Fotoğraflar: Alamy
Kış sebzelerini pişirirken çok işinize yarayacak 12 ipucu
Ispanak, kereviz, lahana, karnabahar... Kış günlerinde sofralarımızı süsleyen sebzeleri pişirirken bu püf noktaları hayatınızı çok kolaylaştıracak.
Kış ayları sebze-meyve açısından çok zengindir. Üstelik bu meyve ve sebzeler bizi kış hastalıklarına karşı korumada da birebir. Ancak özellikle lahana, karnabahar gibi sebzeler pişerken çıkan koku herkesi rahatsız eder.
Özellikle kapuska yapmadan önce, lahanayı şekerli suda bekletirseniz, daha lezzetli bir yemek elde edersiniz.
Karnabaharın haşlanınca beyazlığını kaybetmemesini sağlayan bir diğer püf noktası da haşlama suyuna ekleyeceğiniz limon suyudur.
Kereviz kabuğu soyulduğunda kolayca kararan bir sebzedir. Ancak soyduğunuz kerevizleri limonlu ve unlu suda bekletirseniz, kararma sorununun önüne geçebilirsiniz.
Ispanak pişirdiğinizde en büyük sorunlardan biri, kumlu kalmasıdır. Bu sorunu çözmenin en kolay yolu da sirkeden yardım almaktır. Bir kap suya yarım su bardağı sirke ekledikten sonra ıspanakları yarım saat kadar bu suda bekletin, sonra da durulayın. Ispanakların üzerindeki kumların kabın dibine çöktüğünü göreceksiniz.
Ispanak hatta pazı ve semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeleri pişirirken, renginin kararmasını önlemek için yapmanız gereken şey tencerenin kapağını bir kez kapattıktan sonra bir daha açmamaktır. Böylece ıspanakların oksijenle temasını kesmiş ve kararmasını önlemiş olursunuz. Yemeğin tuzunu da en başta atmanız gerekir.