Kırklareli'de tavalar 14 saat boyunca pancar pekmezi için kaynıyor
Kırklareli'nde Yıldız Dağları eteklerinde kaynak sularıyla yetiştirilen pancar, köylü kadınlarca büyük emek harcanarak sofraların lezzeti pekmez haline getiriliyor. Kadınların odun ateşinde şarkılar, türküler eşliğinde 14 saat kaynattığı pekmez, yurt dışında da ilgi görüyor.
Tarlaların sürüldükten sonra pancarların ekildiğini, sulama ve kazım işlemlerinin ardından sonbaharda söküldüğünü ifade eden Uzun, pekmezhanelere getirilen pancarların birçok işlemden geçtiğini anlattı.
Uzun, odun ateşinde kaynayan pekmezin daha lezzetli olduğunu vurgulayarak, "Yapımı çok zor oluyor. Gece 03.00'te pekmezhanelere gelerek ateşimizi yakıyoruz. 14 saat kaynayan pancar, pekmez olarak sofralara geliyor. Bizim pekmezimizde en ufak bir katkı maddesi yok. Allah topraktan ne veriyorsa biz de onu sunuyoruz" diye konuştu.