Dünya Bakliyat Günü'ne özel fasulyeli, nohutlu, mercimekli tarifler
Baklagil denince özellikle Türk mutfağında akan sular duruyor. Çünkü nefis bir kuru fasulyenin, mercimek çorbasının, humusun yerini tutacak hiçbir şey yok. Birleşmiş Milletler'in 2016 yılını Dünya Bakliyat Yılı ilan etmesinin ardından bu yıl da ilk kez 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü olarak kutlanıyor. Bu güzel günü sofrasına taşımak isteyenlere nefis yemek tarifleri hazırladık. Bir göz atmaz mısınız?
"Türklerin milli yemeği" denince akla gelenlerden biri mutlaka kuru fasulyedir. Soğanıyla, salçasıyla bir bütün olan bu nefis yemek, içine pastırma eklendiğinde çok daha lezzetli oluyor. Herkesin fasulye tarifi kendine ama bir de bizimkini denemeye ne dersiniz?
Humus temel malzemeleri nohut ve tahin olan enfes bir mezedir. Kimyon, sarımsak, zeytinyağı ve limon suyuyla da kıvamını ve lezzetini kazanan humusu arzu ederseniz pastırma dilimleri ile de servis edebilir, farklı bir lezzet elde edebilirsiniz. Veganların da gönül rahatlığıyla yediği protein deposu bir meze olan humusu bir de Lezizz tarifiyle deneyin.
Tazesiyle, dondurulmuşuyla, konservesiyle dört mevsim sofralarımızdan eksik olmayan bezelyenin zeytinyağlısı da etlisi de çok nefis oluyor. İçine biraz da patates ve havuç eklediniz mi, enfes bir yemeğe dönüşen bezelyeyi bir de bizim tarifimizle denemeye ne dersiniz? İşte Lezizz farkıyla etli bezelye tarifi...
Mercimekli köfte ya da bir başka deyişle mercimek köftesi sevmeyen olamayacağına gönülden inanıyoruz. Hele bu tarifle yapılan mercimekli köfteleri en zor beğenenleri bile mutlu edecektir. Vegan ve vejetaryenlerin de gönül rahatlığıyla tüketeceği protein deposu mercimek köftesi özellikle çay saatlerinizin vazgeçilmez lezzetleri arasına girecek.
Çorba denince, özellikle de kış günlerinde akan sular durur. Türk mutfağının en güzel çorba malzemelerinin başında da mercimek gelir. Fakat klasik mercimek çorbasından sıkıldıysanız, içine birkaç temel malzeme daha ekleyerek ezogelin çorba yapabilirsiniz. Lezzetinin yanında çok da doyurucu olan bu çorbayı sofranızdan eksik etmeyeceksiniz.
Hepimiz daha sağlıklı beslenmek istiyoruz ama sağlıklı tarifler çoğu zaman lezzet beklentimizi karşılamıyor. Sarı mercimekle yapabileceğiniz bu salata hem sağlık hem de lezzet açısından liste başı olacak nitelikte. Nar ekşili ve zeytinyağlı sosuyla tadı birkaç kat yukarı çıkan sarı mercimek salatasını sadece hafif bir şeyler aradığınız günlerde değil her zaman zevkle tüketeceksiniz.
Ev sevilen bakliyatlardan biri olan barbunya, hem lezzetiyle hem de besleyici özelliğiyle yazın da kışın da zevkle tüketilen yemeklerden. Peki zeytinyağlı barbunya pilakinin nasıl yapıldığını biliyor musunuz? Eğer farklı bir barbunya tarifi arıyorsanız sizi böyle alalım. İşte Lezizz usulü barbunya tarifi...