Domates fiyatları düştü, ev yapımı salçaya talep arttı
Yurt genelinde marketlerde salça fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşlar domates fiyatlarının düşmesini fırsat bilerek ev yapımı salçaya ağırlık verdi.
Yurt genelinde marketlerde salça fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşlar domates fiyatlarının düşmesini fırsat bilerek ev yapımı salçaya ağırlık verdi.
Şehir merkezinde birçok mahallede bahçesi olanlar, kazanlar kurarak salça yapımına başladı. Tarladan sofraya uzanan lezzet yolculuğunda yıkanarak çekme makinesinden geçirilerek sıvı hale getirilen domatesler, kazanlara konularak pişiriliyor. Bakır kazanlarda bir miktar tuz konularak yaklaşık olarak 3-4 saat boyunca pişirilen salçalar kavanozlara doldurularak kış boyu tüketilmek için dolaplardaki yerini alıyor.
Evinde salça yapımıyla uğraşan Güler Şahin, bahçelerinde topladıkları domatesleri çekme makinesinde suyunu çıkardıktan sonra bakır kazanlara alarak pişirdiklerini kaydetti. Ev yapımı salçanın daha lezzetli ve doğal olduğunu ifade eden Şahin, “Kışlık salçamızı kendimiz yapıyoruz. Evde kendi yaptığımız salçayı daha ucuza mal ediyoruz. Domates fiyatları da oldukça uygun” dedi.
Eşiyle birlikte salça yapan Ali Şahin ise Tokat’ta domates üretiminin bu yıl oldukça fazla olması nedeni ile fiyatlarının ekonomik olduğunu belirterek, “Biz de evimizde kullanacağımız salçayı daha ucuz bir maliyete getirmek için kendimiz yapıyoruz. Markette satılan salçalar fabrikasyon olduğu için bizim yaptığımız salçalar daha lezzetli oluyor. 200 kilogram domatesten 30-35 kilogram ortalama salça çıkıyor. Şu an domatesin maliyeti yok denecek kadar az ama marketlerdeki salça fiyatları yüksek” diye konuştu.