Bu yiyecekleri dondurucudan uzak tutun
Derin dondurucular ve buzluklar bazı yiyeceklerin ömrünü uzatmak için en doğru yerler. Ama bazı yiyecekleri de kesinlikle dondurmamak gerekiyor. İşte bilmeniz gerekenler...
Buzdolabının dondurucu kısmı etten ekmeğe birçok yiyeceği uzun süre saklamak için en doğru yerlerden biri. Fakat bazı yiyecek ve içecekler var ki kesinlikle buzluktan uzak tutmak gerekiyor. Çünkü bu ürünleri buzluktan çıkarıp çözdürdüğünüzde ya lezzeti ya da dokusu bozuluyor. "Nedir bu ürünler?" diyorsanız, cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz...
Patates
Patatesi çiğ haldeyken kesinlikle dondurmayın. İçinde su miktarı yüksek olan bu sebze çözüldükten sonra sertliğini kaybediyor. Ancak pişmiş patatesi dondurabilirsiniz. Bir sorun yaşanmayacaktır.Kabuklu yumurta
Yumurtayı kabuğuyla dondurmak yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri. Çünkü yumurta dondurulduğunda içindeki su donup genleşiyor ve kabuğu çatlatıyor. Bu da yumurtayı bakterilere açık hale getiriyor. İlla donduracaksanız yumurtalarınızı önce bir kaseye kırın, iyice çırpın. Sonra da hava almayan bir kapta üzerine etiket yapıştırarak dondurun.Çiğ sebze ve meyveler
Özellikle marul gibi yeşillikler, salatalık ve karpuz gibi su oranı çok yüksek sebze ve meyveleri dondurmak çok iyi sonuç vermez. Çünkü eridiklerinde çok fazla su salarlar. Ancak örneğin limonu dondurup sıkmadan birkaç saat önce buzluktan çıkarır ve erimesini sağlarsanız, normalde elde edeceğinizden daha fazla limon suyu elde edebilirsiniz.Daha önceden dondurulup çözülmüş et
Dondurulmuş eti bir kez buzluktan çıkarıp erittiyseniz bir daha kesinlikle buzluğa geri koymamalısınız. Aksi takdirde sağlığınız için tehlikeli olabilecek bakterilere davetiye çıkarmış olursunuz. Eğer tüketebileceğinizden fazla eti çözdürdüyseniz yapabileceğiniz en iyi şey yeniden dondurmadan önce pişirip bakterilerin iyice ölmesini sağlamak.Yoğurt
Yoğurdu dondurmanın sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Hatta dondurmak yoğurdun içindeki sağlıklı kültürlere de zarar vermez. Ancak donup erimiş yoğurt kıvamını kaybeder, pütür pütür bir dokusu olur.Pilav
Makarna için söylediklerimiz aşağı yukarı aynı şekilde pilav için de geçerli. Tehlikeli değildir ancak lezzetini ve kıvamını kaybeder.