Bu gelenek asırlardır devam ediyor: 'Tavşan tiridi'
Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde, 'tavşan eti ile tirit' geleneği asırlardır devam ediyor.
Her yıl tavşan avı sezonunda avladıkları tavşanları tirit yaparak uzun yıllardır gelenek halinde devam ettiğini söyleyen eski avcılardan Hasan Girgin, ”Tavşan avı sezonunu içerisinde vurduğumuz tavşanları haftada bir veya ayda bir toplanarak gençler ile birlikte yufka tiridi yaparak tüketiyoruz. Tavşanın haşlanmış etini küçük parçalara ayırarak yufkanın üzerine dizip, üzerine tavşan etinin suyunu, tereyağı ve sarımsak dökerek hazırlıyoruz. Böylece mükemmel bir lezzet ortaya çıkıyor” dedi.
Girgin şöyle devam etti: “Büyüklerimizden tavşanın vasiyetinin 'Kafam kadar tereyağı ve iki kafa sarımsak ile etime doyum olmaz' olduğunu duyardık. Ayrıca tarhana çorbasını da tavşan suyu ile yapıyoruz. Atalarımız tavşan suyunda kimya var derlerdi. Bu geleneğimizi de sürdürüyoruz. Gelecek nesillerimize bu geleneğimizi öğretmek adına gençler ile birlikte hazırlamış olduğumuz tavşan tiridini beraber tüketiyoruz.”