Bayramlarda misafirlere ikram edilmesi şart! Herkes mutlaka tadına bakmalı
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bayramlarda ikram geleneği haline gelen külünçe, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla tezgahlarda yerini almaya başladı.
Kadınlar tarafından evde de yapılabilen yöresel lezzet, mahalle fırınlarında pişiriliyor. Bayramlar dışında da oldukça fazla tüketilen ve vatandaşların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan külünçe, Türkiye'nin pek çok yerine de gönderiliyor.
Kıyak, herkesin bu lezzeti tatması gerektiğini belirterek, "Külünçe, Şanlıurfa'ya ait bir lezzet. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda çok tüketiliyor. Külünçeyi misafirliğe gelenlere çayın yanında ikram ediyorlar. Çayın yanında güzel oluyor" dedi.
Halil Yıldız da yıllar önce Suruç'ta dini bayramlardan önce evlerde külünçe yapma telaşı yaşandığını fakat şimdilerde bunun bittiğini dile getirerek, "Külünçe ilçemizde bayramların olmazsa olmaz lezzetleri arasında yer alıyor. Her bayram alıp eve gelen misafirlere çayın yanında ikram ederiz. Diğer tatlılara göre daha hafiftir. Bu yüzden yöre halkı daha çok tercih ediyor" diye konuştu.