Antep'in kadın eli değmiş lezzetleri tüm doğallığıyla dünyaya ulaşıyor
UNESCO'nun, mutfağıyla "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'in yöresel tatları, kadın eliyle hazırlanarak Avrupa'nın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.
UNESCO'nun, mutfağıyla "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'in yöresel tatları, kadın eliyle hazırlanarak Avrupa'nın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.
Tarım alanlarının oluşturulduğu ve kooperatifin kurulduğu çalışma kapsamında, kadınların yetiştirdiği doğal ürünlerin getirildiği Zahire Evi'nde, baharatlardan reçel çeşitlerine, kurutmalıklardan salça çeşitlerine kadar 230'a yakın lezzet hazırlanıyor.
Zahire Evi'nin sorumlusu Mehmet Ali Aktop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buranın, kadınlara istihdamın sağlanması ve unutulmuş lezzetlerin gün yüzüne çıkartılarak yaygınlaştırılması amacıyla kurulduğunu belirtti.
Zahire Evi'nde yaklaşık 230 ürünün yapıldığına dikkati çeken Aktop, "Büyükşehir Belediyesi himayelerinde tarım bölümü kuruldu. Topraktan alınan ürünlerimizi doğal şekilde işleyerek paketleyip yurt dışına ihracatını yapıyoruz. Avrupa'nın birçok ülkesinde market zincirleri aracılığıyla ev hanımlarımıza yaptırdığımız ürünlerimiz satışa sunulmaktadır" dedi.
Aktop, kurulan kadın kooperatifi ile toplamda 10 kadının istihdamını sağladıklarını ve butik ve makine kullanmadan üretim yaptıklarını dile getirdi.Organik ve doğal gıdalar ürettiklerinin altını çizen Aktop, şunları kaydetti:
"Anne ve nenelerimizin evde yaptığı şekilde ürettiğimizden, fabrikasyon yapmıyoruz. Kaliteyi ve doğallığı korumak için fazla üretim yapıp da sistemi bozmak istemiyoruz. O yüzden de insanlar ve müşterilerimiz bize önem gösteriyor."
Ürünlerini 15 günde bir, tek konteyner olarak hazırlayıp göndermeye çalıştıklarını anlatan Aktop, şöyle konuştu: