Fellah köftesi tarifi
Bulgurla yapılan fellah köftesi hem çok doyurucu hem de çok besleyici bir yemek. Fellah köftesi tarifi nasıl yapılır? Merak edenler için Adana yöresinin mutfağına ait olan fellah köftesini yapmak da oldukça kolay. Bazı tariflerde içine irmik de eklenen fellah köftesini biz irmik kullanmadan yaptık. Nefis salçalı sosun lezzet kattığı fellah köftesinin malzemeleri ve yapımı aşamaları aşağıda. Kolay gelsin...
Yapımı için malzemeler
- 2 su bardağı ince bulgur
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 adet yumurta
- 2 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı salça
- Kimyon
- Karabiber
- Tuz
Sosu için:
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 5 adet domates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 diş sarımsak
- Tuz
Fellah köftesi tarifi Nasıl yapılır?
- Bulguru 10 dakika kadar sıcak suda bekletin.
- Şiştikten sonra diğer köfte malzemelerini de koyup yoğurun.
- Küçük parçalar alıp yuvarladıktan sonra serçe parmağınızla üzerine hafifçe bastırın.
- Şekillendirdiğiniz köfteleri hafif unlanmış bir kabın içine aktarın ve güzelce harmanlayın.
- Tencerede kaynayan suyun içerisine köftelerinizi atın ve yumuşayana kadar 10-15 dakika kadar haşlayın.
- Haşlanan köfteleri kevgir yardımıyla süzdürerek çok derin olmayan geniş bir kaba alın.
- Sosu hazırlamak için bir tencereye 3 kaşık sıvı yağı koyun.
- Domatesleri ve sarımsağı da üzerine rendeleyin.
- Salçayla beraber tuzu da ekleyip sosu pişirin.
- Ardından hazırladığınız sosu köftelerin üzerine gezdirin ve güzelce karıştırın.
- Afiyet olsun.
Fellah Köftesi Çeşitleri
Türkiye’de farklı yörelere bağlı olarak farklı çeşitlerde sunulan yemeklerden biri fellah köftesi yemeğidir. Bulgurun besleyici ve tok tutucu özellikleri ile birlikte fellah köftesinin farklı çeşitleri bulunur. Bazı yörelerde fellah köftesinin sosuna ıspanak katılır. Bazı yörelerde fellah köftesinin domatesli ve sarımsaklı bir sos ile servisi yapılır. Bazı yörelerde ise fellah köftesini közlenmiş patlıcan yoğurtlaması tabanı ile servis ederler. Birden fazla çeşidi bulunan fellah köftesinin genel olarak en bilinen şekli ile sizlere sunacağız.
Fellah Köftesi Püf Noktaları
3 su bardağı kadar olan ince köftelik bulguru kapağı olan bir tencereye alınız.
İçerisine 1 tatlı kaşığı kadar kimyon, tuz ve kuru nane ekleyin.
Bulguru kaynatılmış olan suyla ıslatın. Fellah köftesini hazırlarken bulgur ve su karışımında önemli püf nokta bulunmaktadır. Bulgur ve su aynı seviyede bulunmalıdır. Su, bulgurun üzerini kapatmalıdır. Çok su konulmamalıdır. Kuru da kalmamalıdır. Mutlaka bu orana dikkat edilmelidir.
Tencere içindeki bulguru ağzı kapalı halde 15 ila 20 dakika arasında bir süre bekletin.
Bulguru beklettikten sonra kapağını açarak içine birer kaşık domates ve biber salçası, 2 yemek kaşığı kadar un ve buğday nişastası, bir adet yumurta konularak yoğurulur.
İyice yoğurduktan sonra köftelere yuvarlak şekil vermeye başlayın.
Köftelere şekil verilirken arada bir eller ıslatılırsa köfteler daha kolay yuvarlanacaktır. Aynı zamanda sosis yapılır ve küçük küçük kesilerek ardından yuvarlanılırsa daha kolay şekil verilmiş olunacaktır. Köfteleri yuvarlak yaptıktan sonra ortalarına bir parmağınızı bastırarak şekil verin.
Bir tencerenin içinde su kaynatın.
Tencere içinde köftelerin haşlanması sırasında ise limon tuzu haşlama suyuna bir miktar atılırsa köftenin parçalanmasını önleyecektir.
Köfteler 5 dakika kadar bu su içinde haşlandıktan sonra bir tel süzgeç yardımı ile çıkarılarak bir kap içerisinde bekletilir.
Sosu hazırlayabilmek için de maydanoz ve taze soğanları minik minik doğrayın. Sosa eklenecek olan taze soğan, maydanoz gibi yeşillikler istendiği takdirde en son konulabilir.
Bir tava içine sıvı yağ koyarak içerisinde domates salçası ve biber salçası ekleyerek bir miktar kavurun.
Ardından maydanozları ve taze soğanları ekleyerek biraz kavurun. Fakat yeşilliklerin çok pişerek ölmemesi için bir iki tavada çevirmeniz yeterli olacaktır.
Ardından hemen kaynama suyu içinden bir iki kepçe alarak sosa ilave edin. Her birini karıştırdıktan sonra tuz, pul biber, nane ve kimyon ekleyin.
Sos kaynadıktan sonra içine bir kaba ayırdığınız bulgur köftelerini ekleyerek 5 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
Fellah Köftesini Daha Leziz Yapacak Lezzet Önerileri
Fellah köftesi tek başına oldukça lezzetlidir. Fakat kullanılacak olan domates rendesi yaz domatesleri ile olursa lezzeti birkaç kat daha da artacaktır. Aynı zamanda içerisine eklenecek sosta kullanılacak olan sarımsak miktarı isteğe göre biraz daha arttırılırsa daha da leziz bir fellah köftesi tüketmiş olacaksınız.
Fellah Köftesi Sunumları
Leziz domates soslu olan fellah köftesi büyük düz bir servis tabağına, tabağın bir kenarına gelecek şekilde konulur. Ardında tabağın boş kalan kısmına turşu çeşitleri konulur. Ve doğranmış salatalık, domates dilimleri konulur. Fellah köftesinin üstüne de taze doğranmış maydanozlar ile süsleme yapılır.
Bir başka servis önerisi ise; közlenmiş olan patlıcanlar sarımsaklı yoğurt ile birlikte karıştırılır. Çukur bir çorba tabağının tabanına yerleştirilir. Üzerine enfes soslu, leziz fellah köftesi konulur. Fellah köftesinin en üstü ise yine maydanoz gibi taze yeşillikler ile süslenerek servis edilir.
Fellah Köftesinin Faydaları Var mıdır?
Fellah köftesi içerisinde bulunan bulgur glisemik indeksi düşük olduğundan kan şekeri seviyesini birden yükseltip düşürmeyeceği için ve içerdiği lif ile hem sindirim sistemi sağlığını koruyacak hem de kan şekerinin normal seviyede kalmasını sağlayacaktır. Domates salçasının ve domatesin içerdiği likopen ile de kanser ve çeşitli serbest radikallerden vücudun ve hücrelerin korunması sağlanacaktır. Aynı zamanda içinde kullanılan maydanoz ve yeşil soğanın da mineral ve vitamin içeriklerinin size birçok faydası olacaktır.
Fellah Köftesi Kaç Kalori?
Fellah köftesinin kalorisi içeriğine göre farklılık gösterse de bir porsiyonunda ortalama 332 kkal bulunmaktadır.
Fellah Köftesi Kilo Aldırır mı?
Ortalama olarak bir porsiyon fellah köftesi 332 kkal kadar bir enerji sağlıyor. Bir porsiyondan daha fazla yenilecek olan fellah köftesi kilo problemi yapabilir fakat bir porsiyon fellah köftesini korkmadan tüketebilirsiniz.