Etli kuru fasulye tarifi
Kuru fasulye tarifi içerisinde milli yemeklerimizden etli kuru fasulye nasıl yapılır? öğrenebilirsiniz. Sucuklusu, pastırmalısı, sadesi de ayrı güzel ama etli kuru fasulyenin lezzetine de doyum olmuyor hani. Sizin için kuşbaşı kuzu etiyle mis gibi bir etli kuru fasulye tarifi hazırladık. Bu tarifi denedikten sonra başka fasulyelere pek yüz vermeyeceksiniz. İşte kuru fasulye yapımı ve malzemeleri
Yapımı için malzemeler
- 500 gram kuru fasulye
- 2 adet kuru soğan
- 200 gram kuşbaşı kuzu eti (dilerseniz kemikli et)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 3,5 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
Etli kuru fasulye tarifi Nasıl yapılır?
- Kuru fasulye yapımı için kuru fasulyeyi 8-10 saat önceden bol suyla ıslatın.
- Yemeğinizi pişireceğiniz zaman suyunu süzün ve duruladıktan sonra kenarda hazır edin.
- Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
- Tereyağı ve zeytinyağını düdüklü tencerede kızdırın.
- Soğanları ve eti bu yağda suyunu salıp çekene kadar güzelce kavurun.
- Etin üzerine salçaları ekleyip onları da kokusu çıkana kadar birkaç dakika kavurduktan sonra fasulyeleri ekleyin.
- Tuz ve karabiberle birlikte fasulyelerin üzerini 4 parmak geçecek kadar sıcak suyu da tencereye ekleyip kapağını kapatın.
- Düdüğü öten tencerenin altını kısın ve 30 dakika kadar bu şekilde pişirin.
- Altını kapattığınız tencereyi dikkatle açıp fasulyelerin kıvamını kontrol edin.
- Soğutmadan servis edin, afiyet olsun.
Kuru Fasulye Çeşitleri
En bilinen geleneksel yemeklerden bir tanesi de kuru fasulyedir. Kuru fasulye Osmanlı döneminden beri en sevilen yemeklerden bir tanesidir. Lokantalarda yapılan kuru fasulye evlerde de rahat bir şekilde yapılmaktadır. Kuru fasulyenin temel tarifinin yanı sıra birkaç farklı çeşidi bulunmaktadır. Etli kuru fasulyenin yanı sıra etsiz kuru fasulye ve sucuklu kuru fasulye çeşitleri bulunmaktadır.
Etli kuru fasulye genel olarak kuşbaşı etlerden yapılmaktadır. Sucuklu kuru fasulyede de et yerine sucuk konulur. Doğranan sucukların boyutu da birbiri ile uyumlu olmalıdır. Bunun yanı sıra orijinal kuru fasulye tarifinde et ve ya sucuk kullanılmaz. Kuru fasulye tencere yemeğidir. Ayrıca damak tadına göre kuru fasulye güveçte de yapılabilir. Kuru fasulye oldukça lezzetli yemeklerden bir tanesidir.
Kuru Fasulye Püf Noktaları
Kuru fasulye yapılmadan önce kuru fasulyeler mutlaka bir gece önceden suda bekletilmelidir. Bu sayede kuru fasulye daha çabuk pişirilebilir. Kuru fasulyeler genellikle sıcak su ile haşlanmalıdır.
Kuru fasulye eğer etli yapılacak ise önceden etler iyice kavrulmalıdır. Bu sayede kuru fasulyenin etleri çok daha lezzetli ve yumuşak olabilir.
Kuru fasulyeyi pişirmek için düdüklü tencere rahat bir şekilde kullanılabilir. Tencerede pişirilen kuru fasulye düdüklü tencerede pişerse kuru fasulyenin pişirilme süresi azalır. Kuru fasulye daha kısa zamanda hazır olabilir.
Kuru fasulye yapılırken et yerine sucuk da kullanılabilir. Sucuklar da eşit boyutlarda doğranmalı ve iyice kavrulmalıdır.
Kuru fasulye yapılırken soğan da ince ince doğranmalıdır.
Kuru Fasulyesini Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Kuru fasulyenin daha lezzetli olması için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle de kuru fasulyenin daha lezzetli olması için kullanılan fasulyenin kalitesi ve boyutları çok önemlidir. Orta büyüklükteki kuru fasulyeler daha iyi pişecektir. Bu nedenle büyük taneli kuru fasulyeler yerine orta büyüklükte kuru fasulyeler kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra kuru fasulyenin salçası ve etleri de iyice kavrulmalıdır. Kuru fasulyenin kıvamlı olması gerekir. Bu nedenle kuru fasulye yapılırken karabiber ve toz biber eklenmesi de kuru fasulyenin lezzetini arttıracaktır. Kuru fasulye düdüklü tencerede piştiği takdirde lezzeti de bir o kadar artacaktır. Etli kuru fasulye yapılacak ise kemikli etler kuru fasulye ile birlikte düdüklü tencerede pişirilebilir. Kuru fasulye piştiğinde kemikler de içinden çıkarılmalıdır.
Kuru Fasulye Sunumları
Geleneksel Türk yemeklerinden birisi olan kuru fasulye genellikle pirinç pilavı ile birlikte servis edilir. Bunun yanı sıra servis tabağına alınan pilavın üzerine kuru fasulye konulabilir. Ayrıca kuru fasulyenin yanında turşu çeşitleri de konulur. İsteğe bağlı olarak cacık ve ya kuru cacık da kuru fasulyenin yanında servis edilebilir. Yemek sunumlarının iştah açıcı olması çok önemlidir. Bu nedenle kuru fasulyenin de sunumu doğru bir şekilde yapılmaktadır. Kuru fasulye genel olarak pirinç pilavı eşliğinde servis edilmelidir. Aynı zamanda sucuklu kuru fasulyenin yanında da bol yeşillikli mevsim salata sunulabilir. Kuru fasulyenin olmazsa olmazlarından birisi de ev yapımı turşular olarak ön plana çıkar.
Kuru Fasulyenin Faydaları Var mıdır?
Oldukça yararlı besinlerden birisi olan kuru fasulyenin bilinmeyen çok fazla faydası bulunmaktadır. Buna göre kuru fasulyenin protein seviyesi oldukça yüksektir. Kalorisi düşük olan kuru fasulye hızlı bir şekilde kilo vermeye de yardımcı olabilir. Metabolizma hızını arttıran kuru fasulye bağışıklığı da arttırır. Kuru fasulye genel olarak damak tıkanıklıklarını giderebilir. Kalp krizi riskini de önleyen kuru fasulye her zaman rahat bir şekilde tüketilebilir. Protein ve kalsiyum deposu olan kuru fasulye kemik sağlığını korumakta oldukça etkili olması ile bilinir. Bunun yanı sıra kuru fasulye vücut onarımını da desteklemektedir. Ciltteki hasta hücreleri onaran kuru fasulye mide sağlığını da korumaktadır. Kuru fasulye romatizma ağrılarını gidermesi ile de bilinmektedir.
Kuru Fasulye Kaç Kalori?
Türk mutfağında sevilerek tüketilen kuru fasulyenin kalori miktarı düşüktür. Neredeyse bir porsiyon etli kuru fasulye 379 kalori olarak bilinmektedir. Kuru fasulye genel olarak magnezyum, demir, lif ve vitamin açısından zengindir. Bu nedenle rahat bir şekilde tüketilebilir.
Kuru Fasulye Kilo Aldırır mı?
Kuru fasulye düşük kalorili olduğu için çok fazla kilo aldırmaz. Kilo vermek isteyen kişiler kuru fasulyeyi rahat bir şekilde tüketebilirler.