Enginar mevsimi ne zaman? Enginarın faydaları nelerdir?
Uzmanların karaciğer dostu olarak bol bol tüketilmesini önerdiği enginar, doğal probiyotik kaynağı olma ve yağ azaltıcı gibi özellikleri ile de sağlık açısından fayda sağlıyor. Akdeniz diyetinin vazgeçilmez sebzelerinden olan enginar, bahar ayları ile sofralardaki yerini tutmaya başlıyor. Peki, enginarın faydaları nelerdir? Enginarı ne zaman tüketmek doğru olur? İşte, o konu ile ilgili bilgiler.
Zeytinyağlı yapımı, pratik ve lezzetli tadıyla damaklarımıza hitap eden enginar, yüksek antioksidan kapasitesi ile uzman doktorlar tarafından tüketilmesi konusunda destekleniyor. Gut hastalığı, anemi, romatizma, hazımsızlık gibi sağlık sorunlarının çözümünde rol oynayan enginar, bahar ayları ile tezgahlardaki yerini alıyor. İşte, enginarın faydaları ve mevsimi ile ilgili bilgiler.
Nisan ve Mayıs ayında tüketilmesi doğru olan enginar, lkbaharda bolca yenmesi öneriliyor. Özellikle ev hanımları enginarı bu dönemlerde kış aylarında da tüketilmek üzere dolaplarda muhafaza ediyor.
ENGİNARIN FAYDALARI NELERDİR?
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, enginarın "asteraceae" familyasına ait Akdeniz orijinli, iyi lezzet, tat, koku gibi özelliklere sahip ve besin bileşenleri açısından zengin bir sebze türü olduğunu söylüyor. İşte, Çopur'un enginar üzerine saydığı faydalar...
Çopur, enginarın gıda ve ilaç olarak kullanımının, MÖ 300'lü yıllara dayandığını belirterek söz konusu sebzenin, gıda olarak tüketilmesinde genellikle baş kısmının merkezinde bulunan "kapitula" ya da "enginar kalbi" olarak adlandırılan tabla şeklindeki kısmının tercih edildiğini dile getirdi.
Enginarın karaciğer dostu ve yağ azaltıcı özelliğe sahip olduğunun altını çizen Çopur, şöyle konuştu:
"Yapılan araştırmalarla dünyada en yüksek antioksidan kapasitesine sahip 50 bitki arasında 17'nci sırada yer aldığı belirlenmiştir. Enginarın hemen hemen tüm kısımları kullanılmaktadır. Özellikle tabla kısmının yemeklik olarak kullanımının dışında, yaprakları ilaç endüstrisinde ticari ekstraktların üretiminde kullanılıyor. Kök ve çiçek kısımları, fonksiyonel gıdalarda probiyotik olarak kullanılan inülinin elde edilmesi amacıyla tüketiliyor. Enginarın hem çiçeklerinin hem de yapraklarının sahip olduğu özelliklerinin, yüksek orandaki fenolik bileşikler ve inülin içeren özel kimyasal bileşimleri ile bağlantılı olduğu belirlenmiştir."
Çopur, enginarın faydalarının saymakla bitmediğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Yapılan birçok farmakolojik çalışmayla da enginar ekstraktının hepatoprotektif, antikarsinojen, antioksidan, antibakteriyel, anti-HIV aktivitelerinin yanı sıra karaciğerden safra sıvısını uzaklaştırma, kolesterol biyosentezi ve kolon kanserini önleme gibi etkilerinin varlığı kanıtlanmıştır. Akdeniz diyeti, sağlıklı bir diyetin ölçüsüdür. Enginar vücuttaki probiyotiğin; faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlıyor. Özellikle oruç nedeniyle vücudumuzun uzun süre besinsiz kalması ve daha sonra aldığımız gıdaların sindiriminin faydalı bakteriler tarafından gerçekleştirilmesinden dolayı enginarı şiddetle tavsiye ediyoruz."