GeriEt Yemeği Tarifleri Ekşili köfte tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ekşili köfte tarifi

Ekşili köfte tarifi

Ekşili köfte en sevilen köftelerden biri desek yanlış olmaz. Terbiyeli sosu, içindeki pirinci, patatesleri ve havuçlarıyla çok doyurucu ve lezzetli bir yemek olan ekşili köfte komşumuz Yunanistan’ın mutfağında da “youvarlakia” yani adıyla yer alır. Herkesin mutlaka denemesi gereken ekşili köfte nasıl yapılır? Evde kolay ve basit yapımı ile malzemeleri aşağıda yer alıyor..

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 350 gram kıyma
  • Çeyrek su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • Tuz
  • Karabiber
  • Un
  • Zeytinyağı
  • 2 adet havuç
  • 1 adet kereviz
  • 2 adet patates
  • 7 su bardağı sıcak su

Terbiyesi için:

  • 1 adet yumurta
  • 1 limonun suyu

Ekşili köfte tarifi Nasıl yapılır?

  • Pirinçleri 5-10 dakika kadar sıcak suda bekletip yumuşatın.
  • Süzüp soğumasını bekleyin.
  • Bu esnada soğanı rendeleyin.
  • Soğuyan pirinçleri soğan, kıyma, tuz, karabiber ve yumurtayla birlikte güzelce yoğurun.
  • Unu geniş bir tepsiye her yerini örtecek şekilde yayın.
  • Kıymalı harçtan fındıktan büyük cevizden küçük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve tepsiye koyun.
  • Bütün malzemeyi toplar haline getirdikten sonra tepsiyi sallayarak köftelerin her tarafının una bulanmasını sağlayın.
  • Havuçları, patatesleri ve kerevizleri küp küp doğrayıp ayrı kaselere koyarak kenara alın.
  • Tencereye zeytinyağını alın ve ısıtmaya başlayın.
  • Yağ ısınınca havuçları tencereye alıp 1 dakika kavurun.
  • Üzerine sıcak suyu ekleyip kaynamasını bekleyin.
  • Su kaynayınca köfte, patates ve kerevizleri de tencereye ekleyip kapağını kapatın ve orta ateşte 20 dakika pişirin.
  • Patatesler ve havuçlar yumuşayınca altını kapatıp ılınması için bekleyin.
  • Terbiyesi için limon suyu ve yumurtayı çırpın.
  • İçine ılınan köfteli sudan ekleyip ısınmasını sağlayın, aksi takdirde tencereye koyduğunuzda yumurta kesilebilir.
  • Tüm malzemeyi karıştırıp sıcak servis edin.

Ekşili Köfte Çeşitleri

Ekşili köfte, en geleneksel ve yöresel lezzetlerimiz arasında yer alıyor. Mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan ekşili köfte, yöreden yöreye yapılış şekline göre küçük farklılıklar gösterse de ana malzemeleri aynıdır. Ekşili köfte, davet sofralarının en pratik ve en lezzetli yemekleri arasında yer alıyor. Ekşisi ile dikkat çeken ekşili köfte yöresel farklılıklar göstererek yapılıyor. Sulu yemekler arasında en sevilenler içine girmeyi başaran ekşili köfte, hem büyükler hem de çocuklar tarafından sevilerek tüketiliyor. Sağlıklı ve besleyici bir yemek olan ekşili köfteyi pratik bir şekilde yapabilirsiniz.

Ekşili Köftenin Püf Noktaları

Ekşili köftenin püf noktası, hazırlanan terbiyenin kesilmeden sıcak yemeğe ilave edilmesidir. Restoran aşçısının elinden çıkmış kadar lezzetli ve tam kıvamında bir ekşili köfte hazırlamak için hazırlanan terbiye karışımının yemeğin suyu ile ılındıktan sonra yemeğe ilave edilmesi gerekir. Köftenin bulunduğu her yemek gibi yüksek besleyici özelliğe sahip olan ekşili köfte, yapımı için kullanacağınız kıymanın orta yağlı olmasına dikkat etmeniz gerekir. Mümkünse kıymayı iki kere çektirerek köftenin kıvamının daha kolay tutmasını sağlayabilirsiniz. Köfte harcını hazırlarken köftenin içine ufalanmış bayat ekmek katabilirsiniz.

Yemeği yaparken margarin yerine tereyağ kullanarak yemeğin lezzetini arttırabilirsiniz. Terbiyeyi ise, yemeğin içine birden bire eklenmemeli ve azar azar koyarak tahta bir kaşık ile karıştırmalısınız. Bu sayede terbiyenin kesilmesini önleme şansı bulabilirsiniz. Yemeği servis etmeden önce birkaç damla limon sıkabilirsiniz. Yemeğin ekşisi hissedilir olmalıdır. Ekşili köftenin en önemli özelliği ekşi tadının olmasıdır. Bu nedenle ekşini iyi ayarlamak gerekir.

Ekşili Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Ekşili köfteyi daha lezzetli bir tada ulaştırmak için ekşisini tam kıvamında ayarlamalı ve yemeğin terbiyesini dökerken sabırlı davranmanız gerekir. Birden bire terbiyeyi yemeğin içine boşaltırsanız yemeğin tadı ekşiyebilir ve kesilebilir. Bu nedenle yemekten bir kepçe su alarak terbiyeyi onun içine azar azar karıştırarak alıştırmaya çalışmanız gerekir. Ekşili köftelerin büyüklükleri fındık boyutunda olması gerekir. Köfte yapımında kullanacağınız kıymanın ise orta yağlı olmasına ve mümkünse iki kere çekilmiş olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Ekşili Köfte Sunumları

Ekşili köfteyi yanında bir dilim limon ve üzerine az miktarda maydanoz yağı gezdirerek servis edebilirsiniz. Aynı zamanda ekşili köfteyi patates salatası ya da tavuk sarma gibi yemeklerle birlikte de servis edebilirsiniz. Ekşili köfte zaten güzel bir görsele sahip bir yemektir. Bu nedenle ekstra bir süsleme yapılmasına ihtiyaç duymaz.

Ekşili Köfte Faydaları Var mıdır?

Ekşili köfte, içerdiği besinler sayesinde çok besleyici ve sağlıklı bir yemektir. Ekşili köftenin en bilinen faydaları ise,

Köfte yapımında kullanılan kıyma, günlük protein ihtiyacını büyük ölçüde karşılar. Vücudun kas yapısını güçlendirmeye yardımcı olur.

İçinde bulunan mineraller kansızlığın önlenmesine yardımcı olur.

Zeka gelişimini destekler ve zihni güçlendirir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.

Köftenin içinde yer alan keratin beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Kemiklerin güçlenmesine ve gelişimine yardımcı olur.

Kırmızı etin içinde bulunan selenyum maddesi sayesinde güçlü bir besin olduğu için kanserden korunmanıza yardımcı olur.

Kilo sorunu yaşayan kişilerin diyet listesinde olması gereken bir yemektir.

İçinde bulunan B6 ve B12 vitaminleri hafızanın güçlenmesine yardımcı olur.

Ekşili köftenin içinde bulunan limon C vitamini bakımından oldukça zengindir ve yüksek tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.

Karaciğeri temizlemeye yardımcı olur.

Bağırsakları temizleyerek kilo vermeye yardımcı olur.

Kansere karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir.

İçinde bulunan kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Cilde parlaklık verir ve gerginleştirmeye yardımcı olur.

Limon, antiseptik özellik taşır ve kaşıntılara iyi gelir.

Ekşili Köfte Kaç Kalori?

Ekşili köftenin bir porsiyonu 160 kaloridir. Ekşili köfte, Türk mutfağının en besleyici ve en sağlıklı yemekleri arasında yer alır.

Ekşili Köfte Kilo Aldırır mı?

Ekşili köfte çok sağlıklı ve besleyici bir yemektir. Diyet yapan kişilerin bile rahatlıkla tüketebileceği yemekler arasında yer alır. Ekşili köfte, yanında fazla ekmek tüketilmediği takdirde kilo aldırmaz. Aynı zamanda besleyici özelliği sayesinde vücudun direncini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin tüketmesi gereken en lezzetli yemeklerimiz arasında yer alır.

Birkaç kepçe daha suyu aynı şekilde ekleyerek karışımın ılınmasını sağlayın. Ardından yumurtalı karışımı köftelerin üzerine dökün ve sıcak servis edin.