Dartı nedir ve nasıl yapılır? Dartı yapımının püf noktaları
Zaman zaman ismi yörelere göre değişiklik gösterse de lezzeti hep muhteşem. Kaymak kavurması, süt katığı ya da tartı diye de adlandırılan dartıdan bahsediyoruz. Özellikle Batı Karadeniz’de ve Ege köylerinde karşımıza çıkan bu kışlık lezzet, sütün lezzetini ve besleyiciliğini koruyup uzun süre saklamak için en doğru yollardan biri. Peki dartı nasıl yapılır? Dartı yaparken nelere dikkat edilmelidir? İşte tüm merak ettikleriniz…
Süt katığı ismi dartının ne olduğunu da az çok anlatıyor aslında. Yağlı sütlerin kaymaklarından elde edilen dartı genellikle kahvaltılarda tüketildiği gibi yemeklere ya da tatlılara da malzeme olarak eklenebiliyor.
Dartı için süt kaymağı tortulaşana kadar kaynatılıyor. Sıcak ve akışkanken kaplara dökülen dartı katılaştıktan sonra uzun süre boyunca lezzetini ve besleyiciliğini koruyor.
Uzun süre dayanması nedeniyle genellikle tarhana ya da salça gibi kışa hazırlık olarak hazırlanıyor. Üstelik yağ oranı yüksek bir besin olması nedeniyle bol miktarda enerji verdiği için de kış aylarında tercih ediliyor.
Peki dartı nasıl yapılır?
Dartı yapmak için öncelikle bol miktarda kaymağa ihtiyacınız var. Bu süt ya da yoğurt kaymağı olabilir. Dartı yapacaksanız bir süre kaynattığınız sütlerin ve evde yaptığınız yoğurtların kaymaklarını derin dondurucuda saklamanızı tavsiye ediyoruz.
Dartı yapımı için kullanacağınız tencerenin dibini tereyağıyla yağlamanızda fayda var. Böylece kaymakların dibi tutmaz.
Ardından biriktirdiğiniz kaymakları tencereye aktarın ve orta ateşte pişmeye bırakın. Pişerken arada karıştırın ki dibi tutmasın.
İsteğe göre tuz da eklediğiniz dartı bir süre sonra altın sarısı bir renk alacak ve kaymaklar minik minik topaklanacak. Bu aşamada dartınız hazırdır, ateşten alabilirsiniz.
Bu haliyle biraz ılındığında ekmeğin üzerine sürüp afiyetle yiyebileceğiniz gibi kavanozlara ya da toprak kaplara bölüştürdüğünüz dartıyı üzerindeki yağ donunca buzdolabına kaldırıp uzun süre saklayabilirsiniz de.