Bugün iftara ne pişirsem? 20 Mayıs iftar menüsü
Sahur ve iftarda tüketilen yemek ve içecekler oruç ibadetini sağlıklı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Sahur sofraları, kahvaltı tadında hafif yiyeceklerle geçse de gün boyu kaybettiğimiz enerjiyi iftar sofraları telafi ediyor. İşte, ‘iftarda ne pişirsem?’ diye düşünenler için tarifleriyle iftar menüsü...
Ramazan ayı boyunca en zorlandığımız konulardan biri de özellikle misafirlerin ağırlanacağı iftar menüsü hazırlamak oluyor. Et yemekleri, çorbalar, zeytinyağlılar, şerbetli tatlılar, ev yapımı içeceklerden oluşan bu tariflerle ister kendi menünüzü yaratabilir isterseniz de hazır menülerden faydalanabilirsiniz. Günün menüsü: Domatesli arpa şehriye pilavı, patlıcanlı musakka, nevzine…
PATLICAN MUSAKKA
Malzemeler:
3 adet patlıcan
2 adet orta boy patates
Kıymalı harç için:
Zeytinyağı
1 adet büyük boy soğan
3 adet sivri biber
1 diş sarımsak
500 gram kıyma
Tuz
Karabiber
1 adet domates
1 yemek kaşığı toz şeker
Sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım su bardağı su
Yapılışı:
Patlıcanları yarım santimetre olacak şekilde boylamasına kesin.
Derin bir yağda kızartın.
Kızarttığınız patlıcanları havlu kağıt serdiğiniz derin bir kaba alıp, yumuşak kalmaları için üzerlerine streç film kapatın.
Patateslerin kabuğunu soyun ve neredeyse saydam, çok ince olacak şekilde kesin.
Kıymalı harç için bir tavaya zeytinyağını ekleyin, ince yemeklik doğradığınız soğanları ilave edin ve kavurmaya başlayın.
Ardından ince doğradığınız biberleri ekleyin biraz daha kavurduktan sonra ince doğradığınız sarımsak, kıyma, tuz ve karabiberi ekleyin.
Kıymanın rengi iyice değiştikten sonra ince doğranmış domatesi ve domatesin ekşiliğini kırmak için toz şeker ekleyip, 5 dakika daha pişirin.
Ayrı bir kapta domates salçası ve suyu iyice eritin.
Cam fırın kabınızın tabanına sırasıyla patlıcanları, patatesleri ve hazırladığınız kıymalı iç harcı yerleştirin.
Arasına hazırladığınız salçalı karışımdan 2-3 yemek kaşığı gezdirin.
En üst katına patlıcan gelecek şekilde dizerek fırın kabınızın tamamını doldurun.
Salçalı karışımın kalanını patlıcanlarınızın üzerine gezdirin.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
DOMATESLİ ARPA ŞEHRİYE
Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı arpa şehriye
1,5 su bardağı domates rendesi
3 su bardağı et suyu
2 yemek kaşığı kuru nane
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
Bir pilav tenceresine tereyağını koyun.
Tereyağı eriyince arpa şehriyeleri ilave edin ve hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
Ardından rende domatesleri ilave edip, kavurmaya devam edin.
Et suyu, kuru nane, tuz ve karabiberi ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Arpa şehriyeler pişince, üzerini kağıt havlu serip ağzı kapalı şekilde 5 dakika demlendirin.
NEVZİNE
Malzemeler:
Şerbeti için:
4 su bardağı su
2,5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı pekmez
Hamuru için:
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 su bardağı tahin
1 su bardağı ayçiçeği yağı
170 gram tereyağı
2 su bardağı ceviz
Şerbeti için küçük bir sos tenceresine su ve toz şekeri koyup ocağa alıp kaynamaya bırakın.
Kaynayan şerbeti kenara alın, içerisine pekmez ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.
Hamuru için bir karıştırma kabına un ve karbonatı koyun.
Orta kısmına havuz şeklinde bir çukur açın ve içerisine yumurta, süt, üzüm sirkesi, tahin, ayçiçeği yağı ve tereyağını ekleyip bir çatal yardımıyla karıştırın.
Hafif ele yapışır bir kıvam elde edince elinizle yoğurmaya başlayın.
Ardından cevizleri ilave edip yoğurmaya devam edin.
Elde ettiğiniz hamuru fırın kabınıza (25×40) eşit olacak şekilde yayın.
Üstünü önce düzeltin, ardından çatal ile izler verin ve 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuttuğunuz şerbetin tamamını dökün soğumaya bırakın.
Tatlınızı şerbetini çektikten sonra soğuk servis edin.