Bu ay hangi balıklar yenir? Eylül ayında hangi balıklar lezzetli olur?
Türkiye’nin dört bir yanında balık sevenler, yaz ayları boyunca 1 Eylül tarihini ve av yasağının kalkmasını iple çekiyor. Tezgahlar pırıl pırıl balıklarla dolduğu anda da akla “Bu mevsim hangi balıklar lezzetli olur?” sorusu geliyor. Çünkü balığın lezzeti ve besin değeri açısından doğru zamanlamayla tüketilmesi çok önemli. Sizin için av yasağının bittiği eylül ayından başlayarak, ay ay balık takvimi hazırladık. İşte mevsimine göre balık seçiminde çok işinize yarayacak rehberimiz…
EYLÜL AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR?
Öncelikle eylül ayına ve sonbaharın geneline bir göz atalım. Eylülde hava henüz yeterince soğumadığı ve taze balıklar uzun süredir avlanamadığı için yağlı ve ağır balıkları tüketmekten kaçınmalısınız. Kılıç, palamut, istavrit, kırlangıç ve sardalyenin lezzetine güvenebilirsiniz. Büyük balık sevenlerin gözdesi lüfer de eylülde bolca çıkar.
EKİM AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR?
Ekim geldiğinde denizlerde hareketlilik artar, balık sürülerinin göçleri başlar. Bu neredeyse her balık türünün bollaşması anlamına gelir. Palamut, barbun, tekir, levrek, sardunya hem fiyatıyla hem de lezzetiyle sizi mutlu eder. Ekimin yıldızları ise uskumru, istavrit ve kılıçtır.
KASIM AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR?
Havaların kışa döndüğü kasım ayı ise yağlı balıklar için doğru zamandır. Özellikle hamsi, istavrit gibi küçük balıklar yenebilir kıvama gelir, fiyatları oldukça ucuzlar. Uskumru da hamsi ve istavrit gibidir. Daha büyük balıkları sevenler ise torik tercih edebilir. Palamut da henüz yenebilir haldedir. Kasımda pisi de nefis olur.
ARALIK AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR?
Aralık da yağlı balıkların zamanıdır. Uskumru, lüfer, palamut, torik aralık ayında büyük bir zevkle tüketebileceğiniz balıklardır. Tekirin bolluğu ve hamsinin lezzeti de balık sevmeyenleri bile aralıkta balık pazarlarını dolaşmaya teşvik edebilecek düzeydedir.
OCAK AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR?
Ocakta en çok çıkan balıklardan biri uskumrudur. Lüfer, palamut ve istavrit de aynı lezzetle tüketilebilir. Yağlanmış kefal ve hamsi de sofraları süsler. Tekir, kırlangıç iyice bollaşır, çinakop ve kofana da tezgahları parlatır.
ŞUBAT AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR?
Şubatın balığı pahalı sofraların balığı kalkandır. Lüfer, palamut ve uskumrunun son zamanlarıdır, tekirin bolluğu devam eder. Ocakta çıkmaya başlayan midyeler şubatta iyice bollaşır ve lezzetlenir. Deniz mahsulü sevenler için balığın yanında midye çeşitlerini de tüketmenin zamanı şubattır.
MART AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR?
Martta kalkan mevsimi devam ederken, kefal ve levreğin de lezzeti zirveye çıkar. Uskumru ise en sevilen balık mezelerinden çiroz yapımına uygun hale gelir.
NİSAN AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR?
Levrek nisanda da çok lezzetli olur ve iyice bollaşır. Mercan, kılıç ve kırlangıç da boldur ve zevkle tüketilebilir.
MAYIS AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR?
Mayısta barbun, tekir, dil, levrek gibi balıklar bol ve lezzetli olur. Ayrıca ıstakoz, karides, yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri de mayıs ayında bollaşır. Balığın yanı sıra bu tür deniz ürünlerine de sofralarınızda yer verebilirsiniz.
HAZİRAN AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR?
Mayıs ayının ortasından itibaren av yasağı başlar. Üstelik balık nüfusu açısından haziran ayında denizlerimiz oldukça fakirleşir. Bu nedenle haziranda taze balık tüketimi pek söz konusu olmaz.
TEMMUZ AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR?
Temmuzda sardalye görünmeye başlar. Alternatif olarak tekir ve barbunya tüketilebilir. Istakoz, karides, yengecin bolluğu devam ettiğinden balık yerine bu deniz ürünleri tercih edilebilir.
AĞUSTOS AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR
Ağustosta ise palamutlar çıkmaya başlar ancak yemek için balıkların biraz daha büyümesini ve çoğalmasını beklemek doğru olur. Sardalye ve mercan ise ağustosta tüketilebilecek balıklardır.