Beyaz lahana turşusu tarifi
Hem sağlık hem de lezzet deposu olan beyaz lahana turşusu, kış aylarında her evin kilerinde, mutfağında mutlaka bulunması gereken ürünlerde. Bu turşuyu dilerseniz siz de evinizde kolayca yapabilir sofranıza şifa katabilirsiniz. İşte doğal yöntemlerle nefis bir lahana turşusu yapmak için ihtiyaç duyduğunuz malzemeler ve turşunun yapılış aşamaları…
Yapımı için malzemeler
- 1 adet orta boy lahana
- Yarım su bardağı kaya tuzu
- 3 baş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 1 su bardağı üzüm sirkesi
- Su
Beyaz lahana turşusu tarifi Nasıl yapılır?
- Lahananın dış yapraklarını ayırın.
- Ortasındaki kökünü bıçakla kesip kıvrımlı yapraklarını irice doğrayın ve derin bir kaseye alın.
- Üzerine kaya tuzunu serpin ve lahanaları elinizle 10 dakika kadar ovalayarak tuzu iyice yedirin.
- Lahanaları yıkayıp sterilize ettiğiniz kavanozun içine yerleştirin.
- Kabuğunu soyup diş diş ayırdığınız sarımsakları lahanaların arasına sıkıştırın.
- Limon tuzunu sirkeyle karıştırıp lahanaların üzerine dökün.
- Kavanozun kalan boşluğunu da suyla tamamlayın ve kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.
- Kavanozu alt üst ederek malzemelerin iyice karışmasını sağlayın.
- Turşuyu serin ve güneş almayan bir yerde 15 gün kadar bekletin.
- Bu süre içinde kapağını kesinlikle açmayın.
- 15 günün sonunda olgunlaşan turşunuzu yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Lahana Turşusu Çeşitleri
Önemli bir probiyotik olan lahana turşusunun birbirinden önemli faydaları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra lahana turşusunun farklı çeşitleri de vardır. Lahana turşusu Türkiye genelinde en çok tüketilen turşulardan biridir. Yapımı oldukça kolay olan lahana turşusu yapılırken bazı püf noktalar bilinmelidir. Bu püf noktalar doğrultusunda lahana turşusu yapılabilir.
Klasik lahana turşusu en çok yapılan lahana turşusu türüdür. Bu turşunun içinde yalnızca beyaz lahana bulunur. Ayrıca karışık lahana turşusu da çok sık yapılmaktadır. Karışık lahana turşusunda ise havuç, kapya biber ve beyaz lahana karıştırılarak yapılabilir. Bunun yanı sıra mor lahana turşusu da yapılabilir. Mor lahana turşusu ise kısa bir sürede hazırlanabilir. Damak tadına göre bu turşu çeşitleri en doğru bir şekilde hazırlanabilir.
Lahana Turşusu Püf Noktaları
- Lahana turşusu yapılırken genellikle üzüm sirkesi kullanılmalıdır. Üzüm sirkesi lahana turşusuna çok yakışacağı için turşuyu da lezzetlendirecektir. İsteğe bağlı olarak farklı sirkeler de kullanılabilir.
- Lahana turşusu yapılırken mutlaka kaya tuzu eklenmelidir. Bu turşulara yemeklik tuz yerine kaya tuzu atılması gerekir. Kaya tuzu genel olarak turşuların geç erimesini sağlayacaktır.
-Lahana turşusunun bozulmaması için mutlaka serin ve güneş almayan bir yerde beklenmesi gerekir. Ev sıcak ise lahana turşusu mutlaka soğuk bir alanda ve ya buzdolabında bekletilmelidir.
- Lahana turşusunun içine nohut konulması lahana turşusunun daha hızlı hazır olmasını sağlayacaktır.
Lahana Turşusunu Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Lahana turşusu hazırlanırken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bu detaylar bilindiği takdirde lahana turşusu çok daha lezzetli olacaktır. Lahana turşusunun acı olması isteniyorsa mutlaka içerisine acı biber de eklenebilir. Bunun yanı sıra lahana turşusunun içine kapya biber ve havuç konulmalıdır. Bu da lahana turşusunu lezzetlendirecek bazı önerilerdir.
Lahana turşusu yaparken turşu suyu ayrı hazırlanıp sonradan turşunun üzerine eklenmelidir. Ayrıca lahana turşusu yapılırken kaya tuzunun miktarı da iyi ayarlanmalıdır. Bu sayede turşu oldukça lezzetli olabilir. Lahana turşusu için hazırlanan lahanalar doğrandıktan sonra bekletilmeden turşu kurulabilir. Bu sayede lahana turşusu daha kıtır kıtır olacaktır.
Lahana Turşusu Sunumları
Lahana turşusu Türk kültüründe en çok tüketilen besinlerin arasında yer almaktadır. Ayrıca lahana turşusu neredeyse her yemeğin yanında servis edilir. Özellikle de mercimekli köfte, ızgara ve tavuk gibi yemeklerin yanında turşu sunumları yapılabilir. Lahana turşusu tek başına servis edilirken güzel ve şık bir servis tabağına konulmalıdır. Bu tabağa eklenen lahana turşusunun üzerine kapya biber ve ya limon dilimleri konulabilir. Bu şekilde lahana turşusu da servis edilir. Karışık lahana turşusu ise küçük servis tabaklarına konulmalıdır. Bunun ardından lahana turşusunun üzerine limon dilimi ve ya havuç dilimleri de eklenebilir. Bu şekilde lahana turşusunun farklı şekillerde sunumları da yapılabilir.
Lahana Turşusunun Faydaları Var mıdır?
Dört mevsim tüketilen lahana turşusunun pek çok önemli faydası bulunmaktadır. Önemli bir probiyotik olan lahana turşusu sindirim sorunlarına iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemini de kuvvetlendiren lahana turşusu her hastalığa iyi gelmesi ile biliniyor. Kanser önleyici olarak bilinen lahana turşusu kalp hastalıklarını da önlüyor. Düzenli lahana turşusu tüketmek alzheimer ve beyin fonksiyonu hastalıklarının oluşumunu engelliyor.
Lahana turşusu genellikle karaciğer yağlanmasını da önlüyor. Lifli ve düşük kalorili olan lahana turşusu tok tutarken kilo vermeye de oldukça etkilidir. E vitamini açısından zengin olan bu turşu aynı zamanda güçlü bir potasyum kaynağıdır. Kas ağrılarını da hafifleten lahana turşusu güçlü de bir ağrı kesicidir. C vitamini oranı yüksek olan lahana turşusu şeker oranını da düzenliyor.
Lahana Turşusu Kaç Kalori?
Nerdeyse her besinin yanında rahat bir şekilde tüketilen lahana turşusunun kalori oranı oldukça düşüktür. Buna göre yaklaşık 100 gram lahana turşusunun kalori değeri 18, 6 kcal olarak belirlenmiştir. Lahana turşusunun çeşidine ve içerisindeki diğer besinlere göre lahana turşusunun kalori oranı da oldukça yüksektir.
Lahana Turşusu Kilo Aldırır mı?
Kalori miktarı oldukça düşük olan lahana turşusunun zayıflamaya etkisi oldukça yüksektir. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişiler rahatlıkla lahana turşusu tüketebilirler. Lahana turşusu düşük kalori değeri nedeniyle kilo aldırmaz. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişiler rahatlıkla lahana turşusu tüketebilirler.