Berliner tarifi
Alman çöreği ya da Alman tatlısı diye de bilinen berliner içi marmelat dolu dışı ise pudra şekeriyle kaplı bir tür donut. Yumuşacık hamuru ısırdığınız anda ağzınıza dolan o hafif ekşi marmelat, berliner’in lezzetini dengeliyor ve yiyenin içini çok fazla baymasını önlüyor. Bu tür kızarmış hamur tatlılarını seviyorsanız berliner’i de mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun…
Yapımı için malzemeler
Hamuru için:
- 600 gram un
- 150 mililitre ılık süt
- 1 paket kuru maya
- 1,5 yemek kaşığı toz şeker
- Bir tutam tuz
- 2 adet yumurta
- 80 gram tereyağı
Kızartmak için:
- 2 su bardağı sıvı yağ
İçi için:
- 200 gram marmelat
- 2 yemek kaşığı su
Üzeri için:
- Yarım su bardağı pudra şekeri
Berliner tarifi Nasıl yapılır?
Ilık süt, maya, şeker, tuz, yumurta ve tereyağını yoğurma kabında elinizle karıştırın.
Üzerine azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamuru nemli bir örtünün altında 1 saat kadar dinlendirip mayalandırın.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarladıktan sonra bir tepsiye dizin ve yeniden üzerini örterek 45 dakika da burada mayalandırın.
Sıvı yağı derin bir tencerede kızdırıp hamurları dışı yanmayacak içleri ise çiğ kalmayacak şekilde kızartın.
Yağdan aldığınız hamurları kağıt havlunun üzerine çıkarıp soğumalarını bekleyin.
Bu esnada dilediğiniz bir marmeladı az miktarda suyla karıştırın.
Bir sıkma poşeti ya da enjektör yardımıyla marmeladı hamurların içine doldurun.
Üzerine elek yardımıyla pudra şekeri serpin ve servis edin. Afiyet olsun…