Klasik restoran mönüsü

İşte size kimsenin itiraz edemeyeceği klasik bir restoran mönüsü. Hatta ev davetlerinizde bile gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz.

Yemeğin başlangıcında sıcak ya da soğuk olarak sunulan meze ya da diğer bir deyişle ordövr vardır. Bu mezeleri iştah açıcı olarak değerlendirilir. Duyurucu olmaması için küçük tabaklarda ve az porsiyonlarda koyulur. Daha sonra sade bir çorba, et yemeği, salata, peynir, tatlı ve meyve ikramı yer alır. Yemekle beraber şarap ikramı da yapılır. Yemek sonrasında ise kahve ve likör servis edilir.

İnce Noktalar

Tuzu, yemeği ateşten almaya yakın koyun ki, hem pişme süresi uzamasın, hem de içindeki iyot uçup gitmesin.

Pırasa çorbası

Yapılışı: İnce kıyılmış soğanları ve ince doğranmış pırasaları bir tencerede 5 su bardağı suyla 20 dakika pişirin. Soğuduktan sonra, robotta ya da el mikseriyle püre haline getirin.

Bir tencerede yağı eritin, unu ekleyerek sararıncaya kadar kavurun. Püre halindeki pırasaları karıştırarak içine ekleyin. Kremayı, tuz ve karabiberi koyun, sürekli karıştırarak kaynayıncaya dek pişirin. Mantar ve havuç dilimleriyle süsleyerek servise sunun.

Süslemek için: Haşlanmış mantar ve havuç dilimlerini kullanabilirsiniz.
4 kişilik
Hazırlama süresi:
15 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika

Malzeme listesi


5 adet pırasa sapı (beyaz tarafları)
1 adet kuru soğan
5 su bardağı su
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı hazır çiğ krema
Tuz - Karabiber

Besin Değeri

Kişi başına: 639 kalori
Protein: 4 gr.
Yağ: 54 gr.
Karbonhidrat: 36 gr.

Tavuk ciğerli polenta

Yapılışı: Küp doğranmış tavuk ciğerini yıkayın, tencereye koyup suyunu çekinceye dek kavurun. İnce doğranmış soğan, limon suyu, karabiber ve domatesleri ekleyip, 5 dakika pişirin.

Polenta için: Mısır unu ve suyu mikserle çırpıp, 10 dakika bekletin. Yumurtaları ve sıvı yağ ekleyip, çırpmaya devam edin.

Orta boy bir teflon tavaya 1 tatlı kaşığı sıvı yağ koyup, 1 su bardağı dolusu hazırladığınız polentadan dökün. İki tarafı pembeleşinceye dek krep gibi pişirin. Servis tabağına polentaları tek tek yerleştirin. Üstüne ciğerli harçtan koyup, servis yapın. Arzu ederseniz üzerine domates sos gezdirebilirsiniz.

6 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 25 dakika
Polenta için: 2 su bardağı mısır unu

Malzeme listesi

2 adet yumurta
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı su
1 tutam tuz

Üstü için: 250 gr. tavuk ciğeri
1 adet kuru soğan
4 adet domates (küp küp doğranmış)
1 adet limonun suyu
Tuz - Karabiber

Portakallı çikolatalı parfe

Yapılışı: Tavaya toz şekeri koyup, eriyinceye kadar karıştırın. İçine portakal dilimlerini atıp, iki taraflı 5 dakika süreyle pişirin.

Çikolatayı küçük parçalar halinde suyla beraber bir cezvede kısık ateşte eritin. İçine yumurta sarılarını ekleyip, karıştırın.

Öte yandan krem şantiyi, süt ve şekeri iyice katılaşıncaya dek çırpın.

Bir tarafta yumurtaların beyazını kar haline gelinceye kadar çırpın. Eriyen çikolata, krem şanti ve yumurta beyazını birbirine karıştırın. Çukur bir cam kaseye döküp, 4 saat buzlukta bekletin. Servis tabağına ters çevirip, şekerli portakalla süsleyin.

Portakal Şekerlemesi İçin

1 adet portakal (ince dilimlenmiş)
5 yemek kaşığı toz şeker

Parfe İçin

125 gr bitter çikolata (sütsüz)
1 kahve fincanı su
4 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
Yazarın Tüm Yazıları