Kışa Hazırlık - 2

Kışa hazırlık tabii ki sebzeleri, meyveleri dondurmakla bitmiyor. Kurutarak saklama da çok başvurulan bir yöntem... Özellikle kara iklimi hüküm süren bölgelerde patlıcan, biber, fasulye, domates, kabak, bamya kurutmak çok alışagelmiş görüntüler.

Dut, kayısı, elma, kuşburnu, incir, üzüm de çok kurutulan meyvelerdir. Kurutma sebze ve meyvelerle sınırlı değil, kurutulan hamurlar da var. Yufka, kesme makarna, erişte, ziron, kurutulmuş mantı, kuskus gibi hamur ürünleri de yazdan kışa hazırlanan yöresel lezzetlerdir. Kuru kaymak, pastırma, kuru yoğurt (kurut) gibi örneklerle konuyu zenginleştirebiliriz...

İnce Noktalar

Mantının aslında göçebe yemeği ve Çin kökenli bir hamur işi olduğunu, Türk ve Moğol atlılarının yanlarında kurutulmuş mantı taşıdıklarını biliyor muydunuz?

KABUL GÜNÜ

Amiral böreği

Yapılışı:

Çırpma kabına 2 yumurta kıralım, çırparken, sıvıyağ, yoğurt, tuz ekleyelim. Derin bir kasede beyaz un, elenmiş mısır unu ve kabartma tozunu da karışıma ekleyelim.

Haşladığımız 4 yumurtayı 4’e bölelim. Rendelenmiş beyaz peynir, kıyılmış dereotu, maydanoz, halka yeşil soğanlar ve küp doğranan kırmızı biberi karıştıralım. Bu karışımı mikser kabındaki hamura katalım. Yağladığımız kalıba döküp, 180 derece fırında 35 dakika pişirelim. Kare dilimleyelim.

10 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı beyaz un

2 su bardağı mısır unu

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı yoğurt

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

İç harcı için

4 adet yumurta

1 demet maydanoz (ince kıyılmış)

1 demet dereotu (ince kıyılmış)

4 dal taze soğan (ince doğranmış)

1 adet kırmızı biber (çuşka)

1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

Elmalı pay

Yapılışı:

Bir yoğurma kabına; un, margarin, tuz ve soğuk suyu alalım. Sert bir hamur yapıp, 20 dakika dinlendirelim.

Öte yandan elmaları soyup, küp doğrayalım, bir tencerede toz şekerle karıştırıp 15 dakika kadar pişirelim. Ceviz içi ve kuru üzümleri ekleyip, 2 dakika daha pişirelim. Tarçını ve unu serpip, karıştıralım ve ateşten alalım.

Harcımız soğurken, dinlendirdiğimiz hamuru ikiye bölelim. Dikdörtgen bir fırın kabını yağlayıp, hamurun bir parçasını kenarlarından yükselterek içine yayalım. Üzerini hazırladığımız içle kaplayalım. Diğer hamuru kalıp büyüklüğünde açıp, üzerine kapatalım.

Elimizle hafifçe hamuru üstünden bastıralım ve eşit aralıklarla hamurun üstünü kürdanla delelim.

200 derece ısıttığımız fırınımızda üstü pembeleşinceye dek pişirelim. Kare dilimleyerek soğutalım. Dondurma toplarıyla süsleyip, servis yapalım.

10 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Hamuru için

3 su bardağı un

5 yemek kaşığı soğuk su

200 gr margarin

İç harcı için

6 adet elma

6 yemek kaşığı toz şeker

6 yemek kaşığı kuru üzüm

1 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

2 tatlı kaşığı tarçın
Yazarın Tüm Yazıları