Kırık gülüşlerin şehri olmasın

Batman’ın küçük tren istasyonunun binası 1940’lı yıllarda yapılmış; İsmet İnönü’nün Batman’da petrol ilk bulunduğunda trenle bu istasyona geldiği ve iki gün vagonda kaldıktan sonra eşeklerle petrolün bulunduğu Raman Dağı’na gittiği anlatılıyor.

Şimdi restore edilmiş, arkasındaki akasya ağaçlarıyla kızgın mı kızgın güneşten biraz olsun korunan küçük sevimli binanın önünde çocuklar koşuşturuyor. Koca tren, sanki bir oyuncakmış gibi onları sevince boğmuş; karınca sürüsü gibi içine bir giriyor bir çıkıyorlar.

Kadınların hakları

Batman Petrol Gazetesi’nin yazarı Avaşin Yorulmaz, kentin kendine has rengi ve kokusu olduğunu söylüyor bir yazısında. "Kokusu petrol olamaz. Petrolden daha çok hüzün kokuyor. Bu şehir, kırık gülüşlerde acı bir öykü gibidir" diyor.

Bense hayır diyorum. Batman ayağa kalkmaya çalışan genç ve enerjik bir şehir. Kırık gülüşleri yok etmek konusunda umutlu. İyi bir şeyler yapmaya çalışan insanlarla dolu.

Batman Valisi Recep Kızılcık’ın kentte uyguladığı sosyal hizmetlerle ilgili dosyası hayli kabarık: Bir tanesi, kadının ekonomik ve sosyal yaşama katılımıyla ilgili; onların sosyalleşebilmesi için gerekli tüm eğitimlerin verildiği bir proje bu. Diğeri ise genç kız intiharlarıyla gündeme gelen Batman’ın alnındaki bu lekeyi silmeye çalışması.

Kadın intiharlarıyla gündeme gelmekten rahatsızlar. Tabii onlara gerçekten intihar denilebilirse. Elbette çoğumuz onlara "Kendini öldür yoksa ben öldürürüm" dendiğini ya da öldürüp intihar etmiş süsü verildiğini biliyoruz. Evet intiharlar sözkonusu ancak Batmanlılar bunun Türkiye’deki diğer şehirlerin ortalamasından daha fazla olmadığını savunuyor. Valilik, bilinç ve meslek edindirdiği kursiyerlerine, kadının insan hakları, aile içi şiddet, miras hukuku gibi eğitimler de verilmesini sağlıyor.

Ancak henüz ulaşılamamış olanlar var. İstasyon binasında "Aile İçi Şiddete Son" eğitimine katılan kadınlar, en çok kayınvalide şiddetinden şikayet ediyor ve şiddet gören kadının gidecek yeri olmadığını, sesini yükseltenin toplum baskısına uğradığını anlatıyorlar. Kadın çalışmalarının biraz daha hızlandırılıp, derinleştirilmesi gerekli gibi görünüyor.

Valiliğin bir diğer projesi köyden göçle gelenlere verilen psikolojik destek, bir başkası tatil yapabilecek ekonomik güce sahip olmayan ailelerin çocuklarına sağladıkları kamp hizmeti.

Bu hizmetin en sıcak yanı, 100 öğretmenin diğer meslektaşları tatil yaparken bu projede gönüllü çalışması. Çocukların bu kamplarda en çok "değer verilmeyi" gördüklerini anlatırken, şöyle diyor Vali: "Kadınların ve çocukların olmadığı ortamlar çok renksiz ortamlardır. Onların hayata katılmasına hepimizin ihtiyacı var."

Biz bugün gün Gaziantep’e doğru yolda olacağız ve Batman’dan haberleri vermeye devam edeceğiz./images/100/0x0/55ea0c8df018fbb8f8673a8b

Ajda Pekkan ve Diyarbakırlı feministler buluştu

Önceki gün Diyarbakır’da trenimizi Mardin’den İstanbul’a dönmekte olan Süperstar Ajda Pekkan ziyaret etti. Tam o sırada salon vagonunda Latife Tekin ve Diyarbakırlı kadın örgütlerinin temsilcileriyle sohbet halindeydik. Böylece Pekkan ve Diyarbakırlı feministler bir araya gelmiş oldu. Latife Tekin, Psikolog Jülide Aral, Emel Armutçu, Ajda Pekkan ve töre cinayetlerinin baş düşmanı KAMER kurucusu Nebahat Akkoç (soldan sağa), trende böyle poz verdi.
Yazarın Tüm Yazıları