Kazazedeye ACİL şoku

PRİM bedellerinin 3 kata varan oranda artırılması yüzünden araç sahiplerinin yoğun tepkisini çeken Trafik Sigortaları’nda şimdi de, “yaralıların tevadi masraf şoku” yaşanıyor.

Haberin Devamı

Bu da, sigorta poliçelerinin tedavi masraflarını karşılamayı taahhüd etmesine rağmen, kazazedelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) engeline takılmasından kaynaklanıyor. Poliçelerde, her bir kazazede için 250 bin TL’ye kadar olan tedavi masrafının karşılanacağı taahhüdü yer alırken, SGK bunu sadece “Acil” masraflarıyla sınırlı tutuyor. Tedavinin “Acil’den sonraki kısmını ise karşılama yoluna gitmiyor. Oysa poliçelerde bununla ilgili herhangi bir kısıtlama yer almıyor.

Trafik Sigortası’nda 250 bin TL’si şahıs başınına olmak üzere kazada yaralananların toplam 1 milyon 250 bin TL’lik tedavi masrafları teminat altına alınıyor. Kazazedeler de 2011 yılına kadar bu tedavi masraflarını önemli bir sorunla karşılaşmadan faturalarını teslim ederek, sigorta şirketlerinden tahsil edebiliyordu. 2011 yılının Şubat ayında uygulamaya giren Torba Yasa ile birlikte trafik kazalarında tüm tedavi giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üstlendi ve sigorta şirketlerinin bu konudaki sorumluluğu ortadan kalktı.

Haberin Devamı

PRİMİN YÜZDE 10’U SGK’LIYA

Bunun sonucunda şirketler, düzenledikleri her Trafik Sigorta poliçesine karşılık, kazalarda meydana gelecek yaralanmalarda kazazedelerin tedavi masraflarının 250 bin TL’ye kadar olan kısmının karşılanması için müşterilerinden aldıkları sigorta priminin yüzde 10’unu SGK’ya yatırmaya başladı. Ancak SGK, poliçelerde herhangi bir kısıtlama olmamasına rağmen tedavi masraflarını Acil’le sınırlama yoluna gidiyor. Yaralının ‘Acil’de işi bittikken sonra, tedavisinin de tamamlandığına hükmediliyor. Böyle olunca da tedavisinin tamamını poliçe kapsamında gerçekleştireceğini düşünen kazazedeler, bir anda ortada kalıyor. Bu da kazazede ile sigorta şirketlerini karşı karşıya getiriyor.

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay ile Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Kalkavan, trafik kazalarında yaralanan kazazedelerin 250 bin TL’ye kadar hastahane masraflarını karşılatma imkanı bulunduğuna dikkat çekerek, “Sigorta şirketleri çıkarılan yasa gereği, kazazedelerin bu masraflarının karşılanması için 2011 yılından itibaren düzenledikleri Trafik Sigortası poliçelerinin toplam primlerinin yüzde 10’unu SGK’ya aktarıyor. Bu da 300 milyon TL’ye ulaşıyor. 2011 yılına kadar bu masrafları sigortayı yapan şirket karşılıyordu. Herhangi bir sorun da yaşanmıyordu. Ancak bu bedelin SGK’ya aktarılmasından sonra, sorunlar da yaşanmaya başlandı” dediler.

Haberin Devamı

HAKTAN YARARLANMA ENGELLENİYOR

Tunçay ve Kalkavan, bunun da SGK’nın kazazedenin sadece hastanenin acil bölümünde gördüğü tedavi için oluşan masrafları karşılamasından kaynaklandığına dikkat çekerek, “Yaralıların Acil’den sonraki tedavi masrafları artık ödenmiyor. Oysa tedavi sadece Acil’de bitmiyor. Poliçelerde 250 bin TL diye yer alıyor ama bu SGK’nın uygulamasıyla 10 bin TL sınırında kalıyor. Oysa, kazanın yol açtığı zararların atlatılması için Acil’den sonra da bazı cerrahi müdahaleler gerekebiliyor. Peşpeşe mikro cerrahi ya da estetik operasyonlar gerekebiliyor. Kazazede, kazanın izlerini ömür boyu taşımak zorunda değil. Sigorta poliçeleri de buna imkan tanıyor. Ancak SGK, bu uygulamasıyla kazazedelerin sigortadan doğan haklarından yararlanmalarını engelliyor” diye konuştular.

Haberin Devamı

Kazada kusurlu olup olmadığının önemi yok

TRAFİK kazası geçirip, yaralananların kazada kusur oranına, kişilerin genel sağlık sigortalısı olup olmadığına bakılmaksızın; tıbbi malzeme ve ilaç harcamaları da dahil tüm tedavi giderleri Trafik Sigortası kapsamında SGK tarafından karşılanıyor. Bunun için de sigorta şirketleri düzenledikleri her bir Trafik Sigortası poliçesi bedelinin yüzde 10’unu SGK’ya aktarıyor. SGK’da, bu ödemeleri Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinden yapıyor. Kaza geçirenler de özel ya da kamu ayrımı olmaksızın istediği hastanede tedavisini görebiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları