Kartal Hastanesi’ne yardım kampanyası

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

KARTAL Eğitim ve Araştırma Hastanesi konumu nedeniyle çok yoğun ve hareketli bir nüfusa hizmet veren, Bostancı-Düzce arasının en önemli ve genel sağlık merkezlerinden birisidir.

Hastanede 7 Mayıs 1999 günü çıkan bir yangın sonucu ameliyathaneler ve hastanenin bir bölümü kullanılamaz hale gelmiştir. Ameliyathane bölümünün tahmini maddi hasarı 3 trilyon TL'dir.

Olaya sadece maddi hasar olarak da bakılamaz. Anadolu yakasının önemli bir kısmında hatta yakın illerde yaşayan yurttaşların sağlık hizmetinin aksamasının yanı sıra burada çalışan sağlık personeli iş göremez duruma gelmiş ve asistan eğitimi büyük ölçüde aksamıştır.

97-98 yılları verilerine göre bu hastanede yılda 9 bin ameliyat gerçekleşmektedir. Yanarak devre dışı kalan ameliyathanenin 10 cerrahi branş ve anestezi kliniğinde 80‘in üzerinde asistan uzmanlık eğitimi görmekte, 32 başasistan ve uzman, 16 şef yardımcısı ve 11 klinik şefi görev yapmaktadır.

Hastane başhekimliği hastanenin onarımı için gerekli ödenek ve malzemeyi Sağlık Bakanlığı'ndan talep etmiş, ancak bunun zaman alacağı ve hizmeti ciddi ölçüde aksatacağı düşüncesiyle İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu onarıma katkıda bulunmak üzere bir yardım kampanyası başlatmıştır. 3 ay içinde ameliyathanelerin açılmasını hedefleyen bu kampanya ile ilgili hesap numaraları aşağıdadır. İş Bankası, bu hesaplara yapılacak havalelerden ücret almayacaktır.

Tüm kuruluşların ve yurttaşların desteklerini bekliyoruz.

HESAP NUMARALARI

İş Bankası Cağaloğlu şubesi

1095 304400 502235 (TL hesabı)

1095 301030 3205906 (dolar hesabı)

1095 301030 3205911 (mark hesabı)

t OKUR MEKTUPLARI

Kalp damarım kapalı

3 ay kadar önce ortaya çıkan hastalığım nedeniyle hastaneye gittim. Önce efor ve ardından da anjiyo testleri yapıldı. Tetkik sonucunda kalp damarlarımdan biri yüzde 100, diğer ikisi de yüzde 60-65 oranında tıkalı çıktı. Doktorlar ilaç tedavisi önerdiler. Arasıra göğsümde ağrılar oluyor. 39 yaşındayım ve günde 1 paket sigara içiyorum. Bu konudaki önerilerinizi rica ediyorum.

l A. Yiğitcanlı

39 yaş gibi erken bir dönemde kalp damarlarınızdan üç tanesinin tıkalı olduğundan bahsediyor ve hala sigara içtiğinizi söylüyorsunuz. Doktorlarınız sigaranın bu yönden ne kadar zararlı olduğunu söylemişlerdir sanırım. Kısa bir süre önce yazdığım yazıda da sigaranın kalbi hangi yönlerden etkilediğini yazmıştım, umarım okumuşsunuzdur. Özetle sigara, kalp damarlarını büzüştürerek darlık oranını arttırırken, kandaki oksijen oranını azalttığı için de daralmış olan yerin arkasına giden kanın o bölgeyi beslemesini iki yönden zorlaştırır. Ayrıca damarın içindeki kaygan iç zarın zedelenmesini de kolaylaştırdığı için, damar içinde pıhtı oluşmasını kolaylaştırır. Bu nedenle sizin değil sigara içmek, sigara dumanı olan yerde bile durmanız sakıncalı.

Öte yandan iki damarınızın yüzde 60-65 oranında daralmış, bir damarınızın da tümden tıkalı olduğu dikkate alınınca, bu damarlardaki daralmanın ilerlemesi halinde ciddi risklerinizin doğabileceğini unutmayın. Bu nedenle damar sertliğine yol açan bütün etkenlerden uzak durmalısınız. Zaman zaman yazdığım bu risk faktörleri arasında, sigaranın yanısıra, kontrol altına alınmayan yüksek tansiyon, kontrol altında tutulmayan şeker hastalığı, kanda yüksek kolesterol düzeyi, hareketsiz yaşam, kilo fazlalığı gibi risk faktörleri önemli yer tutar. Bunların hepsini ortadan kaldıracak olanaklar mevcut. Doktorunuzla bu konuları ayrıntılı olarak konuşup yoğun önlemler almanız gerekiyor. Ayrıca ilaç tedavisine rağmen ağrılarınız devam ettiğine göre, tedavinizin tekrar gözden geçirilmesi gerektiği kanısındayım. Eğer sizi sürekli olarak takip eden bir doktorunuz yoksa, bu konuda uzman olan bir hekime başvurmanız gerekiyor. Eğer bir doktor bulamıyorsanız, benimle (212)231 30 66 numaralı telefondan bağlantı kurduğunuz takdirde size yardımcı olmaya çalışırım.

Yazarın Tüm Yazıları