Mimar Sinan haberleri sayfasında Mimar Sinan hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11359 Mimar Sinan haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mimar Sinan veya Koca Mi'mâr Sinân Âğâ, 29 Mayıs 1489 yılında, Ağırnas'da doğdu. 17 Temmuz 1588, İstanbul'da vefat etti. Osmanlı baş mimarı ve inşaat mühendisidir.
Osmanlı padişahları I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmıştır. Başyapıtı, "ustalık eserim" dediği Selimiye Camisi'dir.
Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii'nin dört minaresinin üçünde restorasyon çalışmalarının tamamlandığını belirten Edirne Valisi Yunus Sezer, diğer alanlarda da çalışmaların hızla devam ettiğini aktardı.
#Mimar SinanRestore edilen Zeyrek Çinili Hamam’da devam eden ‘Kalıntıların Şifası’ başlıklı sergi 30 Kasım tarihine kadar uzatıldı. İlhamını, hamamın arkeolojik bir kazıya dönüşen 13 yıllık restorasyon sürecinden alan, küratörlüğünü Anlam de Coster’in üstlendiği ‘Kalıntıların Şifası’ sergisi ile Mimar Sinan imzası taşıyan bu önemli kültür mirasının her bölümü 30 Kasım’a kadar ücretsiz gezilebilecek.
#Zeyrek Çinili HamamKayseri'de Mimar Sinan'ın evinin bulunduğu sokakta oturan Mustafa Halıcıoğlu (57), 5 yıl önce tadilatına başladığı evinin altında 200 metre uzunluğunda 2 bin yıllık yer altı şehri buldu. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, "Burada tüneller ile geçiş yapılabilen birbirinden bağımsız en az 2 katman görünüyor. Kapadokya'daki yer altı şehirlerinin kapatma taşı özelliği, mekanizmaları, yaşam yerleri ve geçişlerin birebir aynısı" dedi.
#Kayseri'Kurşunlu Han' olarak bilinen Karaköy'deki 500 yıllık Mimar Sinan eseri Rüstem Paşa Kervansarayı'nda ikamet eden ArtHan Galeri'de 16-30 Eylül tarihleri arasında açılacak 'Bağ' başlıklı sergi, Nuray Özler Yolcu küratörlüğünde farklı disiplinlerde çalışan 12 sanatçıyı bir araya getirecek.
#Mimar SinanDünya tarihinin en büyük mimarlarından olan Mimar Sinan’ın eserleri ‘asrın felaketi’ne de meydan okudu. Hatay’ı yıkan sarsıntılarda ayakta kalan eserler, şimdi depremzedelere kapılarını açtı. Mimar Sinan’ın eserleri olan Payas Sokullu Külliyesi ile Belen Kanuni Külliyesi depremzedeleri ağırlarken, parktaki heykelinin çevresi de çadırlarla dolu.
#DepremGümüşhane’nin Torul ilçesinde, 1960'ta Rumlardan kalma kiliseden camiye çevrilen asırlık yapının zamanla tahrip olan çatısında başlatılan tadilatta, 2 asırlık 1’i kırık 3 toprak küp bulundu. Korumaya alınan küplerin çatıya, mimarlık tarihinin mihenk taşı Mimar Sinan’ın asırlar önce ses düzeni ayarı için Süleymaniye Camii’nin kubbesinde kullandığı ‘su küpleri dehası’ndan esinlenilerek konulduğu ortaya çıktı. Tarihçi- yazar Serhat Doğan, “Küplerle daha çok ses akustiği sağlanmış. Mimar Sinan, Süleymaniye'nin kubbesini de küplerle döşemişti” dedi.
#Mimar SinanGümüşhane’nin Torul ilçesinde, 1960'ta Rumlardan kalma kiliseden camiye çevrilen asırlık yapının zamanla tahrip olan çatısında başlatılan tadilatta, 2 asırlık 1’i kırık 3 toprak küp bulundu. Korumaya alınan küplerin çatıya, mimarlık tarihinin mihenk taşı Mimar Sinan’ın asırlar önce ses düzeni ayarı için Süleymaniye Camii’nin kubbesinde kullandığı ‘su küpleri dehası’ndan esinlenilerek konulduğu ortaya çıktı. Tarihçi- yazar Serhat Doğan, “Küplerle daha çok ses akustiği sağlanmış. Mimar Sinan, Süleymaniye'nin kubbesini de küplerle döşemişti” dedi.
#GÜMÜŞHANEİmparatorluğun simge yapıları, ünlü mimarların eserleri birer anıt gibi ayakta duruyor. Osmanlı’nın en büyük mimarı Koca Sinan ve 19’uncu yüzyıla damga vuran Balyan ailesinin yeri ayrı. Bu hafta, ustaların ustası Mimar Sinan’ın Edirne’deki izlerini ve Balyanlar için şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı kitabı anlatacağım sizlere.
#YazarOsmanlı İmparatorluğu döneminde önemli abide eserlere imza atan Mimar Sinan'ın Kayseri'nin Ağırnas Mahallesi'ndeki doğduğu ve günümüzde müze olarak kullanılan ev, kemerleri, yer altı odaları, depoları ve galerileriyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor.
#Mimar Sinanİzmit'te halk arasında 'Yeni Cuma Camii' olarak bilinen Mimar Sinan’ın eseri Pertev Mehmet Paşa Camii’nde, 3 yılı aşan restorasyon çalışmasında sona yaklaşıldı. Orijinal haline dönen caminin Ramazan ayında ibate açılması planlanıyor.
#Yeni Cuma Camiiİstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Üsküdar meydanında bulunan yalı cami özelliğindeki 441 yıllık Şemsi Ahmet Paşa Camisi’nin önüne yayaların kullanması için deniz yönünde sökülüp takılabilen çelik konsol sistemi yerleştirmesi tartışma yarattı.
#Şemsi Ahmet Paşa CamisiBursa'da saatteki hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan lodos hayatı olumsuz etkiledi. Lodos nedeniyle Yıldırım ilçesinde, Mobil Giyim Atık Dolabı motosiklet ve taksinin üzerine devrildi. Kentin birçok noktasında ağaçlar devrilirken otobüs durağı ise yerinden söküldü.
#BursaSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Fossati kardeşler, o dönem onardıkları Ayasofya’nın 25 adet gravürünü albüm halinde Abdülmecid’e hediye etmişti. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
#AyasofyaAkdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ATHİB), inovatif ve özgün tasarımlar geliştirmek, uluslararası tekstil pazarında etkin olmak ve modayı belirleyen ülkeler arasında yer almak amacıyla 13’üncüsünü düzenlediği Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nda genç tasarımcıları ödüllendirdi.
#AdanaKağıthane'de yaşayan üniversite öğrencisi 18 yaşındaki balerin Eylül Sıla Ilgaz, evindeki odasında annesi tarafından ölü bulundu. Altın ve gümüş madalya sahibi Ilgaz'ın ölümünün şüpheli bulunması üzerine cenazesi Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılırken anne ve babası ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü.
#Eylül Sıla IlgazTiyatrokare’nin yeni oyunu “Annem Hep Derdi ki” perde açtı. Katherine DiSavino’nun yazdığı, Servet Aybar’ın Türkçeye çevirdiği oyun, Nedim Saban’ın uyarlamasıyla sahneleniyor. Oyun, Amerika’dan dönen ve evliliğe hazırlanan genç bir çiftin yaşadığı kültürel şoku eğlenceli bir dille anlatıyor. “Annem Hep Derdi ki”yi oyuncuları ve yönetmeni Nedim Saban’la konuştuk.
#Annem Hep Derdi KiTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirKanal D’nin sevilen dizisi “İnci Taneleri”nde Ayça karakterini canlandıran Ülkü Hilal Çiftçi, 18 Ekim’de vizyona giren “Kayıp Kamyon” adlı filmde ilk başrol heyecanını yaşadı. Bir yandan “1923 Müzikali”yle de sahnede olan genç oyuncuyla yeni filmini ve diğer projelerini konuştuk.
#Ülkü Hilal ÇiftçiOyuncu Pelin Yoru, kariyeri boyunca Türk televizyon ve sinema sektöründe çeşitli yapımlarda yer almış bir isimdir. Yoru’nun özellikle “Kızım Nerede” ve “Alev Alev” gibi projelerdeki rolleri, izleyiciler tarafından beğeni toplamıştır. Ayrıca, eğitimi ve oyunculuğa olan ilgisi ile dikkat çeken oyuncunun hayatı ve çalışmaları merak edilmektedir. Peki, Pelin Yoru kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Pelin YoruPelin Yoru kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İstanbul doğumlu oyuncu, kariyerine tiyatro ve televizyon yapımlarında adım atarak ismini duyurmuştur. Mimar Sinan Üniversitesi Radyo Televizyon Bölümü'nde öğrenim gören Yoru, televizyon dizilerindeki performanslarıyla tanınmaktadır. Oyunculuğu dışında, hayranları tarafından özel hayatı ve projeleri de ilgiyle takip edilmektedir. Peki, Pelin Yoru kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Pelin Yoruİlahiyatçı sosyolog-yazar Erol Erdoğan, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Köln yakınlarındaki Wessseling Mimar Sinan Camisi’nde ‘Nereye Gidiyor Bu Gençlik?’ isimli bir seminer verdi. Cami konferans salonunda yapılan programa TC. Köln Konsolosluğu Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşesi Rukiye Sancar, Eğitim Ataşesi Muhterem Dilbirliği ve Din Ataşesi Ahmet Sinan Kara da iştirak etti.
#ALMANYAGüldür Güldür Show’un sevilen isimlerinden Açelya Topaloğlu tv dizileri ve filmleri ile de geniş bir hayran kitlesine ulaştı. İzmir Karşıyaka doğumlu oyuncu Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümünden mezun olmuştur. Yine Güldür Güldür Show’da oyunculuk yapan ve oynadığı tiplemelerle hafızalarda yer eden Burak Topaloğlu, 10 yıldır Bahadır karakterine hayat vermektedir. Peki Açelya Topaloğlu kimdir, kaç yaşında, nereli? Açelya Topaloğlu ve Burak Topaloğlu evli mi, kardeş mi? İşte, detaylar…
#Açelya Topaloğlu KimdirHatay'da yorgun merminin ensesine isabet ettiği 18 yaşındaki Yunus Emre Yavuz, geçirdiği ameliyat ve gördüğü tedavinin ardından taburcu edildi. İş yerinde arkadaşlarıyla oturduğu esnada mermi isabet eden Yavuz, şah damarına 2 santimetre mesafeye isabet eden mermiyle ölümden döndü.
#HatayYakışıklı fiziğinin önüne geçen, insana güven veren, istikrarlı, derinliği olan, yaptığı müziğe ve edebiyata ruhunu katan, ince mizah algısı ve dingin yapısıyla yıllardır kemikleşen kitlesi olan Tuna Kiremitçi ile içten bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi bağıra çağıra şöhretine şöhret katma gayretinde olanlardan olmadı hiçbir zaman. Okul yıllarındaki zorlukları lehine çevirmeyi başarabilmiş bir sanat emekçisi olarak işinin kavrayıcı tarafını tercih etmiş. Gençlerden, barıştan, akıldan, hoş görüden yana… Yine bana değerler katan bir sohbeti sizlerle paylaşmanın gönül rahatlığı içindeyim. Yüzde Yüz ilham Veren Sohbetler’de sanatının güvenli sularında kendinizi bırakabileceğiniz yazar-müzisyen Tuna Kiremitçi ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikYakışıklı fiziğinin önüne geçen, insana güven veren, istikrarlı, derinliği olan, yaptığı müziğe ve edebiyata ruhunu katan, ince mizah algısı ve dingin yapısıyla yıllardır kemikleşen kitlesi olan Tuna Kiremitçi ile içten bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi bağıra çağıra şöhretine şöhret katma gayretinde olanlardan olmadı hiçbir zaman. Okul yıllarındaki zorlukları lehine çevirmeyi başarabilmiş bir sanat emekçisi olarak işinin kavrayıcı tarafını tercih etmiş. Gençlerden, barıştan, akıldan, hoş görüden yana… Yine bana değerler katan bir sohbeti sizlerle paylaşmanın gönül rahatlığı içindeyim. Yüzde Yüz ilham Veren Sohbetler’de sanatının güvenli sularında kendinizi bırakabileceğiniz yazar-müzisyen Tuna Kiremitçi ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Amor Gariboviç, “Phoenix Bloom” adlı yeni couture koleksiyonunu, 8 Ekim’de Venedik Sarayı’nda düzenlenecek görkemli bir defile ile moda severlerin beğenisine sunacak. Bugüne kadar aralarında Hande Erçel, Sibel Can, Sıla, Hadise, Nesrin Cavadzade, Burcu Esmersoy, Çağla Şıkel, Derya Uluğ, Zeynep Bastık gibi pek çok ünlüyü giydiren tasarımcı, “İlham kaynağım kadının gücü ve zarafeti” dedi.
#Amor GariboviçHaliç’te Rixos Otel’in de yer aldığı Tersane İstanbul projesinin yüzde 65’ini tamamladıklarını söyleyen Rixos Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, “Alanda 27 tarihi yapı var. Depreme göre bazılarını çelik halatlarla astık. 750 milyon dolara biter diyorduk, 1.3 milyar doları aşacak gibi görünüyor” dedi.
#Tersane İstanbul