Halk şairi, aşık, Karagözcü sanatçı değil mi

UNESCO 2009 yılında Türk âşık sanatı ile sanatçılarını ve Türk gölge oyunu ile sanatçılarını korunması ve yaşatılması gereken ‘Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası’ listesine aldı. Söz konusu sanatların, usta sanatçıları bugüne kadar düzenlenen ‘Demokratik Açılım’ toplantılarına çağrılmadı.

Haberin Devamı

‘Halkın gören gözü, işiten kulağı, söyleyen dili, düşünen beyni, okuyan yüreği’ olarak tanımlanan halk şairlerinden de iki temsilcinin, söz gelimi; Âşık Şeref Taşlıova ve Hüseyin Çırakman’ın ve gölge oyununun bir-iki ustasının bundan sonra düzenlenecek toplantılara çağrılması çok yararlı olur diye düşünüyorum.
Halk şairleri, Osmanlı bilginleri ve divan şairleri nezdinde sanatçı sayılmadılar ama Türkçeyi ve halk türkülerimizi yaşattılar. Osmanlı devlet adamlarınca ordu sefere giderken kendilerine moral yükseltme görevi verildi. Sultan Abdülaziz’in huzurunda çalıp söylediler.
Bu iki yüce sanatçı grubunun gönlü alınmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda ‘Devlet Halk Ozanları Topluluğu’ ile ‘Geleneksel Türk Tiyatrosu Topluluğu’ müdürlük ve sanatçı kadroları iptal edilen halk şairlerimiz, Karagöz sanatçılarımız, emin olun baş tacı edilmeye layık sanatçılardır.
Yıllarca Türk halk kültürüne hizmet eden emekli bir yönetici olarak onların sesini yöneticilerimize duyurmayı bir görev bildim. Yöneticilerimizin halk şairi ve gölge oyunu sanatçılarımıza hiçbir zaman olumsuz bakmayacaklarına yürekten inanıyorum.
Nail TAN

Haberin Devamı

Dikmenliler bekliyor

DİKMEN Vadisi 4. ve 5. etaplar ile ilgili olarak, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile 26.9.2006 tarihinde tapu tahsis belgesi karşılığı 100 m2 konut sözleşmesi yaptık. Büyükşehir Belediyesi bizleri borçlandırdı bizler belediyeye paralarımızı öderken, Ankara 13. İdare Mahkemesi 13.5.2009’da Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesini iptal etti. Bir kamu kuruluşunda çalışmaktayım halen bir ev sahibi olamadım. Belediye Başkanımız Melih Gökçek’e güvendik. Maalesef  2006’dan bu yana mağdur olduğumuz gibi, kira yardımı ödemelerinide durdurdu. Şimdiye kadar ödediğimiz taksitleride geri ödemiyor. 31.3.2010’da TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülüp bir alt komisyona havale edilen ‘kentsel dönüşüm yasası’ çıkacak. Eğer o yasa çıkarsa bizler tamamen mağdur olacağız. Bizlere Dikmen Vadisi’nden arsa vermesi gerekirken 2981 sayılı yasaya tabi ama bu yasa çıkarsa belediye bizlere başka yerden arsa verecek, bizlere bir açıklama da yapılmıyor.
Ramazan ERDOĞAN

Haberin Devamı

‘Sır’ gibi anlaşılmaz elektrik kesintisi

ANKARA Sancak mahallesi 539. sokakta 7 yıldır oturuyorum. Buraya taşındığımdan bu yana enteresan bir biçimde içinde benim evimin de bulunduğu belli bir adada sıklıkla elektrik kesintileri yaşıyoruz. Geçen yıllarda başvurduğumuz ilgili  yetkili kişiler bu kesintiye sebep olarak trafonun bize enerji ileten bölümünün yükü taşıyamadığını ve bunu düzeltmek için çaba harcadıklarını, sorunu kısa sürede çözeceklerini söylediler. Uzunca bir süre bu lokal kesintiden kurtulduk. Ancak son aylarda aynı kesintiler yeniden başladı.
Kahire Caddesi’nin bir yakasında elektrik kesintisi varken, diğer tarafında olmamasının; Konrad Adenauer Caddesi’nin bir tarafının saatlerce karanlıkta kalmasının “çözülemeyen sırrı” ne olabilir? Ben bu sorunun çözümü için yurttaş olarak ne yapabilim?
İlknur LEVENT

Yazarın Tüm Yazıları