İnternetten yapılan alışverişlerde çok yaygın olan kargoyla iade döneminin sonu gözüktü. Artan maliyetler, online yapılan alışverişlerde ürünlerin mağazaya iade edilmesi olarak adlandırılan ‘BORIS’ sistemine geçiş sürecini hızlandırdı. Öyle ki H&M, Zara, Abercrombie&Fitch gibi perakende devleri mağaza dışındaki iadelerden ücret talep etmeye başladı. Sektör temsilcileri, trendlerin yakından izlendiği ve Türkiye’de de bu sistemin yakında hızla gelişeceği öngörüsünde bulundu.
#İnternetPerakende sektörü kritik seçim atmosferinin ardından Perakende Günleri’nde bir araya geldi. Bu yıl 22’ncisi düzenlenen etkinlikte sektör temsilcileri, özellikle iç talebin daralmasına dair endişelerini dile getirdi. İkinci yarıda enflasyonla birlikte, kur ve faiz dengesini takip edeceklerini belirten şirket yöneticileri, temmuz ayında beklenen asgari ücret zammının ise fiyatları etkileyeceğine dikkat çekti.
#FaizYaklaşık 20 yıl önce kurulan Evelin markası bugün dünyanın 65 ülkesine ahşap görünümlü mutfak eşyaları satıyor. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde Beyhan Baycar tarafından kurulan markanın ürünlerine en çok Avrupalı kafeler talep gösteriyor. Baycar, “Birçok Avrupa ülkesinde kafelerde kullanılan çerezlikleri biz üretiyoruz” dedi.
#Beyhan BaycarBu yıl 4,5 milyar dolar ihracat hedefleyen züccaciye sektörü, ihracattaki iyi gidişle birlikte bu rakamı 4,8 milyar dolar olarak revize etti. ZÜCDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Erdoğan: "Bu seneyi iç ve dış ticaret olarak baktığımızda 10 milyar dolar civarında bir hacimle tamamlayacağız. Yine dış ticaret fazlası vereceğiz ve ihracat hedefimiz de 4,8 milyar dolar." açıklamalarında bulundu.
#İhracatAlışveriş merkezlerinde döviz üzerinden uygulanan kiraların TL’ye dönmesi için adımlar atılmaya başlandı. BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Bir alışveriş merkezinin TL ile kiralama yapacağı kesinleşti, bir alışveriş merkezi de bunun sinyallerini verdi” derken, Torunlar GYO da kredisi biten alışveriş merkezlerinde TL’ye geçmek için çalışmalara başladıklarını belirtti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin şu anda en önemli sorununun işsizlik ve ekonomik büyüme olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de ekonomik büyümenin motoru, iç talebin canlandırılması olacaktır. Yeni yatırımları beklemek biraz hayal olur” dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, nüfus, şehrin altyapısı, trafik ve çevre gibi etkenleri değerlendirmeden plansız bir şekilde kurulan alışveriş merkezlerinin, aynı zamanda talep analizi de yapılmaksızın gelişme gösterdiğini belirterek, bu alana bir kural getirmenin kaçınılmaz hale geldiğini bildirdi.
YALÇIN Ayaydın, 1986 yılında kurduğu İpekyol’u Türkiye’de marka yaptığına inandıktan sonra, dünya markası olma yolunda adımlar atmaya başladı. Bugüne kadar ürünlerini fason ürettiren Yalçın Ayaydın, hazirandan itibaren Edirne’de 10 milyon Euro yatırımla kurduğu kendi tesislerinde üretime başlayacak.
1970’lerde Türkiye’nin en popüler şarkıcılarını zirveye taşıyan besteleriyle ünlü Mustafa Alpagut, ‘beton santralları’ üreten bir sanayici oldu. Yakında ikinci fabrikasını da açıp yıllık cirosunu 25 milyon dolara taşıyacak olan Alpagut’un şirketi Elkon, cirosunun yüzde 80’ini ihracattan sağlıyor.
Kiler Marketler Zinciri, Ankara’nın en büyük yerel market zinciri olan 200 milyon dolar cirolu Canerler’in yüzde 51’ini aldı. 48 adet Canerler market Kiler’e dönüşecek. Kiler Şirketler Grubu Yönetim Kurul Üyesi Ümit Kiler, ‘Bu ortaklıkla ciromuz 500 milyon dolar olacak. Hedefimiz yerel operasyonlarla ilk 3’e girmek’ dedi.