Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) 21. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Erdoğan "Öyle bir Cumhurbaşkanınız var ki, savaşım faizledir. En büyük düşmanım faizdir. Faizi 12'ye kadar düşürdük. Yeter mi, yetmez. Bunun daha da inmesi lazım" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu akşam Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşeceğini söyledi ve "Bu akşam Putin'le görüşmemiz olacak. Sıkıntıları değerlendirme fırsatım olacak. Fevkalade bir durum olmazsa kışı dünyanın birçok ülkesine göre sıkıntısız geçireceğiz" değerlendirmesini yaptı.
#CumhurbaşkanıOsmanlı döneminde ramazan ayı nası geçerdi Osmanlı sarayında ve tebaasında ramazan adetleri nelerdi Osmanlıda ramazan gelenekleri 11 ayın sultanı Ramazan Osmanlı döneminde heyecanla beklenirdi. Ramazan’ın habercisi hilali müjdeleyenlere 150’şer kuruş verilirdi.
#Ramazan GelenekleriKültür sanat etkinlikleri insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insanlar bile sanatla ilgili küçük dokunuşlar yapmışlar, özellikle kadınlar var oldukları günden itibaren estetiğe önem vermişlerdir. Yapılan arkeolojik kazılarda ilk insanların bile süslenmek ve güzel görünmek amacıyla kolye, broş, bilezik gibi birçok takı yaparak kullandığı görülmektedir. Bu sebeple kültür sanat ve estetik etkinlikleri insanın var olduğu dönemden bu yana var olmaktadır. 7. Sınıf sosyal bilgiler konuları içerisinde yer alan kültür sanat etkinlikleri ile ilgili özellikle Osmanlı Devleti'nde kültür sanat ve estetik anlayışı detayları yer almaktadır.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Osmanlı Kültür Sanat Ve Estetik Anlayışı Konu AnlatımıMÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan "Ecdadımızın tüm insanlığa ders verircesine hayata geçirdiği Zimem (Veresiye) Defteri uygulamasını, MÜSİAD olarak 2016 yılından bu yana, büyük bir teveccühle sürdürüyoruz" dedi.
#Abdurrahman KaanBugünün yeni bilgisinde Osmanlı'da Ramazan dönemlerine ait güzel bir adet var: ''zimem defteri''... Zimem, ''zimmet'' kelimesinin çoğulu ama buradaki anlamı ''borç''. Malum, bakkalların, manavların, kasapların bugün bizim ''veresiye defteri'' dediğimiz, mahallelinin borçlarını yazdıkları defterler vardır. İşte Osmanlı'da bu defterlere ''zimem defteri'' denirmiş. Ramazan'da, hali vakti yerinde olanlar, herhangi bir bakkala, manava, kasaba girer, zimem defterinden artık gönüllerinden ne koparsa, zenginliği ölçüsünde ilk 20 kişinin, ilk 5 kişinin, her ne ise imkanı, işte o kadar kişinin ''borcunu hesapla '' diyerek borçlu kişilerin borçlarını öderlermiş. Kendi isimlerinin bilinmesini de istemezlermiş. İşte böyle, ne borçlunun ne de ödeyenin birbirini bildiği ve bu sayede zenginde gurur fakirde minnet yaratılmadan yürütülen çok zarif bir gelenekmiş bu...
#HtvprogramlarAşağıdaki gelenek ve eğlencelere bakınca insan gerçekten ‘Nerede o eski Ramazanlar’ demekten kendini alamıyor. Bu gelenekler; iyiliğin, yardımseverliğin ve hoşgörünün ayı olan Ramazan’ın anlamını bize yeniden hatırlatıyor.
#Eski Ramazan AdetleriMerhaba… Bu hafta sizlerle geçmişten günümüze devam etmeyen bir Ramazan ritüelini paylaşmak istedik. Osmanlı döneminde uygulanan “Diş Kirası” müthiş bir sosyal yardımlaşma örneği. Tayyip Bey’in, Osmanlı dönemindeki uygulamalara sıcak bakması sebebiyle “Neden olmasın?” dedik ve önermek istedik.
#YazarlarİSTANBUL Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Soyyiğit ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu ile Bogota’da (Kolombiya) gıda ürünleri fuarını gezerken Ticaret Müşavirimiz Soner Akdokur yanımıza geldi:
#Vahap MunyarAfyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde bir hayırsever, mahalle bakkalının veresiye defterinde 12 kişinin toplam 20 bin lira borcunu ödedi. Bakkal Adnan Bulut, "Her yıl düzenli olarak Ramazan ayında ilçemize gelen gurbetçi bir hayırsever, 12 ailemizin yaklaşık 20 bin liralık borcunu sildirdi. Aynı zamanda ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılmak adına da 20 adet gıda kolisi hazırlattı. Bu hayırseverimiz her yıl Ramazan ayında zimem geleneğini yaşatıyor" diye konuştu.
#AfyonkarahisarMÜSİAD İzmir ailesi olarak her geçen büyüdüklerini belirten Şube Başkanı Bilal Saygılı, 50 bin olan istihdam rakamını 10 bin daha artırmayı hedeflerini söyledi. İzmir Nitelikli İstihdam Projesi’ni başlattıklarını açıklayan Saygılı, bundan sonra neler yapacaklarını anlattı.
#İzmiOsmanlı geleneğini yaşatan kimliği bilinmeyen bir hayırsever Lüleburgaz'da mahalle bakkalının veresiye defterini satın aldı.Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde bir hayırsever, ramazan ayı dolayısıyla ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla bir bakkalın veresiye defterini 6 bin lira ödeyerek satın aldı.Özerler Mahallesi'nde bakkal işleten Kadir Halaç'ı arayan bir hayırsever veresiye defterini satın almak istediğini söyledi. Halaç'ın, defteri satabileceğini belirtmesi üzerine bakkala gelen hayırsever pazarlık sonucu 6 bin lira karşılığında veresiye defterini satın aldı. Halaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı'da zenginlerin ramazan ayında esnaftan "zimem" denilen veresiye defterini satın alması geleneğinin bugün bir hayırsever tarafından sürdürülmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Çok duygulandığını anlatan Kadir Halaç, "Bu bir Osmanlı geleneği, bizim ceddimiz yapıyordu, çok duygulandım. Defteri satma konusunda pazarlık yaptık. 6 bin 857 lira tutarındaki veresiye defterini, 6 bin 500 liraya bıraktım. Pazarlık sonunda 6 bin liraya alması konusunda anlaştık. Anlaştığımız gibi defteri aldı, para ödendi, defteri bir poşete koyup gitti." dedi.
#Lüleburgaz