Dünyayı şimdi de Zika virüsü paniği sardı. Amerika Kıtası'nı etkileyen virüs az da olsa Avrupa'da da görüldü. İngiltere ve Hollanda'nın ardından Danimarka'da 1 kişi ve İsviçre'de 2 kişide Zika virüsü taşıyan hastalara rastlandı. Virüsü taşıyan 5 kişiden sadece 1'i hastalığa dair belirti veriyor.
#ZikaOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüAfrika Birliği, hızla yayılan M çiçeği salgını ve yaşanan çok sayıdaki can kaybıyla birlikte kıta genelinde acil durum ilan etmek zorunda kaldı. Virüs nedeniyle yaşanan ölümler 2022’den beri bin 500’e yaklaşırken yetkililer kararın tüm kıtanın güvenliği için alındığının altını çizdi.
#Afrika KıtasıDang virüsü için tehlike çanları çalmaya başladı. Dünya genelinde vaka sayılarındaki artışa dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bulaş riskini önlemek için ülkelere uyarıda bulundu. Peki, Dang virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte, Dang virüsü belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler
#Dang VirüsüYunanistan'da can kayıplarına yol açan Batı Nil Virüsü korkutuyor. Komşuda ölümlere neden olan bu sivrisinekler bizim ülkemize de gelir mi? Neden bazı insanlar hayatını kaybediyor? Belirtiler neler? Ülkemizde kaç can kaybı yaşandı? Kendimizi nasıl koruyabiliriz? Böcek konusunda uzmanlaşmış kişiler anlatıyor...
#SivrisinekAedes sivrisinek ısırığı belirtileri gündemdeki konular arasında yer alıyor. Afrika'ya özgü olan bu sivrisinek türünün İstanbul'da gözlemlenmesiyle birlikte, aedes sivrisinek ısırı hakkında bilgiler merak konusu oldu. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, zika humması, mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkların yayılmasına neden olan sivrisinek, ileri seviyede ciddi durumlar yaratabiliyor. Peki, aedes sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir, bulaşıcı mı? İşte, Aedes sivrisinek ısırığından korunmanın yolları...
#Aedes Sivrisinek IsırığıKoronavirüs (Kovid-19) dünyanın dört bir yanında can almaya devam ederken DSÖ'den dikkat çeken bir uyarı geldi. Sağlık ajansının açıklaması kısa sürede dünya gündemine otururken Bill Gates'in geçtiğimiz dönemde öngördüğü senaryo yeniden tartışma konusu oldu.
#DSÖTemelleri 1970'lerin Macaristan'ında atılan ve son 1 yılda Covid-19'a karşı en güçlü silahımız olan mRNA aşıları, önümüzdeki yıllarda kanser başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa da kalkan olacak. Gelecekte her yıl yüz binlerce kişinin hayatını kurtaracak bu gelişmeleri biz de sizin için mercek altına aldık.
#Mrna AşılarıProf. Dr. Onur Yaprak, sivrisineklerle bulaşan Batı Nil virüsü, sarıhumma ve dang ateşine dikkat çekti. Prof. Dr. Yaprak, "Sivrisineklerin hastalık bulaştırma riski devam ediyor. Bazı bilim adamları tarafından Büyük İskender’in ölüm nedeni olarak görülen Batı Nil virüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1’inde ateşle beraber ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi diğer belirtiler gelişebilir" dedi.
#Asya Kaplan SivrisineğiYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoDünya genelinde pek çok ülkenin sipariş ettiği ve uygulamaya başladığı Pfizer/BioNTech aşısının uygulanmasına 2 Nisan itibarıyla Türkiye'de de başlandı. İşte BioNTech aşısı hakkında kamuoyunun aklındaki sorular ve o soruların yanıtları...
#BiontechCovid-19 döneminde her gün yeni bir kavram öğreniyoruz. Almanya, Covid-19 aşısı teminindeki eksikliği monoklonal antikorlara dayalı yeni bir ilaçla telafi edeceğini açıkladı. Gündemin en merak edilen konularından biri haline gelen monoklonal antikorlarla ilgili tüm detaylar haberimizde...
#Monoklonal AntikorSevdiklerimize sarılmak, merakla beklediğimiz bir filme, bir oyuna koşmak, arkadaşlarımızla buluşup şehrin en sevdiğimiz sokaklarında kalabalıktan korkmadan yürümek… Neredeyse bir yıldır, hayatımızı güzelleştiren pek çok şeyden mahrumuz. Salgın öncesine yani 'kendi normalimiz'e dönmek için kavuşmaya can attığımız 21 şeyi hatırlayalım…
#2021RUS Gamelya Araştırma Enstitüsü ile Rusya Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Ağustos ayında ülkede onaylanarak dünyanın ilk koronavirüs aşısı olarak Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından dünyaya duyurulan Sputnik V aşısının Türkiye'deki üretimi için imzalar atıldı. Sputnik Vin Türkiye'de uluslararası standartlardaki tesislerde üretilmesi için Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) yetkilileriyle anlaşma imzalayan VisCoran İlaç Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, süreçle ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansına (DHA) anlattı.
#KoronavirüsÜlkemiz son günlerde mevsim normallerinin altına düşen yağış ve su kullanımında yapılan hatalar nedeniyle ciddi kuraklık yaşıyor. Barajlarda su seviyeleri hızla düşerken uzmanlar, yaşanan bu durumun yazın bataklık ve küçük gölcükler oluşturabileceğine, bu ortamın sivrisinek üremelerine zemin hazırlayabileceğine, beraberinde ise Batı Nil Virüsü, Zika gibi ölümcül hastalıkların yayılabileceğine dikkat çekti.
#Batı Nil VirüsüCovid 19’u durdurmak için bilim insanlarının yürüttüğü aşı çalışmaları sonuç vermeye başladı. Şu ana kadar Covid-19’a karşı üretilen ve etkili olduğu kabul edilen iki büyük firmanın aşısında ise Türk bilim insanları öne çıktı.
#Serap TorunSon dakika haberi… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin merakla beklediği corona virüsü toplantısı sonrasında çok önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında, "Mecburiyeti olmayan hiçbir vatandaşımız, tehdit ortadan kalkana kadar, evinden çıkmamalı, kimseyle temas etmemelidir" dedi. Erdoğan ayrıca 76 yaş üstü emekli vatandaşların eğer isterlerse emekli maaşlarını evlerinden alabileceklerini söyledi.
#CumhurbaşkanıSivrisinekler yaz aylarında sizi rahatsız edebiliyor. Isırdığında kızarıklık ve kaşıntıya neden olan sivrisinekler aslında hastalık saçıyor. Sivrisineklerin yaydığı hastalıklar düşünüldüğünde akla ilk gelen sıtmadır. Peki Zika virüsü hastalığının belirtileri nelerdir ve bu hastalık nasıl bulaşır?
#ZikaBoğaziçi Üniversitesi tarafından geliştirilen ‘Dayanıklı Aşı Taşıyıcı Protein Mikrokürecik Teknolojisi’, Çin Patent Ofisi’nden patent aldı. Türk bilim insanları tarafından geliştirilen ve ASC proteini Mikrokürecikleri’nden oda sıcaklığında 30 gün dayanabilen aşı taşıyıcı teknolojisi Avrupa Patent Ofisi, Japonya ve ABD’den de patent almıştı.
#Boğaziçi ÜniversitesiZika virüsü, neden olduğu rahatsızlıklar nedeniyle vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediliyor. Son günlerde gündemde yer alan haberlerin ardından Zika virüsü hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, kökeni afrika olan bu hastalığı araştırmaya başladı. Peki, Zika virüsü nedir ve nereden bulaşır?
#Zika