Güncelleme Tarihi:
ZİKA VİRÜSÜ İLK NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
1947 yılında ortaya çıktı. İlk olarak Uganda'da maymunlarda bulunan virüs insanlarda bugüne kadar büyük bir salgına neden olmamıştı.
ZİKA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?
Uzmanlara göre virüsü alan insanların birçoğu rahatsızlanmıyor. Hafif ateş, döküntü, kas ağrısı ve göz kızarması gibi belirtileri olan virüsün bu etkileri 1 haftadan daha fazla etkilemiyor. Şu ana kadar kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmayan virüsün periyodik olarak salgına neden olduğu belirtiliyor.
ZİKA VİRÜSÜ NEDEN ENDİŞE YARATIYOR?
Brezilya'da virüsü kapan hamile kadınların bebeklerinde mikrosefali denilen hastalığa rastlandı. Mikrosefali bebeklerin kafalarının normalden küçük doğması ve beynin de aynı şekilde gelişmemesine neden olan bir hastalık ve ölümle sonuçlanabiliyor. El Salvador'da Sağlık Bakanlığı bu nedenle 2 yıl boyunca hamile kalınmamasını önerdi.
Yine Brezilya'da mikrosefali hastalığı bebeklerde, normalde yılda ortalama 200 bebekte görülürken virüsün yayıldığı ekim ayından itibaren bu sayı 4 bine yaklaştı.
TÜRKİYE'YE GELİR Mİ?
Türkiye için henüz kesin bir risk görülmüyor. Bunun yanında, virüsün görüldüğü ülkelere seyahat edilmemesi uyarıları yapılıyor.
AVRUPA'DA GÖRÜLDÜ MÜ?
Zika virüsü Avrupa'da az olmakla birlikte İngiltere, Hollanda, Danimarka ve son olarak da İsviçre'de 2 hastada görüldü. Virüsün insanda insana geçip geçmediği henüz bilinmiyor ama böyle bir vakaya rastlanmasa da uzmanlar cinsel yolla bulaşma ihtimali konusunda uyarıyor.
SAĞLIK BAKANLIĞINDAN "ZİKA VİRÜSÜ" UYARISI
Sağlık Bakanlığı, zika virüsü hastalığının görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak gerektiği uyarısında bulundu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları ile Orta ve Güney Amerika'da zika virüsünün yayılmaya devam etmesi nedeniyle, bölgedeki ülkelere gidecek olanlar uyarıldı.
"SİVRİSİNEK ISIRIKLARINDAN KORUNUN"
"Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur. Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak esastır. Klimalı, sivrisineklerden korunmuş mekanlarda kalmaya özen gösterilmeli, açıkta kalan cilt için sivrisinek kovucular kullanılmalıdır. Uzun kollu gömlek ve uzun pantolon gibi kapalı giysiler giyilmelidir. Ayrıca konuyla ilgili Dünya Sağlık Örgütünün yeni salgın hastalık bildirimleri de 'Seyahat Sağlığı' internet sitesinde yayınlanmaktadır."