Huzursuz ve anlam veremediğiniz bir akıl hali içinde olabilirsiniz. Sanki duygularınızı haberdar etmek istiyorsunuz ama bu duygular çok gergin çalışıyorlar ve bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz. Belki bu hırçınlık birini özlediğiniz için içinizde büyüyor olabilir. Anlamasını bekliyorsunuz ya da anlaşılmak istiyorsunuz.
#Aygül AydınSavaşların, yoksulluğun, açlığın ve kıtlığın ortadan kalktığı, paranın anlamını yitirdiği bir dünya mümkün mü? Türkiye nelere yatırım yaparsa gelecekte küresel lider olabilir? Havası temiz, trafiğin olmadığı yeni şehirler kurulabilir mi? Ağır işleri robotların yaptığı yeni bir dünya ne kadar uzakta? İnsanoğlu-robot aşkı fantezi mi? Dünyanın önde gelen gelecekbilimcilerine göre çok da uzak olmayan bir gelecekte bunların hepsi mümkün. Dünyaca ünlü fütüristler geleceğin fotoğrafını Hürriyet için çekti.
#RobotlarKadın erkek ilişkileri, aşk, fiziksel çekim gibi konuları bilimsel olarak inceleyen belgeselde verilen bilgiler ve insanlar üzerinde yapılan testler ilgi çekici olduğu kadar, sonuçlarıyla da şaşırtıcı. İnsanların karşı cinsi hangi durum ve sebeplerle çekici buldukları, hangi küçük farkların belirleyici rol oynadığı ile ilgili bu küçük testleri kendiniz de yapabilirsiniz.
#Zihin OyunlarıFinlandiya, İngiltere ve Almanya’da dersleri takip etmekte zorlanan ve arkadaşlarına yetişemeyen öğrenciler, yardımcı öğretmenler tarafından ek derslerde eğitiliyorlar. Sistem Finlandiya’da çok başarılı. Almanya’da ülke çapında yaygınlaştırılacak. Yardımcı ders alan öğrencilerin çok başarılı oldukları görüldü.
Öğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıMerkezi sınav sisteminde öğrencilerin sıralama rekabeti ebeveynler arasında özel ders arayışına neden oluyor. Bu yıl Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava ya da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrencilerin ebeveynleri çocuklarının ‘özel ders ihtiyacını’ çoğu zaman doğru analiz edemiyor. Bu da hem zaman hem de para kaybına neden oluyor. Eğitim uzmanları, “Toplumumuz, eğitim hizmeti alma sürecinde artık rasyonel düşünme becerisini yitirdi. Bu konuda çevresine mesaj verme, benzerlerinden geri kalmama, bir anlamda reklam ve gösteriş yapma davranışı hakim oldu” diyor.
#Eğitim UzmanlarıAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 21 Ağustos'ta kaybolan ve arama çalışmalarının 19’uncu gününde derede cansız bedeni bulunan Narin Güran ile ilgili olarak "Narin kızımızın canını alanlardan hesabını adalet önünde mutlaka soracağız. Sorumluların en ağır cezaya çarptırılması için konunun bizzat takipçisiyim takipçisi olacağım" dedi. Öte yandan Erdoğan, teğmenlerin kılıçlı yeminiyle ilgili tahkikatın sürdüğünü belirterek, "Son 22 yılda ’Güçlü Türkiye Güçlü Ordu’ şiarıyla her alanda çok önemli atılımlar gerçekleştirdik. Ordumuzun disiplinine, itibarına gölge düşürecek her türlü girişimin karşısındayız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanParalimpik Oyunlar 28 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Paris’te 15 farklı branşta, toplam 94 sporcumuz yarışacak. Oyunlar öncesi sporcularımızla konuştuk. Nasıl hazırlandıklarını, neler hissettiklerini, madalya alırlarsa ne yapacaklarını anlattılar.
#Ceren Naz BüyükO henüz küçük bir çocukken beynin büyüsüne kapılmış, ömrünü bilime adamış biri. Hem şifa dağıtıyor hem kendisi gibi hekimler yetiştiriyor. Prof. Dr. Türker Kılıç beynimizi geliştirmenin en önemli yolunun yaşamla etkileşim kurmak olduğunu söylüyor. Mesela piyano çalmayı veya son araştırmaların gösterdiği gibi video oyunu oynamayı öğrenmeye çalışmak yeni bağlantısallıklar kurmanın en iyi yolu. Prof. Dr. Türker Kılıç beynin nasıl geliştirilebileceğini anlattı.
#BeyinLiselere Geçiş Sınavı’na (LGS) son iki ay kala adaylara önerilerde bulunan Seviye Eğitim Kurumları Koordinatörü Ali Murat Karabağ, “Başarıya giden yolda disiplinli ve düzenli olmak kadar planlarında esneklik yapabilmeleri de çok önemlidir. Durumlara uyum sağlayabilme stres yönetimini de beraberinde getirir” dedi. Kaygı yönetiminin başarı üzerinde belirleyici olduğunu da belirten Karabağ, özetle şunları söyledi:
#Liselere Geçiş Sınavı