Yüzen Adalar haberleri sayfasında Yüzen Adalar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 136 Yüzen Adalar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bingöl'ün Solhan ilçesindeki Turnalar Gölü’nde bulunan birbirinden bağımsız yüzen adalara, ziyaretçiler fotoğraf çektirmek için sopa kullanarak çıkıyor. Bu tür hareketli sistemlerin, insan müdahaleleriyle çok çabuk bozulabildiğine dikkat çeken Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, "Bunları günlük ya da özel amaçlar için sıklıkla kullandığımız zaman doğal yapısında bozulmalar meydana gelecektir. Tekrar oluşması için belki onlarca yıl ya da daha uzun yıllar gerekecektir. Kurallara uyulmadığı sürece bunları çok kısa sürede kaybederiz" dedi.
#BingölSamsun'un Ladik ilçesindeki Ladik Gölü'nde su seviyesinin yaklaşık 2 metreye kadar düşmesi gölün meşhur yüzen adalarını da tehlikeye soktu. Su seviyesi azalınca yüzen adalar zeminle birleşti. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat, yüzen adaların artık zeminle birleşmiş durumda olduğunu belirterek, "Süreç bu şekilde devam ederse 'Ladik Gölü' bataklık olma yolunda" dedi.
#SamsunBingöl'de dünyada eşi benzeri olmadığı belirtilen ve tescillenen ‘Yüzen Adalar’ baharla birlikte tamamen yeşile bürünürken, bu yıl 30 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Öte yandan hiç bir yüzen ada üzerinde Bingöl'deki yüzen adalar gibi ağaç yetişmediği öğrenildi.
#BingölDünya’da eşi benzeri olmayan ve binlerce yılda meydana gelen Çelikhan’daki yüzen adalar sürekli yer değiştiriyor. Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde ki Çat Baraj göleti üzerinde adalar yüzüyor. Doğa harikası olan ve rüzgarın etkisiyle sürekli yer değiştiren yüzen adalar kıyıya vurarak ‘sos’ veriyor. Yüzen adaların son hali drone ile havadan böyle görüntülendi.
#AdıyamanGüney Amerika’nın batısındaki Peru görkemli And Dağları’yla, dünyanın en uzunlarından Amazon Nehri ve Yağmur Ormanları’yla, sırrı hâlâ çözülemeyen ‘Nazca Çizgileri’yle, dünyanın yeni 7 harikasından biri Machu Picchu’yla ve günden güne ünlenen yerel mutfağıyla gezginlere çok şey vaat ediyor.
#Serda BüyükkoyuncuCNN Travel, 2024 yılının en iyi seyahat rotalarını açıkladı. Keşfedilmeyi bekleyen adreslerin ve şehirlerin gölgesinde kalmış yerlerin ön plana çıkarıldığı listeye ülkemizden ‘Karadeniz kıyıları’ girmeyi başardı. Biz de bu haber üzerinde uzmanlarımıza ‘Kış aylarında Karadeniz’de keşfedilmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden mutlaka görülmesi gereken 10 rota…
#Rota6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazADIYAMAN’ın Çelikhan ilçesindeki Petelik bölgesinde bulunan Çat Baraj Gölü’nde oluşumları 3 bin yılda tamamlanan, sualtındaki yükseklikleri 3 ila 5 metre, alanları ise 100 ila 500 metrekare olan yüzen adalar, son yıllarda kuvvetli rüzgâr ve su debisinin düşmesiyle kıyıya vurarak tahrip olmaya başladı.
#AdıyamanAdıyaman'da Çat Baraj Gölü'nde 3 bin yılda oluşumu tamamlanan ancak son yıllarda rüzgar ve suyun çekilmesi nedeniyle kıyıya vuran yüzen adaların zeminlerine ağırlık bağlanıp, sabit hale getirilerek tahrip olmaları önlendi. Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürlüğü uzmanlarından İbrahim Türkoğlu yüzen adaların hayatın normale dönmesiyle çok sayıda ziyaretçi ağırlamaya başladığını belirtti.
#ADIYAMANTürkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, 2004 yılında Tophane’deki 4 numaralı antrepoda açılışını yapmıştı. Geçtiğimiz yıllarda geçici olarak Şişhane’ye taşındıktan sonra, restorasyon sürecinin ardından geçtiğimiz hafta Karaköy’deki yeni binasında kapılarını tekrar ziyarete açtı.
#İstanbul ModernTürkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi olarak 2004 yılında Karaköy’de kurulan İstanbul Modern, uzun ve ertelemeli bir aradan sonra tekrar açıldı. Çarşamba günü müzenin ‘öngösterimi’ olarak adlandırdıkları davete katıldım, müzeyi gezerken görecekleriniz hakkında birkaç spoiler yani ‘sürprizbozan’ hazırladım.
#SAVAŞ ÖZBEYMelih Uslu’nun yeni kitabı ‘Doğu Seyahatnamesi’ geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı… Gazetemizde de yazılarını okuduğunuz Uslu’yla Anadolu’yu keşfetme macerasını konuştuk: “Taşların dilini öğrenme hevesiyle çocukların peşine takılıp dev bir labirenti andıran Doğu şehirlerinin sokaklarına dalmak gerek.”
#HürriyetBingöl'ün Solhan ilçesindeki Turnalar Gölü’nde bulunan birbirinden bağımsız yüzen adalara, ziyaretçiler fotoğraf çektirmek için sopa kullanarak çıkıyor. Bu tür hareketli sistemlerin, insan müdahaleleriyle çok çabuk bozulabildiğine dikkat çeken Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, "Bunları günlük ya da özel amaçlar için sıklıkla kullandığımız zaman doğal yapısında bozulmalar meydana gelecektir. Tekrar oluşması için belki onlarca yıl ya da daha uzun yıllar gerekecektir. Kurallara uyulmadığı sürece bunları çok kısa sürede kaybederiz" dedi.
#BingölBingöl'ün Solhan ilçesindeki Turnalar Gölü’nde bulunan birbirinden bağımsız yüzen adalara, ziyaretçiler fotoğraf çektirmek için sopa kullanarak çıkıyor. Bu tür hareketli sistemlerin, insan müdahaleleriyle çok çabuk bozulabildiğine dikkat çeken Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, "Bunları günlük ya da özel amaçlar için sıklıkla kullandığımız zaman doğal yapısında bozulmalar meydana gelecektir. Tekrar oluşması için belki onlarca yıl ya da daha uzun yıllar gerekecektir. Kurallara uyulmadığı sürece bunları çok kısa sürede kaybederiz" dedi.
#BingölKommagene Krallığı’nın merkezi ve çiğ köftenin başkenti Adıyaman’ın kültürü ve lezzetleri, 16-19 Aralık tarihleri arasında Yenikapı Etkinlik Alanı’nda tanıtılacak. Yenikapı’da 3 gün boyunca bazlamalar pişecek, halk oyunları oynanacak ve Adıyamanlı sanatçılar konserler verecek.
#AdıyamanDoğa müthiş bir sanatçı. Biz de muhteşem bir coğrafyada yaşıyoruz. Doğal oluşumlar, göller, şelaleler her zaman ilgimi çekmiştir. Hayran olduklarımın listesine şimdi bir de yüzen adaları ekledim. “Yüzen ada mı? Ada tamam da yüzeni nasıl oluyor” dediğinizi duyar gibiyim. Hatta üzerinde ağacı bile oluyor ve ben yüzüp uzaklaşan adada mahsur bile kaldım!
#ArtvinKaradeniz’de haziran ayıyla birlikte yaylalara göç de başladı. Bölgede yüzlerce yayla var. Ama ne yazık ki birçoğu betona ve yoğun yapılaşmaya teslim olmuş durumda. Ancak az sayıda olsa da geleneksel mimari yapının bozulmadığı, kadimden beri süregelen yayla kültürünün her yönüyle yaşatıldığı yerler de var. Örneğin Didingola. Bir diğer adıyla ‘Büyük Yayla’.
#DidingolaBingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Hazarşah köyü Aksakal mezrasındaki Turnalar Gölü'nde bulunan birbirinden bağımsız yüzen adalar, komşu illerden gelen ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Koronavirüs salgınına rağmen yüzen adaları 9 ayda, 30 bin kişi ziyaret etti.
#Bingöl