Sam Brandon, yıllardır mide ekşimesi sorunu yaşıyordu ama bunu hep yoğun iş temposuna ve stresli yaşamına bağladı. Bir gün sandviç yerken boğulma tehlikesi geçirince doktora gitti ve üçüncü evre kanser olduğunu öğrendi. Bu süreçte yaşadıklarını telegraph.co.uk’ de kaleme alan Sam, yaşadığımız sağlık sorunlarını dikkate almanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
#SağlıkAvukat Yüksel Özbey kendi hayatından esinlenerek bir kitap yazdı: ‘Parkinsonlu Avukattan Küçük Bir Hikâye’... 2015’te teşhis alan Özbey ile kitabını ve hastalığıyla değişen hayatını konuştuk. Prof. Dr. Özlem Güngör Tunçer’e de parkinson’u ve son tedavi yöntemlerini sorduk: “Hastalığa neden olan genlerin düzeltilmesi ve dopamin üretiminin arttırılması için araştırmalar yapılıyor.”
#Hazan AKÖZ IŞIKKanser, dünyada en yaygın görülen sağlık sorunlarından biri. Ancak uzmanlara göre basit yaşam tarzı değişiklikleriyle riski azaltmak mümkün. Sigara ve alkolden uzak durmak, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, erken belirtileri dikkate alma bunlardan birkaçı...
#KANSERRamazan ayının başlamasıyla birlikte orucu bozan hadiseler ile ilgili araştırmalar yapılıyor. Balgam yutmak orucu bozar mı? sorusu da bu sebeple merak ediliyor. Oruç tutarken isteyerek ya da istemeden orucu tehlikeye atabilecek bazı olaylar yaşanabiliyor. Bu durum da konuyla ilgili fetvaların yeniden kontrol edilmesine sebep oluyor. Peki, Oruçluyken tükürük ve balgam yutulur mu, yutunca oruç bozulur mu?
#Balgam Yutmak Orucu Bozar MıŞili açıklarında, 24 yaşındaki bir gencin başına korkunç bir olay geldi. Macellan Boğazı'na kanosuyla açılan genci dev bir kambur balina yuttu. Dev balina genci geri tükürürken o anları gencin babası kaydetti.
#ŞiliGazze’yi ele geçirme planıyla dünyanın tepkisini çeken ABD Başkanı Trump, fikrinde ısrarcı. ABD lideri, “Gazze’yi satın almak istiyorum. ABD buraya sahip olacak ve biz de yavaş yavaş burayı geliştireceğiz” dedi. Trump’ın Gazze açıklamasını alkışlayan İsrail ise gözünü Filistin’in diğer bölgesi Batı Şeria’ya dikmiş durumda.
#TrumpBademcik enfeksiyonları, yani akut boğaz iltihabı, özellikle çocukluk çağında sık görülen bir sağlık sorunudur. Son yıllarda sıkça karşımıza çıkan, özellikle de kış aylarında çocukların gelişim çağında can sıkıcı, bir o kadar da sorun olan bir hastalık. Bu enfeksiyonlar, boğazdaki tonsil (bademcik iltihabı) adı verilen lenfoid dokunun iltihaplanması sonucu ortaya çıkıyor. Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, bu alanda cerrahi tecrübesi fazla olan thermal welding ileri yöntem ameliyat sistemini yıllardır başarıyla uygulayan bir cerrah. Özellikle kış mevsiminde daha çok yaygın olan bu enfeksiyonun tanı ve tedavi süreci ile ilgili, Doç. Dr. Çağlar Çallı’nın bilgilendirmesini sizlerle paylaşıyorum...
#1Mersin'in Tarsus ilçesinde zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan aile üyelerinden 3 çocuk hayatını kaybetti. İlk bulgulara göre, ailenin fare zehirinin buharlaşması sonucu solunum yoluyla zehirlendikleri tespit edildi. Bu acı olay, çoğumuzun haşerilerle mücadelede biliçsizce kullandığı böcek ilaçları ve zehirler ile ilgili bilinmesi gerekenleri tekrar gündeme getirdi. Biz de konuda uzman isimlerle konuştuk.
#Fare ZehiriSon yıllarda, besin maddelerinin etkili bir şekilde alınması için alternatif çözümler arayanlar arasında vitamin bantları popülerlik kazandı. Cilt yoluyla vücuda vitamin iletme amacı güden bu bantlar, özellikle hap yutma zorluğu çekenler için cazip bir seçenek sunuyor. Peki bu bantlar sağlık için gerçekten faydalı mı, yoksa sadece bir trend mi? işte detaylar…
#SağlıkAnkara'da 35 yıl, günde 2 paket sigara içen avukat Hüseyin Önal (58) gırtlak kanserine yakalandı ve operasyonla tümör temizlenmesine rağmen sesini kaybetti. Yazarak iletişim kurabilen Hüseyin Önal, "Sigarayı kullanırken keyif ve özgürlük sanırdım. Oysa o beni esir aldı. 2 yıl önce bıraktığımda artık çok geç kalmıştım" dedi.
#Hüseyin ÖnalBursa'da, mıknatıslı boncuk bileklik yutan 5 yaşındaki kız çocuğunun bağırsağından 38 mıknatıs çıkartıldı. Doç. Dr. Kaan Demirören, 'Genellikle bu hastalarla ilk 24 saat içinde mide ya da bağırsakları delinmiş şekilde karşılaşıyoruz. Hastamızın şansı bağırsaklarda yakalamamıza rağmen bu mıknatısları endoskopi ile çıkarabilmemiz oldu.' dedi.
#BursaPaige Coneley, iki yaşındaki kızı kreşten eve kusma şikayetiyle döndüğünde durumu pek ciddiye almadı. Çünkü kreşe giden çocukların sıklıkla hastalanması normaldi. Ancak kusma günlerde devam edince ve küçük kız hareket edemez halde uyanınca sorunun sadece basit bir salgın olmadığı ortaya çıktı.
#Serebral Venöz Sinüs TrombozuAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansBugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkDişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led Weaningİç Anadolu havzasında kullanımı her geçen yıl daha da artan yer altı sularının çekilmesi ve toprağın yer altına çökmesi sonucu meydana gelen obrukların sayısı yapılan son araştırmalara göre 3 bine yaklaştı. Kontrolsüz su kullanımının zararlarına değinen Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, “Yer altı seviyesi giderek düşüyor” dedi.
#ObrukSon yıllarda tıpta birçok teknolojik gelişmenin yaşandığını, bu gelişmelerin en üst noktasında da şu anda Da Vinci Robotik Cerrahi’nin yer aldığını belirten Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, kulak burun boğaz alanında birçok operasyonun Da Vinci Robotik Cerrahi ile yapılabildiğini söyledi.
#1Eskişehir'de yemek borusundaki darlık (Akalazya) nedeniyle yediklerini yutmakta zorlanan Hüseyin Oran (16), Şehir Hastanesi'ndeki 45 dakikalık endoskopik balon dilatasyonu yöntemiyle sağlığına kavuştu. 10 yıldır ilk kez rahatlıkla yemek yediğini anlatan Orhan, "Hiç yutamıyordum. Şu anda daha rahat yemek yiyebiliyorum ama eskiden hiç yutamıyordum. Su ile yesem bile yutamıyordum. Şu anda en çok yemek istediğim şey, dürüm" dedi.
#AkalazyaSokak hayvanları 1860’larda da gündemi meşgul etmiş. Köpeklerin destekçisi Halep Kaymakamı Ethem Pertev Paşa, Ocak 1867’de Mecmua-i Fünun dergisinde ‘Hav Hav’ başlıklı, bir köpeğin ağzından iki sayfalık dilekçe sunmuş. Saraya ulaşan bu dilekçe sayesinde itlaf ve sürgünden vazgeçilmiş.
#Sokak HayvanlarıSon zamanlarda insan kanında, plasentada ve anne sütünde mikroplastiklerin keşfedildiği haberlerini duymuştuk. Şimdi de insan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Erkeklerde sperm sayısı onlarca yıldır düşüyor ve birçok araştırma bunun önemli nedenlerden birinin kimyasal kirlilik olduğunu söylüyor.
#Erkek Üreme Sağlığıİngiltere Essex’te nadir görülen beyin tümörü hastası bir çocuğun ailesi, sağlık görevlilerinin oğlunun kanserini migren ve ruh sağlığı ile alakalı bir durum olarak değerlendirip ona telefonunu çok fazla kullanmamasını tavsiye ettiklerini, bu nedenle hastalığına aylarca teşhiş konulamadığını iddia etti. Sekiz ay sonra yapılan taramalar sonucunda çocukta 'Ependimoma' denilen bir tür beyin tümörü olduğu anlaşıldı.
#Beyin Tümörü