Sofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkDişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led Weaningİç Anadolu havzasında kullanımı her geçen yıl daha da artan yer altı sularının çekilmesi ve toprağın yer altına çökmesi sonucu meydana gelen obrukların sayısı yapılan son araştırmalara göre 3 bine yaklaştı. Kontrolsüz su kullanımının zararlarına değinen Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, “Yer altı seviyesi giderek düşüyor” dedi.
#ObrukSon yıllarda tıpta birçok teknolojik gelişmenin yaşandığını, bu gelişmelerin en üst noktasında da şu anda Da Vinci Robotik Cerrahi’nin yer aldığını belirten Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, kulak burun boğaz alanında birçok operasyonun Da Vinci Robotik Cerrahi ile yapılabildiğini söyledi.
#1Eskişehir'de yemek borusundaki darlık (Akalazya) nedeniyle yediklerini yutmakta zorlanan Hüseyin Oran (16), Şehir Hastanesi'ndeki 45 dakikalık endoskopik balon dilatasyonu yöntemiyle sağlığına kavuştu. 10 yıldır ilk kez rahatlıkla yemek yediğini anlatan Orhan, "Hiç yutamıyordum. Şu anda daha rahat yemek yiyebiliyorum ama eskiden hiç yutamıyordum. Su ile yesem bile yutamıyordum. Şu anda en çok yemek istediğim şey, dürüm" dedi.
#AkalazyaSokak hayvanları 1860’larda da gündemi meşgul etmiş. Köpeklerin destekçisi Halep Kaymakamı Ethem Pertev Paşa, Ocak 1867’de Mecmua-i Fünun dergisinde ‘Hav Hav’ başlıklı, bir köpeğin ağzından iki sayfalık dilekçe sunmuş. Saraya ulaşan bu dilekçe sayesinde itlaf ve sürgünden vazgeçilmiş.
#Sokak HayvanlarıSon zamanlarda insan kanında, plasentada ve anne sütünde mikroplastiklerin keşfedildiği haberlerini duymuştuk. Şimdi de insan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Erkeklerde sperm sayısı onlarca yıldır düşüyor ve birçok araştırma bunun önemli nedenlerden birinin kimyasal kirlilik olduğunu söylüyor.
#Erkek Üreme Sağlığıİngiltere Essex’te nadir görülen beyin tümörü hastası bir çocuğun ailesi, sağlık görevlilerinin oğlunun kanserini migren ve ruh sağlığı ile alakalı bir durum olarak değerlendirip ona telefonunu çok fazla kullanmamasını tavsiye ettiklerini, bu nedenle hastalığına aylarca teşhiş konulamadığını iddia etti. Sekiz ay sonra yapılan taramalar sonucunda çocukta 'Ependimoma' denilen bir tür beyin tümörü olduğu anlaşıldı.
#Beyin TümörüÇin’de yapılan yeni bir araştırma kapsamında erkeklerden alınan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Peki bu durum erkek üreme sağlığını nasıl etkiliyor?
#Erkek Üreme SağlığıEvlenip hayatlarını birleştirmek isteyen çiftler için en özel günlerden biri düğünleri... Bu yüzden tüm dünyada o büyük gün hem çiftler hem de aileleri aylar önceden hazırlıklara başlar. Düğün heyecanı yıllardır aynı olsa da bazı düğün gelenekleri unutulmaya yüz tutmaya başladı. Buna rağmen bazı geleneklere ise hala sıkı sıkıya bağlıyız.
#DüğünEvlenip hayatlarını birleştirmek isteyen çiftler için en özel günlerden biri düğünleri... Bu yüzden tüm dünyada o büyük gün hem çiftler hem de aileleri aylar önceden hazırlıklara başlar. Düğün heyecanı yıllardır aynı olsa da bazı düğün gelenekleri unutulmaya yüz tutmaya başladı. Buna rağmen bazı geleneklere ise hala sıkı sıkıya bağlıyız.
#DüğünCeline Dion, 2022 yılından bu yana milyonda bir kişide görünen Katı Kişi Sendromu adlı bir hastalıkla mücadele ediyor. Tüm dünya da bu hastalığı ünlü şarkıcı ile tanıdı. Peki katı kişi sendromu tam olarak nedir? Hangi belirtilere dikkat etmek gerekiyor?
#Celine DionSeda Mete sesi, kıyafetleri ve şovlarıyla canlı müzik sahnelerinin öne çıkan isimlerinden. Bugünlerde yeni teklisi ‘Tövbe’nin heyecanını yaşıyor. Onunla müziğe başlama hikâyesini, yeni şarkısını ve hayatını konuştuk: “Müzik hep hayatımdaydı ama meslek olarak yapacağım aklıma gelmezdi hiç.”
#Seda MeteEvlenecek kızın evinde çeyiz sermek, ailelerin birbirine bohça göndermesi, gelin ile damadın yakasına düğünde altın ya da para takma gibi pek çok düğün geleneğimiz var. Sadece biz de değil tüm dünyada farklı gelenekler yıllardır sürdürülüyor. Mesela son yıllarda bir nebze olsa esnese de neden yüzyıllardır gelinlikler hep beyaz renkte oluyor hiç düşündünüz mü? İşte uzun yılardır değişmeyen hatta biraz abartılan düğün gelenekleri ve nedenleri...
#DüğünSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRPTürk Nöroloji Derneği Beyin Damar Hastalıkları Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Ethem Murat Arsava, Türkiye’de her yıl 150 bin inme vakası yaşandığını, bu nedenle her yıl 50 bin vatandaşın inme nedeni ile yaşamını yitirdiğini açıkladı.
#Türk Nöroloji Derneği Beyin Damar Hastalıkları Çalışma Grubu ModeratörüÇocuklarını soğuğa maruz kaldığında, soğuk içecekler içtiğinde ya da dondurma yediğinde boğazının şişmesinden, hastalanmasından endişelenmeyen ebeveyn yoktur sanırım. “Sakın soğuk su içme, terliyken soğuk su içme, dondurma yeme hasta olursun” gibi uyarılarla büyüdüğümüz için yetişkin birer birey olduğumuzda da bir çoğumuz soğuktan kaçarız, terliyken soğuk su içmekten kaçınırız, boğazımız şişken dondurma yemeyiz, soğuk içecekler tüketmekten kaçınırız. Peki, soğuk hava ve soğuk gıdalar gerçekten bizi hasta eder mi? Gelin bu soruların cevabını uzmanlardan dinleyelim…
#Sağlık“Soğuğa çıkma, terli terli su içme hasta olursun” ya da “Soğuk su içme, dondurma yeme boğazın şişer”... Hepimiz benzer cümlelerle büyütüldük ve doğruluğunu sorgulamadık bile... Büyüklerimizin akisine pek çok uzman soğuk suyun ya da dondurmanın boğazı şişirmediğini, terli su içmenin bizi hasta etmediğini, hatta şişen boğaz için buzun iyileştirici özelliği olduğunu söylüyor. Peki biz büyüklerimizi dinleyeceğiz yoksa uzmanları mı?
#DondurmaParkinson vücudun hareketlerini düzenleyen sistem için gerekli olan dopamin hormonu üretiminin azalması sonucu ortaya çıkıyor. Genellikle 60 yaş civarı ama bazı durumlarda 20 yaş altında bile görülüyor. Öldürücü olmayan fakat zaman içinde hayat kalitesini düşüren parkinson’un belirtileri arasında titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, yüzde donuklaşma ve kısık sesle konuşma var. Geride bıraktığımız 11 Nisan Dünya Parkinson Günü vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar hastalığı anlattı.
#ParkinsonTükürük yutmak orucu bozar mı ve böyle bir durumda ne yapmak gerekir sorusu, her ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da Müslümanların merak konusu oldu. Tükürük veya balgamı kontrol edemediğimiz durumlarda ağızda biriktirme veya yutma niyeti olmadan yutulduğunda oruç bozulmaz. Ancak, oruç tutan kişilerin, olası durumlarda tükürük ve balgamı ağızda biriktirip yutmamaya özen göstermeleri önerilir. İşte, konuyla alakalı Diyanet bilgileri
#Tükürük Yutmak Orucu Bozar MıDoktorları 34 yıldır kronik ağrı ve yorgunluğunun sebebinin ‘kafasının içinde’ olduğunu söylediler. Fakat gerçek bambaşkaydı: Phillippa Lee’yi tekerlekli sandalyeye mahkûm eden genetik bir rahatsızlığı olduğu ortaya çıktı.
#İrritabl Bağırsak SendromuBotoksun çok güçlü bir zehir olduğunu çoğumuz biliyoruz. Ama yine de birçok kişi uzman doktor yerine merdiven altı uygulamaları tercih ettiği için nörolojik hasar görüyor. Botoksun yol açabildiği sağlık sorunlarını uzmanlara sorduk: “Uygulanan botoksun menşesi, bakanlık onayı, hangi kaslara, ne kadar yapıldığı uygulatan kişi tarafından not edilmeli.”
#Botulizm