Döviz kuru ile beraber son dönemlerde akıllı telefon fiyatlarının dudak uçuklatacak noktalara çıkması nedeniyle, yurtdışından telefon getirme girişimleri oldukça arttı. Tabii farklı ülkelerden Türkiye'ye getirilen telefonlar için yasal kullanım noktasında belli başlı bazı unsurlar ve fiyatlar bulunuyor. Peki, yurtdışından telefon getirmek için ne yapılmalıdır? İşte detaylar.
#Yurtdışından Telefon Getirmek İçin Ne Yapılmalıdır?AKILLI telefonlar, son dönemlerde yapılan düzenlemelerle gündemde. Bunlardan sonuncusu ise yolcu beraberinde getiren akıllı telefonlara yönelik oldu. Harç ocak ayında önce 618 TL’ye, geçen hafta itibariyle ise 1.500 TL’ye çıkarıldı. Akıllı telefonlarda yaşanan bu durum akıllara “Hâlâ yurtdışından akıllı telefon almak hesaplı mı” sorusunu getiriyor. Biz de bu sorudan yola çıkarak, Türkiye’de popüler üst seviyedeki 5 modeli bir araya getirdik ve satış fiyatlarını kıyasladık. 1.500 TL’lik IMEI kaydı ücretiyle yurtdışındaki fiyat farkı oldukça azalmış durumda. Bu durum da Türkiye’den satın alınan modellerin beraberinde taksit, garanti ve kampanya gibi avantajlarının öne çıkmasını sağlıyor.
#GazetehaberleriYurtdışı telefon satın alıp Türkiye’de kullanmak, sağladığı fiyat avantajı nedeniyle bir çoğumuzun sıklıkla yaptığı bir şeydi. Özellikle iPhone, Samsung ve diğer pahalı modellerde Türkiye satış fiyatlarının yurtdışı telefon fiyatlarına göre abartılı yüksek olması vatandaşları buna iten başlıca sebepler arasında. Peki yurtdışından alınan telefon Türkiye’de nasıl kaydedilir?
#Yurtdışından Telefon AlmakDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla BayraktarSon dakika haberi... AFAD'ın verilerine göre saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremde can kaybının kaybının 5 bin 894'e yükseldiğini açıkladı. Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uzmanlar deprem için 'dünyada örneği yok' diyor. İlave vali ve kaymakamlar görevlendirdik. Her ilimizde bir bakanımız yürütülen felaketlere refakat ediyor. Hemen 100 milyar liralık kaynağı seferber ettik." ifadelerini kullandı. Erdoğan, 3 ay sürecek ve 10 ili kapsayacak olağanüstü hal ilan edildiğini de duyurdu. Kahramanmaraş'ta açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, "Ciddi bir mücadele içindeyiz, el birliğine ihtiyaç var. Zamanla yarışıyoruz, her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Provokatif söylemlerden uzak durulmalı" dedi. Yağma iddialarını değerlendiren Bakan Soylu, "Bir iki münferit olay tespit edildi, bunun dışında Türkiye'de böyle bir şey söz konusu değil." açıklamasında bulundu. Öte yandan THY ve Pegasus Hava Yolları, deprem bölgesinden dönüş seferlerinin ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına açıldığını duyurdu. Deprem sonrası alt yapı çalışmaları ve Hatay'da depremden hasar gören havalimanı pistine ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Pist şu an tamir ediliyor." dedi.
#DepremYılın son aylarında üst segment akıllı telefon turizmi patlama yaptı. Uygun fiyatlı iPhone almak veya aldıkları telefonları harç ücretleri artmadan yılbaşına kadar kaydettirmek isteyenler sınırlara akın etti. Kasım ayında Gürcistan’a gitmek için Sarp Sınır Kapısı’ndan geçen yerli turist sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 293 artarak 94 bin 47’ye ulaştı. Uzmanlar, 2022’de yolcu beraberinde gelen telefon sayısının 1.5 milyonu geçmesini bekliyor.
#Telefon Turizmi‘Hayvan hakları yasası’ndan halen ses yok. Bunun cezasınıysa maalesef dostlarımız çekiyor. Ama sadece yasa yeterli değil. Bizim de sorumluluğumuz var. Biz onları kurtarmak yerine satın aldıkça üretilmeye, mal gibi görülmeye ve işkenceye maruz kalmaya devam edecekler.
#GazetehaberleriHapisten firar eden kocasının bir yıl önce döner bıçağıyla saldırıp ağır yaraladığı Melek Rabia, şiddetin klasik bahanesi haline getirilen ‘sevgiye’ dair şu mesajı veriyor: “Ben öldüğümde mutlu olacaksa o sevgi değildir. Sevgi bu değil.” Melek Rabia, yaşadıklarını ve mücadelesini Hürriyet’e anlattı...
#Kadına ŞiddetYabancı dil öğrenmek yavaş yavaş tarihe karışıyor. Google’ın geliştirdiği, ‘Pixel Buds’ adındaki simultane çeviri yapan kulaklık modelini test ettik. Günlük kullanımda Türkçe için oldukça başarılı anlık çeviri hizmeti sunan yeni nesil kulaklık ekonomik fiyatıyla da dikkat çekiyor.
#GoogleSanat platformu kurmak üzere kurumsal işlerini bırakmış 4 genç profesyonel... Kendilerinin bile beklemediği kadar hızlı bir başlangıç yapmışlar ve bu ara dünyaya açılmak için yatırımcılarla görüşüyorlar. Yeni sanat platformları ile hem kendi hayallerini gerçekleştiriyorlar hem de sanatçı ve sanatseverlerin hayallerini. Girişim hikayelerini diğer cesaret edip de yapamayanlar için anlattılar!
#Sanat2018-2020 yıllarına ait Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine ulaşmak için hükümet yeni bir torba yasa hazırladı ve bu yasada harcamalara yönelik alınan vergi artışları ve tasarruflar dikkat çekti. 28 milyar liralık bu tedbir paketine göre Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) otomobillerde yüzde 40 artırılırken, Gelir Vergisi yüzde 30’a, finans sektöründeki Kurumlar Vergisi oranı ise yüzde 22’ye çıkartılıyor.
#Orta Vadeli ProgramTürk sinemasının ‘dört yapraklı yoncası’ndan biri Hülya Koçyiğit. Bir kaza geçirdi ve sırtındaki ağrılarla doktora gitti. Tesadüfen akciğer kanseri olduğunu öğrendi, Amerika’da ameliyat oldu. Türkiye’nin barış sürecinde akil insanı olan, çoğu insanın kalbinde taht kuran ve kimileri tarafından da eleştirilen Hülya Koçyiğit ve eşi Selim Soydan’ın evine konuk olduk. Hastalıktan ve Türkiye’ye dair her şeyden konuştuk.
#GazetehaberleriKuzenler Egemen Çakmak ve Serdar Salepçioğlu’nun kurduğu Global Miles, kullanıcıların dünyadaki ve Türkiye’deki havayolu şirketleriyle yapılan uçuşların millerini tek bir uygulamada toplamasını sağlıyor. Alışverişlerden de mil kazandıran girişim, toplanan millerle ödül bilet veriyor.
#StartupTürkiye’deki e-ticaret sektörü geçtiğimiz yılı yaklaşık 25 milyar TL hacimle kapattı. Toplam perakende gelirlerinden yüzde 2 pay alan e-ticaret sektörü, bu rakamı yüzde 5’e çıkaracak ve 2 yıl içinde cirosunu ikiye katlayacak.
#Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği