Hayvanlara eziyet nedeniyle dünyada birer birer kapanan yunus parkları, Türkiye’de de tartışma konusu. Dokuz parkta 50 yunusun kimi evlilik teklifine aracı oluyor, kimi oyun hünerlerini sergiliyor kimi de fotoğraf için insanlarla poz veriyor. Hayvan hakları savunucuları yıllardır yunusları kurtarma mücadelesi veriyor. Hürriyet, yunus parklarıyla ilgili sorulara yanıt aradı.
#YunusKiska adlı balina İzlanda kıyılarında mutlu bir hayat sürüyordu. Bir su parkına kondu, ziyaretçileri eğlendirmesi istendi. Yavrularının ölmesi, parktaki son arkadaşının da başka bir tesise taşınmasının akabinde 2011’de izole bir hayat sürmeye başladı. Bugün 44 yaşında ve dünyanın en dertli balinası. Ülkemizdeki bazı hayvanlar da benzer sorunlar yaşıyor. Peki, hayvan esareti nasıl durdurulabilir?
#BalinaHAYVANLARA karşı yapılan kötü muamelelerle ilgili çalışmalarını tamamlayan TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu raporunu Meclis Başkanlığı’na sunarken, hayvanseverler “Tarım ve Orman Bakanlığı geçmişten bugüne kadar raporun aksine, hayvanların duygulu varlıklar olarak kabul etmemek için elinden geleni yapmaktadır. TBMM’ye ‘Hayvanlardan taraf ol’ çağrımızı yineliyoruz” dedi.
#GazetehaberleriTÜRKİYE’de ilk kez kurulan TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu, yunus parkları ve hayvanlı sirklerin kapatılarak, yenilerinin yasaklanması yönünde karar aldı. Hayvan Hakları ve Etiği Derneği'nden Burak Özgüner "Özellikle yunus parkları ve hayvanlı sirklere yönelik bu umut verici kararın yasalaşması için çaba harcayacağız.” dedi.
#HaberSaros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde (ÖÇKB) denizden çıkardıkları deniz canlılarını İstanbul'daki bir özel akvaryum şirketine ait araca yükleyen 2 kişi, jandarma tarafından yakalandı. Doğal yaşam ortamlarından alınan bazı hayvanların, avlanması yasak olan koruma altındaki türler olduğu anlaşıldı. Akvaryum çalışanı 2 kişi, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
#ÇanakkaleTBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi ve Yunuslara Özgürlük Platformu bir rapor sunarak, atların ve yunusların özgür bırakılmasını talep etti. İnisiyatif, İstanbul Adalar’da ölen at sayısının son dört yılda iki katına çıktığını vurgularken, platform da yunusların parklarda iki metrelik havuzlarda hapis hayatı yaşadığını, antidepresan verildiğini anlattı.
#GazetehaberleriJaponya’daki tematik akvaryumlar, Dünya Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’nden gelen ihraç tehdidi nedeniyle, her yıl binlerce yunusun öldürüldüğü ve yunus parklarına satılmak üzere canlı yakalandığı Taiji Koyu’ndan yunus satın almayacaklarını açıkladı.
#Yunus? BODRUM’da yaklaşık 7 yıldır faaliyet gösteren yunus parkının kapatılması için Yazar Buket Uzuner’in öncülüğünde Yunuslara Özgürlük Platformu ilçede eylem yaptı. Sivil toplum örgütlerinin destekleriyle Change.org internet sitesinde toplanan 40 bin imza da Bodrum Belediyesi'ne teslim edildi, ardından da Kaymakam Mehmet Gödekmerdan ile görüşüldü.
YARIN Bodrum Yunus Parkı’na karşı basın açıklaması düzenleyecek olan yazar Buket Uzuner, TBMM Çevre Komisyonu gündeminde bulunan Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesine dair kanun tasarısı metninden “yunus parkları ve hayvanlı sirklerin yasaklanmasına” dair maddenin son anda çıkarılması üzerine, Meclis Komisyonu üyelerinin hepsine birer açık mektup gönderdi.
ANTALYA’nın Kaş İlçesi’nde kapatılan yunus parkından Kemer’deki bir gösteri merkezine taşınan Afalina türü iki yunusun takibini sürdüren Yunuslara Özgürlük Platformu, iki memelinin son derece sağlıksız olduğu, dişlerinin söküldüğü, vücutlarında derin yara izleri olduğu gerekçesiyle Başbakanlık ve ilgili tüm kurumlara şikayette bulundu.