Her 80 kadından 1’inde ömrünün bir döneminde yumurtalık kanseri görülebilir. Yumurtalık kanseri hastalarının yüzde 70 ila 80’i ileri evrede tanı alıyor. Çünkü yumurtalık kitleleri, kendi etrafında dönüp ağrıya yol açmadığı sürece veya yayılıp karın içerisinde sıvı oluşturmadığı sürece şikayete yol açmaz ve fark edilemez.
#Yumurtalık KanseriRahim ağzı kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kistleri ve kanserleri, endometriozis, miyom… Uzmanlar her fırsatta ‘Erken tanı hayat kurtarır’ diyerek rutin kontrollerin ve testlerin önemine dikkat çekiyorlar. Ancak çoğumuz bu yaşamsal önem taşıyan öneriyi ya korkudan ya da ihmalkarlıktan genellikle kulak arkası ediyoruz.
Uzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıAFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP DeğeriKadın üreme sisteminin bir parçası olan yumurtalıklarda kist olarak isimlendirilen içi sıvı dolu kese gelişebilir. Yumurtalık kistleri anne karnından başlayarak her yaşta görülebilir. Peki, çocuklarda da görülen yumurtalık kistleri kansere neden olur mu, nasıl belirti verir, cerrahi yönteme ne zaman başvurulur? Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#ÇocukKanser ağrısı uyutmayan, depresyona yol açan, yorgunluk, bitkinlikle ortaya çıkan dayanılmaz bir ağrı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Haci Ahmet Alıcı, “Kanser olmak her zaman ağrı çekmek anlamına gelmez. Kanser ağrıları en şiddetli ağrılar arasındadır ve yüzde 60 ila 95 arasında tedavi edilebilir. Kanser hastaları hiçbir zaman umutsuzluğa ve ıstıraba terk edilmemeli ağrı tedavisi bu hastaların en doğal hakkıdır” dedi.
#Prof. Dr. Haci Ahmet AlıcıMemede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
#Meme KanseriAkdeniz tipi, bitkisel ağırlıklı, az kalorili beslenmenin ve düzenli tempolu yürüyüşün meme kanserine yakalanma riskini azalttığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eser, Vitamin değeri yüksek sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin meme kanserine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. İtalya'da 8 binden fazla kişinin 9.5 yıllık takibiyle yapılan bir çalışmada, çiğ sebze ve zeytinyağı bakımından zengin diyetin meme kanserine karşı koruma sağladığı tespit edilmiştir dedi.
#Prof. Dr. Mehmet EserKadınlar adet döngüsü, stres gibi dış etkenlerden çok kolay etkileniyor. Pandemi sürecinin yarattığı stresin de adet döngüsünü bozduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, 21 günden daha kısa veya 35 günden daha uzun sürelerle adet görme, ara kanama, adet kanamasının fazla veya az olması, 7 günden uzun sürmesi, ilişki sonrasında kanama veya adet görememe durumlarının adet düzensizliği olarak tanımlandığını belirtti.
#Adet DöngüsüRahim iç duvarını kaplayan tabakaya “endometrium” adı verilir. Bu tabakanın normalden fazla kalın olmasına ise “endometrial hiperplazi” denir. Bu durum kanser değildir, ancak nadiren de olsa gelecekte kansere dönüşebilen bir durumdur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, rahim duvarı kalınlaşması hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladı.
#Kadın HastalıklarıKadınların en büyük korkularından biri jinekolojik kanserler erken teşhis edildiğinde tedavi edilebiliyor. Yılda bir kere yapılan jinekolojik muayenelerin hayati önem taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Eralp Başer, hangi belirtilere karşı dikkatli olunması gerektiğini anlattı.
#Jinekolojik MuayeneKadınların en büyük korkularından biri jinekolojik kanserler erken teşhis edildiğinde tedavi edilebiliyor. Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Eralp Başer “Yılda bir kere yapılan jinekolojik muayeneler hayati önem taşıyor. Kadınlar vücutlarındaki belirtilere karşı dikkatli olmalı” diyor. Peki hangi belirtilere karşı dikkatli olmak gerekiyor? Doç. Dr. Eralp Başer anlattı.
#KadınYaşlanan her kadında menopozla birlikte DHEA üretimi, neticede de testosteron üretimi azalır. Bu nedenle DHEA destekleri, “tüm hormonların anası” veya “gençlik pınarı” gibi çekici sloganlarla sunuluyor. Ama kontrolsüz kullanılırsa pek çok problemi de beraberinde getiriyor.
#DHEA- Refakatçi olarak girdiği hastane kapısından, kanser hastası olduğunu öğrenerek çıkan Semiha Koçyiğit, yumurtalık, meme, idrar yolu, ağız ve midesinde farklı zamanlarda çıkan tümörlerden erken teşhis sayesinde kurtularak yaşama tutundu - Koçyiğit: "Benim hayatım tesadüf. O tesadüfler olmasaydı kanseri çok daha ağır atlatabilirdim, belki de ölebilirdim"
Pek çok hastalık, iç organlardaki hasarlar ve diğer sağlık problemleri cildimizden anlaşılabiliyor. Sağlıklı bir insanın cildi ile hastalık sahibi insanların ciltleri aynı olmuyor ve aynı görünmüyor. Hatta bazı hastalıklar direkt olarak ciltteki belirtiler ile teşhiş edilebiliyor. Bu yüzden cildinizin verdiği sinyallere dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlık yaşam için cildiniz hangi sinyalleri veriyor? Öğrenmek ister misiniz?
#Cildinizin Verdiği Sinyallere Dikkat