YUMURTA üreticileri ve birlikleri hakkında bir buçuk yıl önce başlatılan rekabet soruşturması tamamlandı. Kurul, Rekabet Kanunu’nun en ağır cezası olan ‘kartel oluşumuyla’ rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle yumurta üreticileri ve birliklerine toplamda 98 milyon TL’lik para cezası uygulanmasına karar verdi.
#YUMURTA Üreticileri- ESKİŞEHİR'de, kurduğu tavuk çiftliğinde yumurta üretimi yapan şarkıcı Coşkun Sabah, eski ortağı Ö.A. hakkında, kendisinden habersiz yumurta sattığı iddasıyla suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Kendisi hakkındaki ‘dolandırıldı’ ifadelerinin doğru olmadığını söyleyen Sabah, “Eski ortağım, buradan haberim olmadan yumurta satmış. Kayıtlara geçmemiş ve oradan alınan parayı cebine indirmiş. Kendisinden şikayetçi oldum. Şu anda yargı süreci başlayacak. Dolandırılma olayı başka bir olay; çiftlikten yolsuzluk yapılması, suistimal olması başka bir olay” dedi.
#Coşkun SabahMalum, kahvaltımızın şanı dünyaca biliniyor. Biz de dillere destan bu ‘öğün’ü asırlardır kültürümüzün bir parçasıymış sanıyoruz! Oysa durum hiç de bildiğimiz gibi değil. Gelin tarihiyle, gelişimiyle ve zengin içeriğiyle bu hafta kahvaltı kültürümüzü ‘masa’ya yatıralım.
#YemeKOCAELİ'nin Körfez ilçesinde, 6 aylık kızı Dilara'yı organik yumurtayla beslemek için 10 tavuk satın alıp, yumurta üretmeye başlayan Mehtap Demirci (40), gelen talep üzerine üretimi artırdı. 2012 yılında 10 tavuk ile başladığı yumurta üretimini şu anda kurduğu çiftlikte 10 bin tavukla devam ettiren Demirci, amacının ürettiği yumurtaları tüm Türkiye'ye satmak olduğunu söyledi.
#ÇiftlikMangal kültürüyle yoğrulmuş bir ülkede vegan olmak zor bir seçim. Türkiye her ne kadar ham kategoriler işi ve sebze yemeklerinde bol alternatifli bir mutfağa sahip olsa da kahvaltıların vazgeçilmezi peynirler, yumurtalar; yaz akşamlarının sosu balık ızgaralar, pirzolalar kaçınılmaz şekilde karşınıza çıkabilir...
#VeganMerhaba, Ben 12. sayfada oturan Tuğba. Bu hafta Begüm’ün köşesinde ben varım. Geçen hafta pasajları anlatıp durmuş size. “Ay tamam dur içimi bayıltma dedim.” Kıyıda köşede kalmış yerlerde ne işimiz var. Temiz hava almam lazım benim. Kuş sesi, insan sesi falan sel olup karışmalıyım ben şehrin caddelerine. Tek başıma da gezmek istemedim açıkçası. Hadi gelin hep birlikte çıkıp turlayalım caddelerde.
#CaddelerAfyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde soğuk demir ustası Alacaoğlu, bir düğünde kulak misafiri olduğu sohbetin ardından iş yerini oğluna devredip, tavuk çiftliği kurdu ve organik yumurta üretimine başladı. Alacaoğlu: "Günlük ortalama 200 yumurta alıyorum. Günlük topladığım tüm yumurtalar aynı gün tükeniyor. Çoğu zaman talebi karşılayamıyorum" dedi.
#Feysel AlacaoğluKütahya’nın Tavşanlı ilçesindeki yumurta üreticileri, yurt içi fiyatların önemli ölçüde artışına karşılık ihracatın arttığını, buna kuş gribi vakası ve dolardaki kur artışının sebep olduğunu belirtti. Tavşanlılı üreticiler, 20 gün önce 7 lira olan 30’lu yumurtanın koli fiyatının son gelen zamlarla yüzde yüz artarak 14 liraya kadar yükseldiğini söylediler. Üreticiler, yumurtadaki artış sebebiyle Türkiye'deki satışlarının düştüğünü ifade ettiler.
#Tavşanlı Yumurta Üreticileri Birliği- Alanya'da yaşayan Muhammet Başkan, doğal yumurta tüketmek için başladığı tavuk yetiştiriciliği işini büyüterek çiftlik kurdu- Çiftliğinde 7 ülkeden 9 cins tavuk bulunan Başkan:- "Avusturya'dan İzlanda'ya kadar çeşitli ülkelerden tavuklar getirttim. Bir tavuğu çiftliğe kazandırmanın maliyeti 5 bin lirayı buluyor. Amacım 15 ırka ulaşmak"
Bu yıl 75 milyon liralık yatırımla, 1 milyar lira ciro hedefi koyduklarını söyleyen Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, “Sanayideki hızlı büyüme, bizi de pastörize yumurta üretimine yöneltti. Eti, Ülker ve Saray gibi üreticiler en büyük müşterimiz olacak. Yumurtaları, talebe göre şekerli ve tuzlu üreteceğiz” dedi.
Türkiye’nin beyaz et üretiminde öne çıktığını belirten Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu, “Ortadoğu bizim için çok önemli bir pazar oldu. 2011’de 6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik” dedi.
Ramazan sofralarının en iddialı bölümünü oluşturur. Çünkü günün sonunda, ana yemek öncesi sizi sofrada iftariyelikler bekler, oruç onlarla açılır. Bir bardak su ve pide eşliğinde, zeytin ya da hurma ile başlanır. Peynir çeşitleri ile devam edilir. Reçeller, kuru meyve ve pekmez gibi tatlılar sizi çorbaya hazırlar.