Numarasız yumurta alma

Güncelleme Tarihi:

Numarasız yumurta alma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2008 10:57

23 Ocak 2009'dan itibaren doğrudan tüketime sunulacak yumurtaların üzerine işletme ve kümes numarası damgalanacak.

23 Ocak 2008'de yürürlüğe giren “Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği” uyarınca, 23 Ocak 2009'dan itibaren doğrudan tüketime sunulacak yumurtaların üzerine işletme ve kümes numarası damgalanacak.

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Konya,  23 Ocak 2009'dan itibaren tüketicinin, hangi kümesteki tavuğun yumurtasını yediğini bileceğini söyledi.

Tebliğin 23 Ocak 2008'de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Konya, yumurtaların damgalanması için üreticilere 1 yıllık uyum süresi verildiğini belirtti.

Konya, uyum süresinin tamamlanmasıyla birlikte 23 Ocak 2009'dan itibaren bütün yumurtaların üzerinde “işletme numarası” olacağını kaydederek, şunları söyledi:
“Tebliğe göre, kanatlı işletmeleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bilgisayar destekli veri tabanına kaydedilirken, bakanlık il/ilçe müdürlükleri tarafından, iki haneli ülke kodu, iki haneli il trafik kodu, işletmeye özgü 10 rakamlı bir sayı ile birlikte toplam 14 haneden oluşan “işletme numarası” verilecek. İşletme numarası, ürün takip sistemi kapsamında, ürünlerin pazarlanmasında kullanılacak. İşletme numarası yumurtanın üzerine kırmızı ve mavi renkteki gıda boyalarıyla yazılacak.”

İşletme numarasının tüketici için birçok kolaylık sağlayacağını bildiren Konya, “Tüketici sağlığı açısından son derece önemli bir uygulama. Olumsuz durumlarda tüketici hakkını arayabilecek. Karşısında muhatap bulabilecek. Tarım İl müdürlüklerine şikayetlerini iletebilecekler” diye konuştu.

YUMURTA ÜRETİCİLERİ HAZIR

Konya, üreticilerin bir yıllık uyum süresinde hazırlıklarını tamamladığını anlatarak, şöyle devam etti:
“Üreticilere, uygulamada sıkıntılar yaşamaması için 1 yıllık süre verildi. Bu süre zarfında birçok üretici uygulama için hazırlıklarını tamamladı. İşletmeler, yumurtanın üzerine işletme numarasının yazılacağı printer benzeri gıda mürekkebi püskürten makinelerden temin etti. Bu makinelerin üreticiye maliyeti ise 10-17 bin YTL arasında değişti. Tabi küçük üreticiler bazı sıkıntılar yaşadı. Ancak bu uygulama daha kaliteli, sağlıklı ve güvenli yumurta tüketimi için hayata geçiriliyor. Bu nedenle herkesin şartları yerine getirmesi gerekiyor. Gerekli şartları oluşturamayan üreticiler ise yumurta satışı yapamayacak.”

Yeni uygulamanın firmaları ürettiği yumurtanın arkasında durma, kaliteli ve sağlıklı üretime teşvik edeceğini belirten Konya, bu durumun tüketici sağlığı açısından da son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!