Resmi Gazete’de yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) ile Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) özerk yapısının ortadan kaldırılmasına tepkiler sürerken TÜBA Başkanı Prof. Yücel Kanpolat, yapılan değişiklik konusunda kimsenin kendilerine danışmadığını, kendilerinin de herkes gibi durumu Resmi Gazete’de yayımlanan KHK ile öğrendiklerini söyledi.
HÜKÜMETİN bayramdan hemen önce 27 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımladığı kanun gücünde kararname, azınlıkların müsadere edilmiş taşınmazlarının iadesinden bazı bakanlıkların teşkilat yasalarının değiştirilmesine kadar uzanan pek çok farklı alanda yeni düzenlemeler getiriyordu.
Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) başlattığı ‘Açık Ders’ projesi ile başta Massachusetts Institute of Technology (MIT) olmak üzere dünyanın önde gelen üniversite hocalarının verdiği dersleri Türkçe olarak takip etmek mümkün. TÜBA’nın, MIT’nin öncülüğü ve UNESCO’nun desteğiyle hazırladığı proje ile öğrenciler internet üzerinden istediği dersi izleyebiliyor.
Hayli şık, içeriğiyle de göz dolduran bir site WASET: Uluslararası hakemli dergilerle bağlantılar, neredeyse her branşta düzenlenen uluslararası konferanslar... Ancak biraz araştırınca, sitenin makalenizi uluslararası dergilerde yayımlanmış gibi, sizi de katılmadığınız uluslararası konferanslara katılmış gibi gösterdiğini öğreniyorsunuz. Parayı bastıran da bunları CV’sine ekleyip doçent veya profesör oluyor
Fransız Bilimler Akademisi 1666’da, Rus Bilimler Akademisi 1724’te, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ise 1993’te kuruldu. Aradaki boşluk doldurulabilir mi? TÜBA Başkanı Prof. Yücel Kanpolat’a göre mümkün değil. Peki Prof. Şerif Mardin neden kabul edilmedi TÜBA’ya? Cevap net: “Said-i Nursi çalıştığı için değil, Said-i Nursi’yi fazla parlattığı için...”
Vehbi Koç Ödülü’ne bu yıl beyin ve damar hastalıkları konusunda uluslararası alanlarda elde ettiği başarılarla Prof. Dr. Turgay Dalkara aldı. 100 bin dolarlık ödülü kazanan Turgay Dalkara, “Bu parayı bilime harcayacağım. Devam eden mevcut araştırmalarımız var. 100 bin doları mevcut araştırmalarda kullanacağız” dedi.
Popüler Bilim Dergisi'nin 2006 Yılı Bilim Ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Popüler Bilim Dergisi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Hulki Cevizoğlu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Tesisleri Toplantı Salonu'nda düzenlenen ödül töreninde bilim alanında gerçekleştirilen çalışmaların önemine değindi.
TIP biliminde, beyin cerrahi ve özellikle de "ağrı" konusunda dünya çapında üne sahip Prof. Dr. Yücel Kanpolat, Amerikan Oregon Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yeni ihdas edilen "onursal profesörlük" ünvanınalayık görülen ilk yabancı bilim adamı oldu.
Türk Nöroloji Derneği ve Türk Nöroşirurji Derneği’nin gerçekleştirdiği toplantıda konuşan 11 uzman hekim, ‘kök hücre’ ile yapıldığı iddia edilen tedavilerin vatandaşları yanılttığını söyledi. Uzmanlar, başta Alzheimer, Parkinson, MS olmak üzere nörolojik hastalıkların tedavisindeki kök hücre çalışmalarının sadece ‘hayvan deneyleri’nden ibaret olduğuna dikkat çektiler.