100 bin dolarlık Vehbi Koç Ödülü’nü ‘beyin’le aldı, bilime harcayacak

Güncelleme Tarihi:

100 bin dolarlık Vehbi Koç Ödülü’nü ‘beyin’le aldı, bilime harcayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2010 00:00

Vehbi Koç Ödülü’ne bu yıl beyin ve damar hastalıkları konusunda uluslararası alanlarda elde ettiği başarılarla Prof. Dr. Turgay Dalkara aldı. 100 bin dolarlık ödülü kazanan Turgay Dalkara, “Bu parayı bilime harcayacağım. Devam eden mevcut araştırmalarımız var. 100 bin doları mevcut araştırmalarda kullanacağız” dedi.

Haberin Devamı

VEHBİ Koç Vakfı’nın bu yıl 9’uncusunu verdiği 100 bin dolarlık ödülü sağlık alanında gösterdiği üstün hizmet ve başarı dolayısıyla Prof. Dr. Turgay Dalkara layık görüldü. Vehbi Koç Ödülü’nü Prof. Turgay Dalkara’ya Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel verdi. Ödülü kazanan Prof. Dr. Turgay Dalkara, “100 bin doları mevcut araştırmalarımızda kullanacağız” dedi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, vakıfların önemine dikkat çekti.
Vakıfların görevi büyük
Bugünün dünyasında vakıfların işlevini bir adım daha ileri götürdüğünü, aralarında vakıfların da bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının, toplumsal gelişimde önemli görevler üstlendiklerini ifade eden Koç, şöyle konuştu: “Geçen yıl Vehbi Koç Vakfı’nın 40’ıncı kuruluş yıl dönümünü kutladık. Vakıf sağlık, eğitim ve kültür alanlarındaki projelerle Türkiye’nin sosyal yapısının ve demokrasinin gelişmesine önemli katkılar sağlıyor. Geçtiğimiz yıl, bu çabalarımızdan ve ülkemizin gelişmesine olan katkılarımızdan dolayı dünyada hayırseverliğin nobeli olarak anılan Carnegie Hayırseverlik Madalyası’na layık görüldük. 2002’de başlattığımız ödüllerle, Vehbi Koç’un vasiyetini yerine getirmiş olmaktan gurur duyuyoruz.”
Saylan’ı hatırlattı
Vehbi Koç Ödülleri ile sosyal sorumluluk bilinciyle yola çıkan, ülke genelinde hizmetler veren kişileri, kurum ve kuruluşları tanıtmayı ve ödüllendirmeyi amaçladıklarını dile getiren Mustafa Koç, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ödülümüzü her yıl eğitim, kültür, sağlık alanında sırasıyla veriyoruz. Ödülümüzü geçen yıl rahmetli Prof. Dr. Türkan Saylan almıştı. Onu saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Bu yılki ödül, sağlık alanında veriliyor. Vehbi Koç Vakfı aracılığıyla sağlıklı bir toplum için birçok projeyi yürüttük ve halen yürütmekteyiz. Kurmuş olduğumuz hastane ve merkezlerde binlerce hasta tedavi ediliyor, eğitimler ve araştırmalar gerçekleştiriliyor.”
Harvard Tıp Fakültesi
Vehbi Koç Ödülü 2010 Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat, ödülün Prof. Dr. Dalkara’ya veriliş nedenini şöyle anlattı: “Dalkara, Harvard Tıp Fakültesi Massachussets General Hospital Nöroloji Bölümünde beyin üzerine araştırmalara katılmaya başladı. Dalkara, beyin iskemisi, beynin damarlanması, kanlanması, oksijenlenmesi konusunda uluslararası bir uzman.”

Haberin Devamı

Destek yolunu öğrenelim bilime çok katkı yaparız

Haberin Devamı

VEHBİ Koç Ödülü’nü alan Prof. Turgay Dalkara, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ne başardıysam, bunu arkadaşlarımla birlikte başardım. Onların başarısı olmadan bu başarının hiçbiri mümkün değil. Onların başaracağımıza inançları olmadan bu noktaya erişmemiz asla mümkün değildi. Bu genç arkadaşların çoğu annelik yaşlarında bayanlar. Onlar günlerini laboratuvar ortamında çalışırken aynı zamanda annelik gibi kutsal bir görevi yerine getirdiler. Türkiye her alanda olduğu gibi bilim alanında da gelişmeye devam edecek. Türkiye’nin elinde sağlığa hizmet etmek isteyen insanlar var. Ama iki nokta beni endişelendiriyor. Bir tanesi, bilime destek konusunda hâl tereddütlüyüz. İkincisi, bilimin, nasıl destekleneceği yönünde yeterli deneyimimiz yok. Eğer bu iki zorluğu başarıyla aşarsak çok uzak olmayan bir gelecekte Türkiye’nin dünyada bilime çok önemli katkılar yapacağına inanıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!