Türkiye, pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığından, dört mevsimin birden yaşanmasından ve buna bağlı olarak bitki örtüsü ve yetiştirilen ürün çeşitliliğinden dolayı yöresel lezzetleri bir hayli fazladır. Bunların başında da tatlılar gelir. İşte tattıktan sonra daha önce denemediğinize pişman edecek yöresel tatlılardan birkaçı...
#Yöresel TatlılarSevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilÜlkemiz gastronomi açısından birbirinden lezzetli yemekleri ile büyük bir ilgi görüyor. Yöresel lezzetler arasında köfte türleri apayrı bir yere haizdir. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz köfteler yanlarında salatalar ve patates kızartması gibi beğenilen yemekler eşliğinde sunulurken bazı köfte türleri ise yanlarına hiçbir ek ürün ilavesi olmadan tek başına da oldukça sevilerek tüketiliyor. Doyurucu bir yemek olan içli köfte bunların başında geliyor. Özellikle kızartma ve kıymalı tatları sevenlere hitap eden içli köfteye dair içli köfte nasıl kızartılır? İçli köfte yağda kaç dakika kızartılmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İçli KöfteKahvaltılıklarımızın çeşitliliği milletçe günün ilk öğününe duyduğumuz büyük sevginin de bir yansıması. Bayram sabahı ailece bir araya geldiğimiz o güzel sofralara otururken hem yazarımız Sahrap Soysal’la geleneksel kahvaltıları hatırlayalım hem de Gastronometro şeflerinin masamızı renklendirecek tariflerine bakalım...
#PeynirYemekleri her ortamda övgü toplayan, her yaptığı çok lezzetli olan marifetli kişiler vardır. Bazıları o lezzet sırları elden ele paylaşıldıkça keyif alır, bazıları ise tariflerini sır gibi özenle saklar, ailesi dışında kimseye tarif vermez. Hatta tariflerini kendi aile üyeleri ile bile paylaşmayanlar vardır. Bir Sorudan Fazlası serimizde “Bu özel tarifler paylaşılmalı mı, paylaşılmamalı mı?” diye sorduk.
#Yemek TarifleriYeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.
#Mutfak ÜrünleriBitkisel testi kebabı olur mu demeyin! Kapadokya’da yaptılar, üstelik çok lezzetliydi. İstanbul’a döner dönmez Kapadokya’dan aldığım yerel malzemelerle mutfağa koştum. Topaç sarımsağı ve Ayhan patlıcanıyla şahane bir mantı yaptım. Emir üzümüyle de pestile benzeyen ancak daha kalın bir atıştırmalık hazırladım.
#VeganMutfağımızda sebze-meyve kabuklarını ziyan etmeyip kullanmak çok eski bir gelenek. Hatta Malatya’nın salatalık kabuğuyla yapılan hırçikli isimli bir yemeği de var. Ben de domateslerinkini toz haline getirip kullanıyorum, şeftali kabuklarıyla buzlu çay yapıyorum. Evde kolayca uygulayabileceğiniz önerilerim var...
#Kabuk‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk MutfağıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk mutfağının sağlıklı, geleneksel ve atıksız yönleriyle dünya mutfaklarında öncü bir yer edineceğini belirterek, "Bu güce inanır, el birliği yaparsak, gastrodiplomasi alanında yeni rekorlar kırabiliriz." dedi.
#Emine ErdoğanErzurum deyince akla ilk ‘cağ kebabı’ gelir ama siz yine de ufkunuzu geniş tutun. Kentte peşinden koşturacak çorbasından ev yemeğine birçok değişik tat var. Yolu buraya düşenlerin ihmal ettiği bir konu da peynir... Biraz şehrin dışına çıkmaya başladığınızda köyden köye peynirin tadının ve yapım tekniğinin değiştiğini göreceksiniz.
#SeyahatYapay zekâ alanında yaşanan gelişmeler devam ederken geçtiğimiz günlerde dikkat çekici iki farklı yapay zekâ ürünü ile tanıştık. Bunlardan biri The Guardian’da yayınlanan tamamen yapay zekânın yazdığı bir köşe yazısı diğeri ise evinizde bulunan malzemelerle yeni yemek tarifleri üreten bir yapay zekâ çalışmasıydı. Konular sizi yanıltmasın. Bu teknoloji ileride farklı alanlara hizmet etmek üzere antrenman yapıyor.
#Serap TorunHatay'ın Yayladağı ilçesinde ailesiyle yaşayan Taha Duymaz (17), köy evindeki mutfağında yaptığı yemek ve tatlı çeşitlerini videoya alarak sosyal medyada yayınladı. 1 milyonu geçen takipçi sayısıyla son günlerin sosyal medya fenomeni olan Duymaz'a çeşitli hesaplardan aldığı reklam ücreti üzerine eleştiriler yapıldı. Duymaz'ın sosyal medya hesabı, şikayetler üzerine kapatıldı. Yaptığı başvuru sonucu hesabı yeniden kullanıma açılan Duymaz, "Bu süreçte beni çok yıprattılar. Yıllardır verdiğim emekler boşa gitti. Bu yapılanlarla ilgili hukuki işlem başlatacağım. Ben yine yemeklerimi yapmaya devam edeceğim. Takipçilerim benim yanımda olmaya devam etsin" dedi.
#Hatayİftar menülerinizi renklendirmek için yine çorbadan tatlıya nefis yemek tarifleri hazırladık. Siz de iftar yemeği için farklı alternatifler arıyorsanız aşağıdaki önerilerimize mutlaka bir göz atın. İşte 8 Mayıs Cuma iftar menüsü...
#İftara Ne PişirsemKanal D ekranından yayınlanan ‘Gelinim mutfakta’ programında bugün yarışmacılar 'Taş Köfte' hazırlandı. Programın izleyicileri yoğun bir şekilde ‘taş köftesi tarifi’ni araştırıyor. ‘Peki yöresel bir lezzet olan 'taş köfte nasıl yapılır?’, ‘taş köftenin pişme süresi ne kadardır?', İşte Iğdır' ait bir yemek olan taş köftesinin püf noktaları ve malzemeleri....
#Gelinim Mutfakta Taş Köftesi5-6 sene önce Adana'nın 5 Ocak Meydanı'nda esnafların sıkıntılarını konuşmak için röportaj yaptığımda küçük bir kafesi vardı. Şimdi emek emek gezdiği gördüğü ve patlattığı mekanlardan sonra aranılan insan oldu. Hem de 147 bin civarında bir takipçi sayısına ulaşarak...
#ADANABelgrad balkanların en önemli kentlerinden biri... Yüzyıllar boyunca kavimlerin gelip geçtiği bu şehir, doğası, renkli kültürü ve tarihi ile görülmesi gereken şehirlerden. Belgrad 49 yıl boyunca Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ne başkentlik yapmış. Bu nedenle şehrin mimarisinde o dönemin izlerini bulmak mümkün. Tuna ve Sava Nehirleri'nin buluştuğu platoda konumlanan Belgrad’da gezerken çok güzel manzaralar çıkacak karşınıza... İşte size Belgrad gezi rehberi…
#BelgradAdana artık bir festivaller şehri oldu. Eşsiz tatlarını yemekseverlerle buluşturmak için 1. Lezzet Festivali’ni düzenlediler. Festival programındaki hasat etkinlikleri çok ilgi çekti. Türkiye’nin dört bir yanından gelip etkinliğe katılanlar; pamuk, zeytin ve narenciye hasatlarını belki de hayatlarında ilk kez deneyimledi.
#Sahrap Soysal