Merhabalar sevgili dostlar. Acısıyla tatlısıyla, iyisiyle kötüsüyle, hüznüyle mutluluğuyla bir senenin daha sonuna geldik. Eminim ki aramızda yılbaşını sıradan bir gün sayanlarımız ve herhangi bir özel hazırlığa gerek duymayanlarımız da vardır fakat ben “yeni yıla ancak enfes yılbaşı sofralarıyla girilir” diyenlerdenim. Bunun için de benim gibi düşünen ve yeni yıla lezzetli bir başlangıç yapmak isteyen hatırı sayılır bir kitlenin olduğunu varsayarak yine enfes öneriler hazırladım.
#2023 Yılbaşı MenüsüYılbaşı gecesinden başlayarak 4 Ocak Pazartesi sabahına kadar sokağa çıkma yasağı nedeniyle 4 gün tüm Türkiye evinde olacak. Dr. Zeynep Güler Yenipınar, içinde yılbaşı sofralarının da olduğu bu dört gün için uyardı, kilo almamak için önerilerde bulundu.
#Yılbaşında Ne YenirYılbaşı sofralarının kilo vermek isteyenlerin kâbusu olmaması adına 4 gün için uyarılarda bulunan Diyetisyen Dr. Zeynep Güler Yenipınar, "Yılbaşı günü kalori kısıtlamasına sabahtan başlamak en doğrusu. Her gün olduğu gibi kahvaltı, öğlen yemeği ve ara öğünlerin mutlaka yapılmasına dikkat edilmeli ve öğün atlanmamalı" dedi.
#Dr. Zeynep Güler YenipınarNasıl geçtiğini anlamadığımız, yaşananlarıyla dünya tarihinin unutulmazları arasına girecek bir yıl geçirdik. Mart 2020’de sanki zaman durdu, başka bir boyuta geçtik. Korona salgını yaşam akışını, alışkanlıklarımızı, iş yapış şekillerimiz neredeyse tümden değiştirdi. Hâlâ da değiştirmeye devam ediyor.
#2021Yılbaşına az zaman kaldı. Yeni yıla evde girecek olanlar yılbaşı menüsü hazırlıklarını şimdiden tamamladı. Yılbaşı sofrasının dekorasyonu da en az yılbaşı menüsü kadar önemli. Misafirlerinizle birlikte yeni yıla çok keyifli bir ortamda girmek istiyorsanız bu dekorasyon önerilerini mutlaka bir gözden geçirin. İşte yılbaşı sofranızı süslemek için çok pratik tüyolar…
#Yılbaşı Sofrası Nasıl SüslenirYılbaşı yaklaşıyor, yeni yılı evinde karşılayacak birçok kişi dostlarıyla oturacağı sofraları süsleyecek menüler için şimdiden hazırlık yapıyor. Yılbaşı için birçok kişinin tercihi elbette hindi. Ancak hindiyi evde pişirmenin zahmetiyle uğraşmak istemeyenler hazır pişmiş hindi satan adreslere yöneliyor. Peki yılbaşı hindisi nereden alınabilir? Sizin için işinin ehli adreslerden birkaçını derledik...
#YılbaşıYılbaşına yaklaştığımız şu günlerde, ailesiyle veya dostlarıyla güzel bir sofrada keyifli zaman geçirmek isteyenler, yılbaşı menüsü aramaya başladı bile. Yılbaşı sofraları deyince akla ilk olarak hindi gelse de sağlıklı ve hafif olmasının yanı sıra lezzetiyle de tercih edilen balık odaklı bir sofra kurabilirsiniz. Eğer bu özel gecede sofranızın yıldızının balık olmasını tercih ederseniz, yılbaşı menümüze bir göz atabilirsiniz. İşte çorbadan tatlıya her şeyiyle Lezizz balıklı yılbaşı menüsü...
#MenülerYILBAŞI sofralarının vazgeçilmezi hindinin kilo fiyatının, geçen yıla göre yüzde 16 oranında artışla 13-14 TL olması bekleniyor. Yılbaşı gecesi 700 bine yakın hindi tüketilmesi tahmin ediliyor.Daha çok batı geleneği olan yılbaşında hindi kesilmesi, son yıllarda Türkiye'de de yaygınlaşıyor. Yılbaşına günler kala Türkiye'deki hindi sektörü de hazırlıklarını tamamladı. En büyük 5 üretici firmadan biri olan Bahar Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, yılbaşının yaklaşmasıyla hindinin yine çok konuşulur olduğunu söyledi. Bu yılbaşında 600-700 bin hindi tüketilmesini öngördüklerini belirten Bahar, ?Biz firma olarak 60-65 bin civarında hindi etini Türkiye'deki bütün raflara sunacağız. Türkiye'de 5 firma var. Raflarda olan ürünlerin tamamı bakanlık kontrolünde dedi. Geçen yılbaşında hindi kilo fiyatının 11-12 lira düzeyinde olduğunu hatırlatan Ali Bahar, yılbaşı hindisi için fiyatların piyasada son 15 günde belirlendiğini, bu yılki tahminlerinin 13-14 lira olduğunu kaydetti. Bu fiyat tahmininin biraz düşebileceği veya yükselebileceğini dile getiren Bahar, şöyle dedi. Dişi hindinin karkas ağırlığı 8-9 kilogramdır. Erkek hindi ise 16-17 kilogram ve neredeyse bir kuzu kadardır. Fakat yılbaşı için 4-5 kilogramlık özel hindi üretilir. Yani hindiler o kilogramdayken kesimi yapılır. Yılbaşı nedeniyle hem parçalı, hem de 5-7 kilogramlık bütün hindi satışları yapılıyor. Türkiye'deki kişi başına hindi tüketiminin 630 gram olduğunu ve hızla yükseldiğini aktaran Ali Bahar, hindiyi sadece yılbaşında tüketilen et konumundan çıkarmak istediklerini söyledi. Hindi etinin çok değerli olduğunu belirten Bahar, şöyle devam etti. Çünkü kırmızı etten daha yüksek proteine, beyaz etten daha düşük yağ oranına sahip. Bu, hindi etini özellikle sağlık açısından çok geçerli bir et haline sokuyor. Tüketim sadece yılbaşıyla sınırlı kalmamalı. Yılın her döneminde halk sağlığı açısından, özellikle çocuklar ve diyet yapanlar için çok doğru bir tüketim olduğunu düşünüyoruz. Hindi etinin daha çok tüketimi için sos kültürünün gelişmesi gerektiğini, sosun çok yakıştığı bir et türü olduğunu aktaran Ali Bahar, yılbaşında en çok hindi tüketiminin İstanbul ile turistik otellerin yoğun olduğu Antalya'da yapıldığını söyledi. Hindi ihracatıyla ilgili de bilgi veren Bahar, 2009'dan bu yana Birleşik Arap Emirlikleri, Afrika ülkeleri, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Azerbaycan, Suriye ve Irak'a ihracat yapıldığını söyledi.
#ANTALYAYeni yıla sayılı günler kala İstanbul’un en keyifli restoranlarında eğlence dolu bir akşam planlamak isterseniz Zomato’nun hazırladığı bu özel listeyi kaçırmayın. 10 restoranlık yılbaşı programları listesinden daha fazlasını görmek isterseniz yılbaşına özel olarak hazırlanan Zomato derlemesine göz atabilirsiniz.
#YılbaşıBu yılbaşında lezzetli mi lezzetli yemekleri bir araya getirerek şahane bir sofra hazırlamaya ne dersiniz? Sizin için hazırladığımız yeni yıl menüsü ile sofralarınız şenlenecek. Yılbaşının olmazsa olmaz yemeği hindiden, ağzınızı tatlandıracak enfes kurabi
#Yeni YılDerler ya, yeni yıla nasıl girersen o yıl da öyle geçer diye... O halde güzel bir yıl için eğlenceli ve iştah kabartan farklı yemeklerle girmeli yeni yıla. Peki ama en güzel yılbaşı mönüleri nerede? Jüri üyeleri birbirinden lezzetli, çoğu deniz mahsülleri ağırlıklı yeni yıl mönüleri sunan mekanların en iyi 10’unu belirlediler.
Aralarında yazarlar, müzisyenler, oyuncular, sivil toplum örgütü liderleri olan 13 gezgin, yaşadıkları en güzel yılbaşı tatillerini anlattı, yeni yıl akşamı için dostlarına önerdikleri mekânları sıraladı. Yazar Nazlı Eray, iki kez yılbaşını geçirmek üzere gittiği Hawaii’nin Honolulu kentinden dönmekte zorlandığını söylüyor. Piyanist Fazıl Say’ın yurtdışından önerisi İsviçre’nin Luzern kenti, Türkiye’den ise Patara sahili. Şarkıcı Attila Atasoy, unutamadığı yılbaşılarından birini Şili’nin güney ucundaki Punte Arenas’ta, diğerini Çanakkale’nin Küçükkuyu kasabasında geçirmiş.