"Hindi fiyatları düşüyor"

Güncelleme Tarihi:

Hindi fiyatları düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 10:47

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi, bu yıl düşük fiyatıyla alıcı bekliyor. Kesilmiş ve temizlenmiş hindinin kilogramı büyük marketlerde 7,99 TL'den satılırken, bütün bir hindinin fiyatı 32 ile 40 TL arasında değişiyor.

Daha çok yılbaşı geceleri için beslenen hindiler görücüye çıkarken, canlısının satışı yapılmayan kentlerdeki büyük marketlerde kesilmiş ve temizlenmiş, pişirilmeye hazır hindiler müşterilere sunuluyor. Canlısıyla uğraşmak istemeyen vatandaşlar, marketlerdeki yarım ve bütün olarak paketlenmiş hindileri tercih ediyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hindi fiyatlarının düştüğünü söyledi. Rekabetin fiyatları düşürdüğünü dile getiren Savaş, daha önceki yıllarda daha yüksek olan hindi fiyatlarının son derece uygun hale geldiğini bildirdi.

Savaş, “Hindiler, yılbaşına özel olarak üretilen, meraya dayalı, yani çok yoğun yemlemenin olmadığı bir süreçten geçtikleri için daha düşük maliyetli olarak üretiliyorlar. Yetiştirme maliyetleri oldukça düşük” dedi.

Tavukçulukta yetiştirme maliyetlerinin daha yüksek olduğuna dikkati çeken Savaş, şu bilgileri verdi:
“Tavukların, bir barınağı var, barınakta ısınma işlemi yapılması, işçi çalıştırılması gerekiyor, bunlara artı olarak yem masrafları çok fazla. Ancak yılbaşı için hindi yetiştiriciliği dediğimizde, yaz dönemine denk getiriliyor. Palaz dönemlerinde ısınma masrafı falan yok. Bu dönemde meralarda, anızlarda börtüyle, böcekle beslenirler. Bunlara ek yemleme çok az yapılır. Böyle uzun bir süreçten geçtikleri için maliyetleri çok düşük. Çünkü hayvancılıkta en büyük maliyet kalemi yemdir. Bu anlamda yemle ilgili kısmı biraz daha azaltmayı çözerseniz maliyetleri en alta çekmeyi başarırsınız.”

Türker Savaş, son zamanlarda kırmızı etteki fiyat yüksekliğinin tavukçuluğa yaradığını, tavukçuluk sektörünün bundan yararlandığını ancak bu sektörde de fiyatların yüksek olduğunu belirterek, “Üreticiler hindileri yılbaşına özel besledikleri için onları ellerinden çıkarma gereksinimi hissediyorlar ve fiyatlar düşüyor” diye konuştu.

CANLI HİNDİ ALIRKEN AYAĞINA BAKIN

Prof. Dr. Türker Savaş, canlı hindi alacakların, özellikle bu hayvanların ayaklarına dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Yaşlı hayvanların ayaklarında pullu bir görüntü olduğunu bildiren Savaş, genç hayvanların ayaklarının ise açık renkte olduğunu dile getirdi.

Türker Savaş, “Esas olarak yaşlı hindilerin ayaklarında pullanma görülür. Genç olanlarında pullar deri şeklinde ayağı sarar, ancak yaşlılarda pul pul görünür” dedi.

Hindinin yaygın olarak üretilen ve piyasada sürekli bulunabilen bir ürün olduğunu söyleyen Savaş, normal zamanda tavuk etinden biraz daha pahalı olan hindi etinin insanlar tarafından “Bu da tavuk gibi” denilerek daha az tüketildiğini, bununla birlikte hindi yeme alışkanlığımızın bulunmadığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!