Geçtiğimiz günlerde Tunceli’nin Hozat ilçesinde kış uykusunda olması gereken yılanların karlar üzerinde belirmesi, "Kışın ortaya çıkan bu yılanlar depremin habercisi olabilir mi?" diye düşünen halkta paniğe neden oldu. Peki bu endişe tamamen yersiz mi yoksa gerçekten yılanlar depremi hisseder mi? Yer hareketleri, yer altında yaşayan hayvanların davranışlarını etkiler mi? Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız anlattı...
#YılanEğer siz de uyurken odaya böcek girer diye camları açamayan, bu korku yüzünden açık ve ormanlık alanlarda rahat edemeyenlerdenseniz, yavaş yavaş ekrandan uzaklaşabilirsiniz çünkü şimdi okuyacaklarınız bu korkunuzu tetikleyip kulağınızda kaşıntıya neden olabilir.
#SağlıkKulağında ağrı veya kaşıntı hisseden ve hastaneye gittiğinde kulağından böcek çıkarılan insanların haberlerini hayretle okuyor, "Ya benim de başıma gelirse?" diye endişe duyuyoruz. Peki neden bu böcekler kulağımıza girip yerleşiyor? Kulağa böcek kaçması olağan bir durum mu? Hangi faktörler riski artırıyor? Böcekler zamanında çıkarılmazsa kulağa zarar verir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Peki bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Uzmanlarla konuştuk.
#Asya Kaplan SineğiTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Küçük su birikintilerine yumurtalarını bırakarak çoğalan, gündüz saldıran ve agresif bir tür olan bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Hangi durumlarda mutlaka hastaneye gitmek gerekir? Konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkYeni bir eve taşınmayı düşünüyorsunuz ve tam istediğiniz evi buldunuz. Evin için temiz, banyo, tuvalet, parkeler, duvarlar gıcır gıcır, üstelik piyasaya göre de ucuz…. Her şey çok güzel ama sevinçle taşınacağınız yeni evinizde belki de sizi kötü bir sürpriz bekliyor olabilir. Kitap bitleri ya da tahta kuruları yüzünden mağdur olanlar anlatıyor... Peki vatandaşlar ne yapmalı?
#BöcekBirkaç gündür vampir kelebeklerin istilasına uğrayan, evinde rahat uyuyamayan, balkonunda oturamayan vatandaşların haberlerini izliyoruz. Halk tedirgin, ilk defa böyle bir kelebek görüyor ve ne yapacağını bilemiyor. Hatta ismi bile ürkütmeye yetiyor. Biz de hem evinde bu canlılarla yaşayan vatandaşla hem de bu konunun uzmanı ile konuştuk
#Vampir Kelebek“Ben koyu tenliyim, benim derim kalın, beni sivrisinek ısırmaz ya da benim kan grubum 0, beni çok ısırıyor” gibi cümleleri yazın sıklıkla duyuyoruz. ABD’de yapılan yeni bir araştırma ise sivrisineklerin neden bazı insanları daha fazla ısırdığını daha farklı nedenlerle açıklıyor. Sivrisinekler neden bazı insanları daha fazla ısırıyor da bazıları bazılarına dokunmuyor? Uzmanlara sorduk...
#SivrisinekBöcek ilaçlama mevsimi geldi, zehirlenme vakaları artmaya başladı. Kimi ilaçlama firmalarına yaptırıyor kimi de denetimsizce satın aldığı zehirlerle ilaçlamayı kendi yapmaya çalışıyor. Böceklerden kurtulmak için tarım ilacı tercih edenler ise hem kendilerinin hem de komşularının hayatını tehlikeye sokuyor. Firmalar “Kokusuz, zararsız, evde durmanızda sorun yok” dese de bu ilaçların solunması insan sağlığını tehdit ediyor mu? Zehirlenmeler nasıl yaşanıyor? Uzmanlarla konuştuk..
#ZehirlenmeTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkÖzellikle yaz aylarında akrep sokması nedeniyle hayatını kaybeden insanların haberlerini sıklıkla duyuyoruz. Sadece kırsal kesimlerde değil, her yerde, her bölgede akrep ile karşılaşabiliriz. Ayakkabı içine saklanabiliyorlar, kamp çantalarının içinde ya da kapalı eşyaların arasında evimize girebiliyorlar, düz duvara tırmanıyorlar. Her akrep sokması tehlikeli mi? Sokarsa ne yapacağız? Uzmanlar yanıtlıyor...
#Akrep SokmasıSıcakların iyice bastırması ile birlikte evlerimize kadar giren ya da bahçede, yolda sokakta karşımıza çıkan yılanların haberlerini sıkça duymaya başladık. Peki ülkemizde zehirli yılan çok mu? Her yılan ısırığı zehirli mi ve zehirli yılan öldürür mü? Dokunmadığımız yılan bizi ısırır mı? Uzmanlara sorduk.
#Yılan IsırmasıHakkari'nin Yüksekova ilçesinde yılan istilası üzerine evlerini terk edip köydeki yakınlarının evinde kalan 6 kişilik Ataş ailesi, 4 ay sonra geri döndü. Ancak yılan korkusu devam eden aileye yakınları ve köylülerin desteğiyle yeni bir ev yapıldı. Yeni evlerinde rahat bir nefes alan aile, ilk kez huzurla uyuyabildiklerini söyledi.
#HakkariHakkari'nin Yüksekova ilçesinde yılan istilası üzerine evlerini terk edip köydeki yakınlarının evinde kalan 6 kişilik Ataş ailesi, 4 ay sonra geri döndü. Ancak yılan korkusu devam eden aileye yakınları ve köylülerin desteğiyle yeni bir ev yapıldı. Yeni evlerinde rahat bir nefes alan aile, ilk kez huzurla uyuyabildiklerini söyledi.
#HakkariHakkari'nin Yüksekova ilçesinde yılan korkusu yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan Ataş ailesinin, Bataklı köyündeki evinde belediye veteriner hekimleri tarafından ilaçlama çalışması yapıldı. Çalışmalarda sağ yakalanarak torbalara konulan 20 yılan yaşam alanına bırakıldı.
#YılanBaşkent’te otomobile giren yılan videolarının sosyal medyada paylaşılması vatandaşı tedirgin etti. Uzmanlar, yılanların sıcak havalarda insanların yaşam alanlarına girmesinin normal olduğunu belirtirken itfaiye yetkilileri, “Aracında yılanla karşılaşanlar panik olmasın, 110’u arasın” dedi.
#Yılan