Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay'da, ilkbaharın gelişi ile onlarca türden binlerce göçmen kuş görüntülendi. Orhan Gül ile birlikte göçmen kuşları kayıt altına alan kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, "19 Mart'ta 2,5 saatte 74 türe ulaştık" dedi.
#HatayKahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay'da, ilkbaharın gelişi ile onlarca türden binlerce göçmen kuş görüntülendi. Orhan Gül ile birlikte göçmen kuşları kayıt altına alan kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, "19 Mart'ta 2,5 saatte 74 türe ulaştık" dedi.
#HatayTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#Sağlıkİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Balıkesir’de mezuniyet heyecanı yaşayan 796 polis okulu öğrencisine seslendi. Bakan Soylu, telefon aracılığı ile seslendiği polis okulu mezunlarına, "Bu ülkeyi terör illetinden kurtarabilmek PKK'yı, DHKPC’yi bu ülkeyi yılan gibi sarmayı kendine görev edinen başkalarının talimatıyla beraber bu ülkeyi çökertmeyi düşünen FETÖ'yü bu ülkenin topraklarının diplerine kadar gömmeye hazır mısınız" dedi.
#BalıkesirBelgeselci Burak Doğansoysal 24 ay sürecek ‘Anadolu Kadim Doğa’ belgeseli çekimlerinin ilk çeyreğini özetleyen bir videoyu sosyal medyada yayımladı. Sadece 6 aylık çekimler bile yapılan işin etkileyiciliğinin kanıtı gibiydi. Burak Doğansoysal’la konuştuk; Anadolu doğasının sakladığı güzellikleri, onları korumanın ve kollamanın yollarını anlattı ve en önemlisi, ekosistemimizin geleceğinden umutlu olduğunu söyledi...
#HürriyetDicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün Afrika'nın doğusunda yeni çöl çekirgesi istilasının başlayabileceği yönündeki uyarısının dikkat çekici olduğunu ifade etti. Çekirgelerin istila güzergahında Türkiye'nin bulunmadığını, ancak yerel çekirge türlerinde artış bulunduğuna dikkat çeken Satar, " Afrika çekirgelerinin ülkemize gelişi ve olası istilası Türkiye'de felakete yol açar. Böyle bir istila olursa tarımsal anlamda Türkiye'de felaket yaşanır" dedi.
#Çekirge İstilasıYeryüzünde her 13 dakikada bir, bir canlı türü için kıyamet yaşanıyor. Yani bir tür sonsuza kadar yok oluyor. Bunun en önemli nedeni, doymak bilmeyen hırslarımız, tüketim alışkanlıklarımız ve gezegenimizin yaşadığı sorunlara duyarsız kalmamız. Öte yanda da bir canlının hayatı için varını yoğunu ortaya koyan, gece gündüz çalışan, yeri geldiğinde kapı kapı dolaşan, günlerini, aylarını hatta yıllarını bir canlıya adayan güzel insanlar var. İşte en kıymetlilerimizin kaderini değiştiren hayvanseverlerin ilham veren hikâyeleri...
#Doğa KahramanlarıDeniz seçenekleri henüz çok fazla değil. Ancak bu “Deniz yoksa tatil de yok” anlamına gelmesin. Bilakis... Mevsim bahar. Bazı şeyler yaşandığı ana ve yere özeldir. Hele konu Türkiye ve mevsim de ilkbaharsa... Doğanın cömertliğinden ve Anadolu’ya ilişkin etkileyici gösterisinden bugünlerde yararlanmanın tam vakti. Siz de bahar bitmeden hem mevsimin hem de mevsimin getirdiklerinin tadını çıkarın.
#BaharKuzey Amerika’da yaşayan 11 yılan türü üzerinde çalışan ve iklim değişikliğinin canlıların adaptasyon sürecinden çok daha hızlı olduğuna dikkat çeken Indiana Üniversitesi Coğrafi Bilimler Bölümü öğretim üyesi Prof. P. David Polly, “İki seçenek var, ya göç edecekler ya da ölecekler. Beş ya da on milyon yıllık tarih, hayvanların böyle durumlarda büyük sürüler veya kafileler halinde göçü tercih ettiğini ortaya koyuyor” dedi.
Çukurova her yönüyle zengin. Ancak beni oraya Yaşar Kemal’in romanları götürdü. Onu dinledim fotoğraflar çektim. Her yıl mutlaka gidiyorum, heyecan veriyor bana. Çok uzun bir parkur değil. Adana’dan sonra, Ceyhan, oradan İmamoğlu Kozan, Kadirli Anavarza, Hemite güzergahı bir günde geziliyor. Tarihi değerler, tarımsal yaşamın görsel zenginliği, renk renk tarlalar, Toraslar’da yemyeşil ormanlar, yamaçlardan fışkıran buz gibi pınarlar insanı çok etkiliyor. Farklı yerleri görüp, farklı duygular yaşamak isteyenlere ben Çukurova’yı öneririm.
16 yaşında, TÜBİTAK’ın Matematik Kampı için gittiği Çanakkale’de bulduğu bir böceğin ismini merak etmesi Çağan Şekercioğlu’nun hayatını değiştirdi. Sorusu ABD’deki Harvard Üniversitesi’ne kadar ulaştı, merakı sayesinde bu okula tam bursla kabul edildi.
Kars’a tek tük gelen gezginler genellikle kaleyi, hamamı, Rus evlerini ve Ani’yi görüp evlerine döner. Halbuki bilmezler ki ilkbahar ve yaz aylarında kentin doğası, Türkiye’nin diğer bölgelerinde tadamayacağınız güzellikleri, özgürlüğü ve heyecan verici vahşiliği sunar.
Doğa Derneği, Türkiye’nin doğal hazinesini tespit etmeyi, envanterini tutmayı ve bu hazineyi korumak için çalışmayı amaç edinmiş bir sivil toplum kuruluşu. Bu derneğin girişimiyle, 2004’te 14 bilim adamının geliştirdiği "Önemli Doğa Alanı" kavramıyla ilgili bir makale, ABD’de BioScience Dergisi’nde yayınlandı. Bu yöntem, nesli tükenmek üzere olan ve dünyanın başka bir noktasında bulunmayan canlı türlerini araştırarak yeryüzünün en hassas ve en benzersiz doğal alanlarını belirlemek için kullanılıyor.
İstanbul, yırtıcı kuşların Avrupa’daki en büyük göç yollarından biri. Her yıl iki kere gerçekleşen göçler ilkbaharda Sarıyer sırtlarından izlenebiliyor. Doğa Derneği ve Doğa Turizm, bu yıl ilk kez "Sıfır Yok Oluş" kampanyası dahilindeki "İstanbul’un Kartalları" projesinde, sizleri göç eden yırtıcı kuşlar ve leyleklerle buluşturuyor.