1970’li yılların sonlarına doğruydu. Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) 14 Mayıs 1955’te oluşturduğu ‘Doğu Blok’ (Varşova Paktı ülkeleri) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Belçika, Birleşik Krallık (İngiltere), Danimarka, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz’in 4 Nisan 1949 tarihinde imzaladığı Kuzey Atlantik Anlaşması’yla kurdukları ve 1952’de Türkiye ile Yunanistan’ın 1955’te de Almanya Federal Cumhuriyeti olarak bilinen Batı Almanya’nın katıldığı NATO ülkeleri arasında ciddi bir silahlanma tedirginliği yaşanmaya başlamıştı.
#AlmanyaBerlin yakınlarındaki Potsdam kentinde aralarında sağ popülist Almanya için Alternatif’li (AfD) politikacıların da bulunduğu Alman aşırı sağcıların bir araya gelerek ülkede yaşayan milyonlarca göçmen kökenliyi sınır dışı etme hatta bir Afrika ülkesine sürgün etme planları yaptıklarının ortaya çıkması üzerine tepkiler yoğunlaşırken, bunu protesto etmek için hafta sonunda bir milyondan fazla insanın sokaklara dökülmesi umut verdi.
#AlmanyaYeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Alman çiftçilerin protesto gösterileri sırasında aşırı sağcı grupların Nazi döneminin aşırı milliyetçi sloganları atılmasına, bazı traktörlere idam sehpası yerleştirilmesine sert tepki gösterirken, bu ve benzer davranışların protesto özgürlüğü ile ilişkisi olmadığını vurguladı.
#Alman ÇiftçilerHamas’ın İsrail’de giriştiği ve aralarında çok sayıda çocuk ve kadınların da bulunduğu 1300’den fazla insanı katletmesinin, yerli-yabancı 250’nin üzerinde kişiyi rehin almasının savunulacak ve tasvip edilecek hiçbir yönü yoktur. Olamaz da... Buna misilleme olarak İsrail’in Gazze’ye bomba ve kurşun yağdırarak aralarında en az 724 çocuk ve genç ile 458 kadının da bulunduğu 2 bin 300’den fazla Filistinli insanı katletmesinin de savunulacak ve tasvip edilecek de hiçbir yönü yoktur. Olamaz da...
#AlmanyaTayvan’ın dev teknoloji şirketlerinden TSMC, Almanya’nın Dresden kentinde Alman Bosch, Infineon ve NXP ile birlikte dev bir yarı iletken çip fabrikası kuracak. Dünya genelinde 52 bin çalışanı olan ve geçen yıl 14.2 milyar Euro ciro yapan TSMC ve Alman ortakları, Dresden’e 10 milyar Euro yatırım yapacak.
#Olaf ScholzCDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, çalışmak isteyen erken emeklilere ayda vergiden muaf 2 bin Euro kazanma ve 18-24 yaş arası işsizleri meslek eğitimi yoluyla iş piyasasına kazandırarak iş gücü sıkıntısının aşılabileceğini söyledi.
#ALMANYARWE enerji şirketinin maden kömürü çıkarabilmesi için Lützerath köyünün boşaltılmasını engellemek isteyen göstericilerle polis arasında zaman zaman çatışmalar oldu. Yaralananların da olduğu Keyenberg’deki gösteriye İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg de katıldı. Thunberg, “Yerin altında kömür oldukça mücadelemiz sona ermeyecek” dedi.
#Almanya Lützerath Köyü Kömür MadeniAlmanya Başbakanı Olaf Scholz, 8 Aralık 2021 tarihinde pandemi belasının dünyayı kasıp kavurduğu sancılı bir dönemde göreve başladı. Doğru ve acil kararlar almak hiç de kolay değildi. Çünkü neyin doğru neyin yanlış olduğunu ve olacağını kimse bilmiyordu. Kaldı ki, Almanya gibi federatif sistemin hâkim olduğu bir ülkede ortaklaşa kararlar almak hiç de kolay değildi.
#AlmanyaAlmanya’da 16 yıl süren Merkel iktidarından sonra Sosyal Demokrat Partili (SPD) Olaf Scholz, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile ortaklık ederek 8 Aralık 2021’de başbakanlık koltuğuna oturdu. Kendisini zor günlerin beklediğini biliyordu. Çünkü Kovid-19 belası ortalığı yakıp kavuruyordu.
#AlmanyaAlmanya’da koalisyon hükümetinin küçük ortakları Yeşiller ile Hür Demokrat Parti (FDP) arasında yaşanan nükleer santrallarda üretim krizine Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Olaf Scholz el koydu. Scholz, nükleer santrallarda üretime 15 Nisan’a kadar devam edilmesine karar verdi.
#Almanya