Koalisyonda yeni sancılar başladı

Güncelleme Tarihi:

Koalisyonda yeni sancılar başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2023 14:04

FDP’nin, Yeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Habeck’in yeni konutlara yeni ısıtma sistemi planlarını bloke etmeye hazırlandığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

FEDERAL Meclis’in bugünkü oturumunda ana muhalefet CDU/CSU’nun ‘Sosyal soğukluk olmadan güvenli, ödenebilir ve iklim dostu ısınma tedariki’ başlığı altında sunduğu önerge görüşülürken, karşılıklı suçlamalar yaşandı. CDU/CSU’lu konuşmacıların yanı sıra sağ popülist AfD ve Sol Parti, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin enerji politikasını sert bir dille eleştirmeyi sürdürdü. Aynı zamanda CDU Genel Başkanı olan CDU/CSU Federal Meclis Grup Balkanı Friedrich Merz, enerji krizi yaşanan bir dönemde hükümetin Almanya’da faaliyette olan son 3 nükleer santralı kapatmasının ‘çok büyük bir hata’ olduğu görüşünü yineledi. Muhalefet partili tüm konuşmacılar Yeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in 2024 yılı itibariyle inşa edilecek yeni konut ve binalara yüzde 65 yenilenebilir enerji tüketimli ısıtıcıların monte edilmesi planlarına tepki gösterdiler.

Haberin Devamı

Koalisyonda yeni sancılar başladı

‘VATANDAŞ BU YÜKÜN ALTINDAN KALKAMAZ’
Bakan Habeck’in tepkiler üzerine ‘şimdilik’ vazgeçtiği, ülke genelinde tüm konutlarda gaz ve mazotla çalışan ısıtma sisteminin değiştirilmesi planlarını da sert bir dille eleştirdiler. Konutlara ve evlere monte edilmesi öngörülen yeni ısıtma sisteminin maliyetinin hane başına 80 bin Euro’yu bulacağına dikkat çeken muhalefet partili konuşmacılar, vatandaşların bu yükün altından kalkamayacağını vurguladılar. Federal Meclis’teki oturumda kürsüye çıkan SPD’li ve Yeşillerli konuşmacılar, CDU/CSU’nun yanı sıra AfD ve Sol Parti’yi iklim koruması konusunda duyarsız davranmakla suçladılar. Hükümetin yenilenebilir enerjiye yatırımda kararlı olduğunu da vurgularken, bunun ileride şu anda karşı çıkanların da yararına olacağını hatırlattılar. FDP’li konuşmacılar ise yenilenebilir enerjiye geçişe tam destek verirken, özellikle eski konutlara da yeni ısıtım sistemi monte edilmesinin zorunlu kılınması konusunda daha çekimser bir tutum sergilediler.

Haberin Devamı

Koalisyonda yeni sancılar başladı

FDP DE HABECK’İN PLANINA KARŞI
Bakan Habeck’in ısınma sisteminde değişiklik planları nedeniyle koalisyon hükümetinde de sancılar yaşandığı ileri sürüldü. Bild gazetesi, hükümet ortağı FDP’nin Habeck’in planlarını boykota hazırlandığına yer verdi. FDP’li Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, partinin Meclis Grup Başkan Yardımcısı Carina Konrad ile ekonomi uzmanı Frank Schaeffler’in 101 sorudan oluşan bir katalog hazırladığı ve Bakan Habeck’ten yanıt vermesini istedikleri de gazetenin haberinde yer aldı. Sorular arasında planlanan yeni sistemin karbondioksit salınımını ne kadar azaltacağının da yer aldığı ve Bakan Habeck bu sorulara somut yanıt verinceye kadar FDP’nin Isıtıcılarda Dönüşüm Yasa Tasarısı’na kesinlikle destek vermeyi düşünmediğinin altı çizildi.

BAKMADAN GEÇME!