Koronavirüs Türkiye Platformu tarafından yürütülen aşı çalışmalarındaki son durumu CNN Türk Muhabiri Ceylan Sever, Gebze'deki TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nden aktardı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal son durumu anlattı. Mandal, ''Çok hızlı bir şekilde ilerledik. Hem aşıda hem de ilaçta güzel sonuçlar elde etmeye başladık'' dedi. Türkiye'deki 8 aşı ve 10 ilaç projesinin koordinatörü Gen Mühendisi ve Biyoteknoloji Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin ise ''2021 Mart tarihinde aşımızın çıkmasını bekliyoruz. Her şey yolunda giderse, hem teknik hem bürokratik anlamda işlerimiz yolunda giderse biz bu işi yapabileceğimize inanıyoruz'' ifadelerini kullandı.
#Koronavirüs Türkiye PlatformuCOVID-19 tedavisinde kullanılan ve etkin sonuçlar veren Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi, ruhsatlandırma aşamasına geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliştirilmiş çok önemli bir ilacı üretmiş olduk. Mutluluk ve gurur verici” dedi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve ''TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu'' çatısı altındaki bilim insanları tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen ilk yerli sentez ilaç görücüye çıktı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İlacın ruhsatlandırma aşamasına gelmesi hem mutluluk hem de gurur verici. Yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliştirilmiş çok önemli bir ilacı ürettik" ifadelerini kullandı.
#Kovid19Bu köşede, sürekli buluştuğumuz değerli okuyucu hatırlayacaktır; “memleketin hali ortada” diye sanatla avunuyor ve bir süredir -hattâ uzun aralarla- sadece “sahneden izlenimler” paylaşıyorum. Bugün, yine öyle bir “köşe”den yazıyorum. Ama, “uzun yıllardır yazmaktan en keyif aldığım yazılardan biri” dipnotu ve peşreviyle... Öylesine “uzun yıllar ve öyle bir keyif” ki, Burcu Sürmeli’yi (Borovalı) Kuğu Gölü’nde izlediğimde yazdığım, “Kuğunun Sırtındaki Ter” yazısı kadar eski bir hayranlık.
#1Keman sanatçıları Ozan Sari ve Erhan Can Dereçiçek, sosyal sorumluluk bilinciyle kurdukları Şehrin Kemanları topluluğunu müziğin Kuvayı Milliye hareketi olarak gördüklerini belirtiyor ve “Şehrin Kemanları Müzikte Direniştir” diyor. Türkiye’deki ilk ücretsiz oluşumu kurduklarını anlatan sanatçılar, amaçlarını “Bu ülkede üreten, çabalayan, arayan, sorgulayan her genç beyinin, müzisyenin yanında olup, ihtiyacı doğrultusunda elinden tutmayı; ayrıca yaşadığımız şehirdeki müzik algısını değiştirmek için de ortak projeler hayata geçirmeyi amaçlıyoruz” sözleriyle açıklıyor.
#BursaŞef Fatih Tutak ve ekibinin TURK’te sunduğu yemekler ciddi bir araştırmanın eseri. Pekmezle pişirilen Adana patlıcanı, domates sos ve taze manda sütünden yapılan krema kıvamında yoğurtla sunulmuştu, en iyi tabaklardan biriydi. Mısır ya da mantar gibi farklı ürünlerden elde edilen tarhanaların yemeklerde nasıl kullanıldığını görmek için bile burayı ziyaret etmeye değer...
#Fine DiningAşçılık kariyerimde özel yere sahip olan ‘bisteeya’ (pastilla) gevrek hamurla yapılan, yuvarlak bir börek. 15’inci yüzyılda Endülüslülerin Güney İspanya’dan kovulmasıyla bu böreğin Fas’a gittiği söyleniyor. Faslılarsa bu yemeği gururla zirveye taşıdıklarını iddia ediyor.
#BisteeyaSAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'da, kurucusu olduğu üniversitenin koronavirüs tedavisinde kullanılan yerli 'Favicovir' ilacının üretiminde ortak çalıştığı firmaya ruhsat verilmesi sürecindeki iddialarla ilgili konuştu.
#Fahrettin KocaSon dakika haberine göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısı ve grip aşısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci çiftinin başlarında olduğu biyoteknoloji şirketi BioNTech'in Amerikan Pfizer şirketiyle ortak geliştirdiği aşıya ruhsatın aralık ayında verilmesinin yüksek ihtimal olduğunu söyledi. Bakan Koca, aşının uygulanmaya başlaması halinde Türkiye'ye verilebilecek ilk partinin 1 milyon doz, gelecek yıl içerisinde ise 25 milyon doz olabileceğini duyururken, yerli koronavirüs aşısının ise Nisan ayında devreye alınabileceğini söyledi. Öte yandan Bakan Koca, önümüzdeki günlerde 12 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacağını da açıkladı.
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış töreninde konuştu. "Bilimsel araştırmalara ilgi duyan yetenekli evlatlarımıza bir müjde vermek istiyorum." diyen Erdoğan, "TÜBİTAK fen lisemiz inşallah 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacak." ifadelerini kullandı. Erdoğan, Koronavirüs aşısı ve ilacıyla ilgili de "2 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamladı. Hatta bunlardan birisi etik kurulu onayını da alarak insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına geldi." diye konuştu. Öte yandan, Erdoğan, tören öncesinde TÜBİTAK desteği ile üretilen yüzde yüz yerli dünyanın ilk lastik tekerlekli 7 ton kapasiteli elektrikli iş makinasını test etti.
#ErdoğanKoronavirüs tedavisinde kullanılan ‘Favipiravir’ isimli ilacın yerli sentezini 40 günde üretmeyi başaran Atabay İlaç’ın bu başarısının arkasındaki isimlerden Zeynep Atabay Taşkent, “Pandemide herkes ‘Hangi filmi izleyelim, evde ne pişirelim’ derken biz gece gündüz çalışıp ilaç ürettik. Türkiye ilaç sektörü olarak dışa bağımlılığı mümkün olduğunca azaltmamız gerekiyor. Bu dönemde alınan en önemli ders bu olmalı. Çünkü ne yaparsanız yapın ilk kullanacağınız hammaddeyi üreten kimya sektörü. Bu salgın dışa bağımlılığımızı azaltmak için bir fırsat olabilir” diye konuştu.
#KoronavirüsCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz ay açıkladığı Kovid-19 ilacının sentezlendiği laboratuvarlar ve üretim tesisleri, ilk kez Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından görüntülendi. 40 gün gece gündüz laboratuvardan çıkmayan ekipler sayesinde Kovid tedavisinde kullanılan bir ilacın Türkiye'de ilk kez "hammaddeden kutuya", her aşamasında tamamen yerli ve milli üretimi başarıldı. Salgının başlarında Çin'den ithal etmek zorunda kaldığımız Favipiravir, herhangi bir ikinci salgın durumunda, dışa bağımlı olmadan Gebze'de üretilebilecek.
#FavipiravirSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) erken aşamada tespit edilmesine yönelik PCR yöntemine alternatif yenilikçi bir kit geliştirildiğini belirterek, "Prototipin haziranda tamamlanması planlanıyor." dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankBir saldırı sonrası eşini kaybeden, kendisi de felç olan bir adam, özel bir operasyonla eski hayatına döner ve intikam almaya çalışır. Avustralya yapımı distopik bilimkurgu ‘Upgrade’, “Yapay zekâ hayatlarımızı hangi ölçüde ele geçirir?” sorusunu sorarken ana karakterin vücuduna takılan dijital aparat, Kubrick’in ‘2001: Uzay Macerası’ndaki unutulmaz bilgisayar ‘HAL 9000’i hatırlatıyor.
#Kıskanç