Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - ANTALYA OSB yönetimi, bölgeye kurulacak Teknoloji Geliştirme Bölgesinin (TGB) resmi başvurusunu yaptı.
Antalya OSB öncülüğünde, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi ve Genç OSD Derneği işbirliğiyle Antalya OSB'ye kurulacak TGB'nin resmi başvurusu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yapıldı. İlgili yasa gereği ilk olarak paydaşları ile 11 Temmuz'da TGB'nin kurucu heyet protokolünü imzalayan Antalya OSB yönetimi, bölge müdürlüğü tarafından hazırlanan yapılabilirlik raporunun ardından bakanlığa resmi başvurusunu gerçekleştirdi. Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacak başvurunun kabul edilmesi halinde Antalya OSB'deki 52 bin metrekarelik alan TGB alanı ilan edilerek resmiyet kazanacak. Alt yapı ve projelendirme çalışmaları hızla devam eden TGB içerisinde teknoloji transfer ofisi, start-up'lar, bunları destekleyen kuluçka merkezleri, tasarım ofisleri, ticarileştirme ve eşleştirme merkezi, fon yönetim birimi ve endüstriyel laboratuvarlar olacak.
BÖLGEYİ BİLİM YÖNETECEK
Başvurunun onaylanmasının ardından Antalya OSB yönetimi, 4691 sayılı kanun gereğince TGB süreçlerini yönetebilmek için bölge müdürlüğü bünyesinde bir anonim şirket kuracak. Kurucu heyet başkanlığını Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar'ın üstleneceği TGB'de bir de danışma kurulu görev yapacak. Uluslararası ve ulusal çapta başarı sahibi, saygın bilim insanlarının görev yapacağı danışma kurulu, bölgenin ana süreçlerini yönetip bilimsel alt yapısını şekillendirirken uluslararası işbirliklerini de sağlayacak.
İNOVATİF VİZYON
Kuracakları TGB ile yine bir ilke imza atacaklarını, hiç olmayanı Antalya'ya ve Türkiye'ye kazandıracaklarını belirten Ali Bahar, “Devasa bütçeler ile devasa binalara yatırım yapan değil, katma değerli ve nicelikten önce niteliğiyle öne çıkan bir yapı oluşturmayı hedefliyoruz. Yeni bir sentez ve bütünleşik yaklaşım ile cazibe merkezi olan, her türlü yerli ve yabancı araştırmacıyı çeken, sosyal bir yaşam alanı özelliği taşıyan, bölge firmalarımızı minimum 15 yıl sonrasına hazırlayan, inovatifvizyon oluşturan bir hedeften söz ediyoruz" dedi.
ENDÜSTRİYEL KALKINMA
Endüstriyel kalkınmaya odaklandıklarını ve üretimde tam bağımsız bir Türkiye amaçladıklarını aktaran Bahar, “Yeni istihdam olanakları yaratmak, verimliliği artırmak, bilim, teknoloji ve yenilikteki kalkınma kapasitelerini teşvik etmek istiyoruz. Kuracağımız TGB içerisinde yer alacak Teknoloji Transfer Ofisi ile teknoloji geliştiricisi ar-ge kurum ve kuruluşları ile bölge firmalarımız arasında bilgilendirme, koordinasyon, araştırmayı yönlendirme, işbirliği geliştirme konularında faaliyet göstereceğiz. Ticarileştirme ve Eşleştirme Merkezimiz ile katma değerli ürünler üretilmesini, fikri mülkiyet haklarının korunmasını ve bu ürünlerin doğru pazarlarda alıcısı ile buluşmasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
ÜRETİMDE TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE
Yeni yatırımların bilgi ve teknoloji alanında yapılmasının önemine değinen Bahar, “Biz şu anda ekonominin ve üretim sektörünün geleceğinden söz ediyoruz. Yapılan araştırmalar mevcut sanayi kuruluşlarının dünyaya ve gelişen teknolojiye adapte olamaması halinde en fazla 15 yıl ömürlerinin kaldığını gösteriyor. Bu adaptasyonu kuracağımız TGB ile sağlayabilir ve hatta geliştireceğimiz yeni teknolojiler ile diğerlerinin bize adapte olmasını sağlayabiliriz. Güçlü ve üretimde tam bağımsız bir Türkiye için böylesine önemli ve büyük projelerin devamının gelmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması hayati önem taşımaktadır" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI