Türkiye'nin uzun yıllar doğal gaz ihtiyacını karşılayacak ve ulusal sisteme 2023 yılının ilk çeyreğinde bağlanması beklenen Karadeniz doğal gazına ilişkin çalışmalar tamamlanmak üzere. Kabine Toplantısı sonrası Karadeniz'deki doğal gaz çalışmalara ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, doğal gaz konusunda yeni müjdeleri duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3023 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervini keşfetti. Karadeniz’deki doğal gaz rezervimiz, yeniden değerleme çalışmaları ve Fatih Sondaj Gemimizin Çaycuma-1’deki 58 milyar metreküplük yeni keşfiyle 170 milyar metreküp artarak toplam 710 milyar metreküpe ulaştı." ifadelerini kullandı. Öte yandan Türkiye'nin enerji alanındaki atılım ve yatırımlarında, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da önemli katkıları bulunuyor.
#Karadeniz Doğal GazGenişletilen kapasitesiyle Avrupa'nın en büyüğü olan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Dev tesis, Türkiye'nin en soğuk günlerdeki gaz ihtiyacının dörtte birini tek başına karşılayabilecek. Sizler için dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın konuşmasıyla başlayan dev adımın hikâyesini derledik...
#EnerjiCumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonrasında yaptığı açıklamada "13 yaşında nişan 14 yaşında evlilik kabul edeceğimiz bir durum değildir. Mağdur, Bakanlığımız başvurduğu andan itibaren kurumlarımız konuyu sahiplenmiştir. Her şeyden önce böyle bir hadiseyi milletimizin inancıyla irtibatlandırmak ahlaki olmayan bir çarpıtmadır. Diyanet İşleri Başkanımızın kınamasını yaptığı bir meseleyi hala dinimizle ilişkili hale getirmek art niyettir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca "Başörtüsü teklifi ülkemizin sorunlarını milli irade gücüyle çözme kararlılığının son örneğidir. Böylece Türkiye vesayet döneminin en alıcı tartışma konusunu gündeminden çıkartacak" açıklamasını yaptı. Enflasyon içinde önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonun hedeflediği gibi 2023 sonunda yüzde 20 seviyesine 2024'te tek haneye indirileceğini açıkladı.
#Kabine ToplantısıTürkiye’nin Avrupa ülkelerine kıyasla arz ve tedarik konusunda iyi bir noktada olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Kış aylarında artacak gaz talebinin karşılanması için ek kaynak görüşmelerimiz sürüyor. Öncelikle ülkemizin uzun dönemli doğalgaz anlaşmalarının olması elimizi rahatlatan bir unsur. Maliyet artışlarının vatandaşlarımıza en az seviyede yansıması için çaba gösteriyoruz” dedi.
#Enerji Ve Tabii Kaynaklar BakanıEnerji krizi tüm dünyada büyüyor. Doğalgaz, kömür ve elektrikte fiyatlar rekor kırıyor. Çin’de bazı bölgelerde fabrikalar yeterli enerjiyi bulamadığı için üretime kısa aralar vermeye başladı. Uzmanlar, aralık-ocak-şubat aylarını işaret ediyor. Dünyada enerji talebi hızla artarken arzdaki artış buna aynı hızda karşılık veremiyor. Enerji emtialarındaki fiyatların artmaya devam etmesine bağlı olarak tüketicilerin enerji maliyetlerinin artması ve önümüzdeki kış aylarında birçok ülkede doğalgaz ve elektrik kesintilerinin yaşanması bekleniyor.
#EnerjiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de keşfedilen gazın Tuz Gölü’nde depolanacağını söyledi. Karadeniz’de 405 milyar metreküp doğalgazın keşfedildiğini hatırlatan Bakan Dönmez, 2023 yılından itibaren Tuz Gölü doğalgaz depolama alanında depolanacağını belirtti.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tokat'ta düzenlenen "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Tarafından İşletmeye Alınan Hidroelektrik Santrallerinin Toplu Açılış Töreni"ne Vahdettin Köşkü'nden videokonferansla katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Tüm dünyanın kendi içine kapandığı bir dönemde yatırımı, üretimi ve istihdamı destekleyerek sergilediğimiz olumlu yöndeki ayrışma ile salgına teslim olmadığımızı gösterdik'' dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliğini teminat altına alacak bir sistemin kurulmasının önemli olduğunu belirterek, "Doğalgaz depolama alanında Silivri ve Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisleri'nin mevcut kapasitelerinin geliştirilmesine devam ediyoruz. Nihai hedefimiz, yıllık doğalgaz tüketimimizin en az yüzde 20'sini depolayacak güçlü bir depolama altyapısını hayata geçirmek." dedi. Dönmez "Mayısta göreve uğurladığımız Fatih sondaj gemimizle de inşallah Akdeniz’de bu yıl ilk kuyumuzu açacağız" ifadelerini kullandı.
#AkdenizVatandaşların kış aylarında doğalgaz sıkıntısı yaşamaması için Türkiye son dönemde önemli bir atılım içinde. Bu kapsamda bu yıl yatırımı tamamlanarak kış koşullarına hazır hale getirilen BOTAŞ Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi, 2018 yılı itibarıyla tüm tedarikçilerin kullanımına açılacak. EPDK, depoyu kullanmak isteyenler için kuralları belirledi.
#Tuz GölüEnerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EDPK), doğalgaz ithalat veya toptan satış lisansı sahiplerinin hafta sonu ve resmi tatil günlerinde geri üretilecek veya sisteme enjekte edilmesi planlanan doğalgaz miktarını depolama şirketine bildirmesi kararlaştırıldı.
#EPDKEnerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin yıllık 48 milyar metreküp doğalgaz tüketen bir ülke olarak, yaklaşık 7-8 milyar metreküplük doğalgaz deposuna ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Yıldız, bu konuyu Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretinde de ele aldıklarını söyledi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Yeni teşvik sistemini dün Bakanlar Kurulu imzaladı. Cumhurbaşkanı gece itibariyle Bakanlar Kurulu kararını onayladı ve bu sabah itibariyle yeni teşvik sistemi yürürlüğe girdi. Bugün Başbakanlığa gönderdiğimiz tebliğin yarın itibariyle yürürlüğe girmesiyle bu iş fiilen başlamıştır” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Silivri’deki doğalgaz deposunun bitirilerek Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) devredildiğini bildirdi. 1.6 milyar metreküp doğalgazın yeraltında depolanabileceğini vurgulayan Güler, bunun 3 milyar metreküpe çıkarılabileceğini söyledi.
Rusya’nın enerji kaynakları satışı ve sevkıyatında Avrupa’nın güvenebileceği bir partner olup olmadığını yerinde ölçmek için Rusya lideri Vladimir Putin’in konuğu olarak bir günlüğüne Soçi’ye giden Almanya Başbakanı Angela Merkel, aradığını bulamadan ülkesine geri döndü.
Türkiye’nin enerji alanında Rusya’nın etkisi altında kalmasından yakınan ABD’ye, Rus enerji devi Gazprom yanıt verdi. Gazprom Başkanı Alexey Miller’in Sözcüsü Sergei Kupriyanov “Okyanus ötesinden denizaşırı kararlar alınması ne kadar doğru. Asıl onlar müdahale ediyor” derken Türkiye’ye enerji alanında stratejik transit ülke olmayı teklif ettiklerini açıkladı. Türkiye’nin öneri ile ilgilendiğini söyleyen Sözcü , “Görüşmelerimiz sürüyor” dedi.
Borsa, çıkış için beklenti ve gündem ihtiyacını güvercin tondaki TCMB metninde bulmuş görünüyor. Bu beklentinin tek başına BIST100 Endeksi’ni çok yukarılara taşımasını öngörmek fazlaca iyimserlik olacak. Ancak borsadaki hareketle birlikte işlem hacmi tekrar 100 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bu durum borsaya ilginin arttığının göstergesi olarak kabul edilebilir.
#BorsaHürriyet Ankara’nın ‘KENT SOHBETLERİ’ne konuk olan Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, Ankara trafiğinde kamu servisleri için dikkat çeken bir öneride bulunarak, “Yakın konumlardaki kamu kurumlarının servis optimizasyonlarını yaparak, Ankara’nın trafik sorununu çözebiliriz” dedi. Küçükpehlivan, geliştirdikleri yazılımı anlattı.
#Kent Sohbetleriİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) AUV Takımı’nın geliştirdiği otonom sualtı robotu ‘Taluy’, suyun 300 metre altına inerek doğalgaz, enkaz ya da mayın arayıp, arama kurtarma çalışması yapabiliyor. Takım, geliştirdiği bu robotla ABD’de düzenlenen yarışmadan ödülle döndü.
#Taluy