‘Taluy’ ABD’den ödülle döndü

Güncelleme Tarihi:

‘Taluy’ ABD’den ödülle döndü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2024 07:00

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) AUV Takımı’nın geliştirdiği otonom sualtı robotu ‘Taluy’, suyun 300 metre altına inerek doğalgaz, enkaz ya da mayın arayıp, arama kurtarma çalışması yapabiliyor. Takım, geliştirdiği bu robotla ABD’de düzenlenen yarışmadan ödülle döndü.

Haberin Devamı

İTÜ AUV Takımı, eski Türkçede deniz ve okyanus anlamına gelen ‘Taluy’ isimli araçları ile bu yıl California’da 5-11 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Robosub yarışmasına katıldı. Amerika, Kanada, Çin ve Brezilya gibi 7 ülkeden 42 takımın yer aldığı yarışmada ekip, Türkiye’yi temsil eden tek takımdı. 9 farklı ödül kategorisi olan yarışmanın teknik sunum kategorisinde birinci, teknik dokümantasyonda ise üçüncü olan takım ayrıca bir de ‘En İyi Görev Yapan’ ödülünü kazandı. Üniversitenin kontrol ve otomasyon, geomatik, gemi, fizik, bilgisayar ve elektrik elektronik mühendisliği gibi bölümlerinde okuyan 20 kişilik ekip, hazırladıkları aracı ve yarışmadaki başarısını şöyle anlattı:

‘Taluy’ ABD’den ödülle döndü


Haberin Devamı

4 SAAT KESİNTİSİZ GÖREV YAPABİLİYOR
“Taluy, ekibimizin hazırladığı 2’nci otonom su altı aracı. İlkine kıyasla bu araçta bazı iyileştirmeler yaptık ama Taluy’un en çok öne çıkan özelliği su altındaki dayanıklılığı. Bu nedenle aracımız savunma sanayi faaliyetlerine adapte edilebilir ve doğalgaz arama çalışmalarında rahatlıkla kullanılabilir. Aracımız 300 metre derine inebiliyor ve 4 saat boyunca kesintisiz görev yapabiliyor. Hızı saatte 4.60 deniz mili. Ağırlığı 27 kilogram ve 10 kilograma yakın yük taşıyabiliyor. Aracımız enerjisini içindeki bataryadan sağlıyor.

‘Taluy’ ABD’den ödülle döndü

SU YÜZEYİNDEYKEN İLETİŞİM KURULABİLİYOR
Aracı suya indirmeden önce hangi görevi yapmasını istiyorsak ona göre kodluyoruz. İçindeki yazılım sayesinde örneğin ‘doğalgaz’ bulmasını istiyorsak, onu bulabileceği şekilde yazılımını güncelliyor ve göreve gönderiyoruz. Suyun altında bulunduğu süre boyunca bizimle haberleşmiyor, görevini sona erdirip su yüzüne çıktığında ise bulduğu maddenin nerede olduğunu haritalandırarak anlatabiliyor. Yani suyun altında ne olduğunu öğrenmemiz için robotun illa yanımıza gelmesine gerek yok, su yüzeyine çıktığı an onunla hızlıca iletişim kurabiliyoruz.”

Haberin Devamı

‘Taluy’ ABD’den ödülle döndü

EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ GERİDE BIRAKTIK
Ekip, yarışmada da suyun altındaki bir delikten torpido fırlatma görevlerinin olduğunu ve robotun bunu başarıyla gerçekleştirdiğini söyledi. Takıma göre ‘Taluy’, bu nedenle savunma sanayi alanında da kullanılabilecek bir robot olma özeliği taşıyor. Takım, önümüzdeki yıllarda da uluslararası arenada ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istediğini belirterek, “Aldığımız ödüller bize doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Diğer yandan dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Stanford, Cornell gibi yükseköğretim kurumlarını hem araç hem de takım olarak geçebileceğimizi görmek de bizi gururlandırdı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!