Gazprom ile Bosphorus ‘ekstra gaz’a asılacak

Güncelleme Tarihi:

Gazprom ile Bosphorus ‘ekstra gaz’a asılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2010 00:00

Rus Gazprom, Türkiye’de yüzde 71’ine sahip olduğu Bosphorus Gas’ı Rusya’dan doğalgaz ithalatı konusunda büyütmek için 2011’de bitecek sözleşmeye odaklandı. Gazprom, Tür-kiye’de elektrik, gaz depolama ve dağıtımında da büyüme adımlarını sıklaştırdı.

Haberin Devamı

BOSPHORUS Gas’ın yüzde 71 hissesinin sahibi Gazprom Germania Güney Avrupa Strateji Direktörü Dietmar Schulz-Oral, Türkiye’de büyümek için elektrik, doğalgaz ithalatı, doğalgaz depolama ve dağıtım olmak üzere 4 önemli alan belirlediklerini söyledi. Schulz-Oral, Gazprom’un planları arasında 2011’de süresi bitecek olan 6 milyar metreküplük Rus doğalgaz alım anlaşması kapsamında Bosphorus Gas için ilave 1.5-2 milyar metreküplük gaz getirmek ve yeni elektrik santralları kurmanın yer aldığını söyledi. Gazprom yer altı doğalgaz depolama tesisi için 2010 sonunda çalışmalara başlıyor.
2010 daha kritik
Gazprom Germania Güney Avrupa Strateji Direktörü Dietmar Schulz-Oral, Türkiye’nin ticaret için önemli bir partner olduğunu belirtirken, 2009’da Gazprom’un Türk enerji pazarında kritik ve zor koşullarda çalıştığını ancak buna rağmen başarılı olduğunu söyledi. 2010’un sektör için daha kritik olabileceğini ancak 4 önemli alan belirlediklerini vurgulayan Schulz-Oral sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalık Grubu ile Tuz Gölü Yer altı Doğalgaz Depolama Tesisi konusunda görüşülüyor. Değişik projeler için Aksa, Enerjisa, Akenerji ile de çalışma grupları oluşturduk. Gazprom büyüyor ve değişiyor. Gazprom Export, Gazprom Germania tarafından bütün karar yapıcıları kurula taşıyacağız.”
Hepsini alamayabiliriz
Elektrik üretiminde kullanılmak üzere doğalgaz ihtiyacı bulunduğunu da söyleyen Schulz-Oral, Bozphorus üzerinden Türkiye’ye yapılan doğalgaz ithalatını artırmayı istediklerini belirtti. Schulz Oral, 2011’de Rusya’dan batı hattı yoluyla alınan 6 milyar metreküplük doğalgaz anlaşmasının süresinin biteceğini vurgulayarak, “Bu miktarın hepsini alamayabiliriz ama amacımız da bu değil. Bu miktardan ekstra gaz getirmeyi istiyoruz. Çünkü Türkiye’deki aktivitelerimiz açısından gaz ihtiyacımız var” diye konuştu.
Depolama yeterli değil
Schulz-Oral, doğalgaz ithalatı yapanlar için yüzde 10 oranında bir depolama kapasite zorunluluğu olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin mevcut durumda yer altı doğalgaz depolama açısından yeterli kapasitesinin bulunmadığını söyledi. Schulz-Oral, bu konu üzerinde çalıştıklarını belirtirken henüz teknik fizibilite aşamasında olduklarını anlattı. Bosphorus Gas Yönetim Kurulu üyesi Hakan Bergemann ise, amaçlarının 1.5-2 milyar metreküplük doğalgaz almak olduğunu ifade ederek, geri kalan kısmının ise Botaş ya da başka araçlarla getirilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Nabucco ile değil, Güney Akım ile ilgileniyoruz

Haberin Devamı

GAZPROM Germania Güney Avrupa Strateji Direktörü Dietmar Schulz-Oral, devam eden Nabucco projesini nasıl değerlendirdikleri yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi: “Nabucco ile değil Güney Akım ile ilgileniyoruz. Nabucco tamamlanırsa bu Avrupa için çok iyi olacaktır. Tabii bizim için de. Ama Nabucco ilgi alanımız değil.”

Türkiye’de santral kurmayı düşünüyoruz

TÜRKİYE’de elektrik yatırımlarında ortaklık ve devralma düşüncesinde olduklarını ve BIS Enerji’nin yüzde 50’lik hissesi için görüştüklerini söyleyen Schulz-Oral, bu hisseleri alamadıklarını da belirtti. Başka şirketlerle ortaklık kurmak için görüştüklerini de anlatan Schulz-Oral pazarlama ve ticaret bölümleri için de ortaklık görüşmelerinin olduğunu söyledi. Türkiye’de kendi santrallarını kurmayı düşündüklerini vurgulayan Schulz-oral, “İlk hedefimiz 900 Megavat’lık gaz santrali ancak orta vadede bu kapasiteyi ikiye katlayabiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni santrallara yatırım daha mantıklı

ÜRETİM özelleştirmesi sürecine katılıp katılmayacaklarına ilişkin bir soru üzerine Schulz-Oral, “Özelleştirme paketinde kömür, gaz ve hidrolik santralların verimlilikleri düşük ve santraller eski. Kârlılık açısından yeni santrallere yatırım bizim için daha mantıklı olabilir” dedi.

Gaz dağıtımına girmekte çekince var, tercih İGDAŞ’tan yana

DOĞALGAZ dağıtım cephesinin kendileri için son aşama olduğunu ifade eden Schulz-Oral, bu konuda çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Mevcut segmentlerin bu alanın diğer alanlara göre çok çekici olmadığını gösterdiğine dikkat çeken Sculz-Oral, “Başkent ve İGDAŞ özelleştirme süreçleri geliyor. Bizim katılımımız hep konuşuluyor ama bunu teyit edemem. Bu ilgilenmediğimiz anlamına gelmiyor bunun kararı Moskova’dan gelmeli” dedi. Ardından Schulz-Oral, İGDAŞ’ın daha tercih edilebilir olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!